Savjet za NATO: Vlada čvrsto opredijeljena ključnim zadacima Alijanse

Na sjednici je ocijenjeno značajnim što je za ovu godinu Vlada opredijelila dva odsto BDP-a za potrebe odbrane, kao i da planirana sredstva treba investirati za izgradnju vojnih i odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, u skladu sa nacionalnim i kolektivnim potrebama i prioritetima

3614 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Sa sjednice Savjeta, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Vlade je čvrsto opredijeljena ključnim zadacima NATO-a i savezničkim naporima na planu očuvanja stabilnosti unutar i izvan evroatantske zone, zaključeno je na današnjoj, prvoj sjednici Savjeta za NATO u novom sastavu.

Na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Dritan Abazović, ocijenjeno je značajnim što je za ovu godinu Vlada opredijelila dva odsto BDP-a za potrebe odbrane, kao i da planirana sredstva treba investirati za izgradnju vojnih i odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, u skladu sa nacionalnim i kolektivnim potrebama i prioritetima.

U susret predstojećem Samitu NATO-a, koji će biti održan 11. i 12. jula u Viljnusu, u Litvaniji, prva sjednica Savjeta bila je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim zadacima sa agende Alijanse i koracima koji su preduzeti od prošlogodišnjeg Samita u Madridu, na kojem je usvojen novi Strateški koncept NATO-a i kada su odvraćanje i odbrana definisani kao najvažniji od tri zadatka Alijanse, saopšteno je iz Vlade.

Brifing na tu temu održao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane i nacionalni koordinator za NATO Krsto Perović. Između ostalog, Perović je članove Savjeta bliže informisao i o odlukama koje bi lideri zemalja članice Alijanse trebalo da dogovore u Viljnusu, kao i doprinosu i obavezama Crne Gore, kao punopravne članice.

O vojnoj adaptaciji Alijanse u svjetlu aktuelnih bezbjednosnih izazova govorio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, koji je upoznao članove Savjeta sa aspektima usklađivanja nacionalnog i kolektivnog planiranja odbrane.

Na sjednici je, takođe, razgovarano i o regionu Zapadnog Balkana, a u kontekstu aktuelne situacije na međunarodnom planu i na linijama evropske i evroatlantske perspektive regiona.

Bonus video: