AEM tokom vanrednih izbora pokrenuo 20 postupaka protiv 11 emitera

Jedan postupak pokrenut zbog emitovanja programa bez prethodno usvojenih pravila, ostali zbog korišćenja maloljetnika u političke svrhe, političkog oglašavanja prije ili nakon dječje emisije...

2357 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Agencija za elektronske medije (AEM) pokrenula je 20 postupaka protiv 11 emitera povodom nepravilnosti vezanih za medijsko predstavljanje tokom izborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore koji su održani 11. juna.

Ovi podaci su, kako prenosi Mediabiro, javnosti izloženi na današnjoj prezentaciji Konačnog izvještaja o medijskom predstavljanju tokom kampanje za izbore, u Podgorici.

“Naročito je karakterističan jedan postupak, jer je pokrenut zbog emitovanja programa bez prethodno usvojenih pravila, što je obaveza saglasno zakonu. Ostali postupci su pokrenuti zbog korišćenja maloljetnika u političke svrhe, jedan zbog raspoređivanja političkog oglašavanja prije ili nakon dječje emisije, 13 je pokrenuto zbog prikrivenog i neoznačenog medijskog predstavljanja, jedan zbog prikrivenog predstavljanja u okviru emisije zabavnog karaktera, jedan zbog plaćenog političkog marketinga van bloka političkog oglašavanja i jedan zbog neoznačavanja da li je političko oglašavanje bilo plaćeno ili ne”, rekla je direktorica AEM-a Sunčica Bakić.

Bakić
Bakićfoto: Mediabiro

Ona se posebno osvrnula, kako prenosi Mediabiro, na uticaj slučaja “Do Kvon” na medijsko izvještavanje u toku izbora. Tokom posljednje sedmice izborne kampanje pažnju javnosti su zaokupile tvrdnje da je uhapšeni južnokorejski državljanin Do Kvon finansirao izborne kampanje Pokreta Evropa sad.

“Imajući u vidu da je izvještavanje o ovom slučaju uključivalo izjave predstavnika podnosilaca izbornih lista, a koji istovremeno vrše državne funkcije, dolazilo je do miješanja medisjkog predstavljanja i aktivnostima državnih organa i funkcionera, Gotovo trećina izvještaja se odnosila na medijske nastupe i izjave političkih predstavnika liste Hrabro se broji, dominantno sa pozicija državnih funkcija koje vrše,” saopšteno je na današnjoj pres konferenciji.

Poseban akcenat je stavljen i na medijsko predstavljanje u programima stranih elektronskih medija, sa fokusom na televizije Happy i Pink M, oba u nadležnosti regulatornih organa Srbije.

“Kada govorimo o uredničkom sadržaju, jasno je da je do određene granice, legitimno medijski pratiti izborne procese u drugim zemljama. Ipak, može se postaviti pitanje legitimnosti izvještavanja ukoliko se ono može smatrati mehanizmom miješanja u unutrašnja pitanja druge države, koje ima za cilj da ostvari nelegitiman uticaj”, kazala je Bakić.

Sprovedena medijska kampanja je istakla važnost sistemskog pristupa u formulisanju zakonskih rješenja koja preciziraju prava i obaveze medija, nadležnih organa za sprovođenje zakona i svih drugih subjekata koji su na direktan ili indirektan način uključeni u izborni proces i medijsko predstavljanje u toku njega, zaključak je izvještaja Agencije.

Bonus video: