Ustavni sud danas o žalbama

Sud će razmatrati pet žalbi u vezi sa glasanjem u Ulcinju, Beranama, Kolašinu, Bijelom Polju i Andrijevici

26707 pregleda 8 komentar(a)
Pred sudom je sedam žalbi, Foto: BORIS PEJOVIC
Pred sudom je sedam žalbi, Foto: BORIS PEJOVIC

Sjednica Ustavnog suda na kojoj će biti razmatrane žalbe na izborni proces u opštinama Ulcinj, Berane, Kolašin, Bijelo Polje i Andrijevica biće održana danas.

Pred tim sudom je sedam žalbi koje je krajem prethodne sedmice podnio nosilac izborne liste “Pravda za sve” Vladimir Leposavić, a US je prije dva dana tražio izjašnjenje Državne izborne komisije (DIK) za pet žalbi.

Prema informacijama “Vijesti”, US će najvjerovatnije dobiti makar još desetak novih žalbi, što će, u konačnom, odgoditi proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora.

U međuvremenu se ista procedura i rokovi ponavljaju za žalbe, koje su u najavi a što je “Vijestima” ranije potvrdio i Leposavić.

On je rekao da rokovi za podnošenje žalbi Ustavnom sudu nisu prošli jer oni teku od momenta dostavljanja odluka DIK-a.

“Na one odluke koje su nam uredno dostavljene, mi smo već podnijeli sedam žalbi Ustavnom sudu. Narednih dana moraju nam biti dostavljene preostale odluke DIK-a i mi ćemo, u roku od 48 sati, uložiti žalbe na svaku onu odluku kojom budemo nezadovoljni. Dakle, kako smo to i obećali ljudima koji su nam dali povjerenje”, kazao je on.

Leposavić je dodao da bi žalbeni postupci bili okončani ranije da je DIK bio efikasniji u odlučivanju i ažurniji u dostavljanju svojih odluka.

“Ili, da budem precizniji, da opštinske izborne komisije i DIK nisu sproveli i aminovali izborne nepravilnosti i krađe, žalbi uopšte ne bi bilo. Problem je na njihovoj strani. Pravda za sve! je rješenje problema”, kazao je Leposavić.

Ustavni sud je do sada usvojio žalbu SDP-a protiv rješenja Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Cetinja da ponovi glasanje na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II. Glasanje na biračkom mjestu na Cetinju biće ponovljeno 8. jula. Sud je, kao neosnovane, ranije odbio tri žalbe SDP-a, kao i žalbu koju je podnio Božidar Vujičić iz Budve.

Na osnovu kalendara izbornih radnji DIK je planirao da konačne rezultate proglasi 26. juna, ali su to žalbe odložile. Že.V.

Bonus video: