Hoće li biti političkih posljedica najnovije "Skaj afere": Državu prodali mafiji

“Skaj afera” pokazala da je novcem od kriminalnih struktura bivša vlast kupovala izbore, a kriminalizovane institucije zataškavale dokaze, poručuju sagovornici “Vijesti”. ASK tvrdi da je nenadležna za sumnjivo finansiranje izbora od strane bivše vlasti, navodeći da su prepiske u djelokrugu rada tužilaštva

53818 pregleda 115 reakcija 41 komentar(a)
“Prodavali priču o ugroženosti države od opozicionih struktura”: sa proslave jedne od izbornih pobjeda DPS-a, Foto: Savo Prelević
“Prodavali priču o ugroženosti države od opozicionih struktura”: sa proslave jedne od izbornih pobjeda DPS-a, Foto: Savo Prelević

Novac koji je mafija “ubacivala” u državu preko političkih stranaka se mora preispitati, zaustaviti i oduzeti i procesuirati odgovorni, kako god se zvali i ma koju funkciju pokrivali, ocijenili su sagovornici “Vijesti”.

Poručuju da je najnovija “Skaj afera” pokazala ono što su građani već znali – da je novcem od kriminalnih struktura bivša vlast kupovala izbore, a, kako tvrde, kriminalizovane institucije zataškavale dokaze.

U jednoj od komunikacija preko kriptovane Skaj ECC (SKY elliptic-curve cryptography) aplikacije, koju su “Vijesti” objavile, isplivale su informacije da se kampanja partija bivše vlasti finansirala iz nezakonitih izvora, odnosno organizovanog kriminala.

Tako je, kako proizilazi iz tih informacija, uhapšeni bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović u Skaj komunikaciji sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom u šiframa poručio da biznismen Ranko Ubović samo za jedne izbore “pukne po par miliona”, a na nagovor njegovog oca, sada penzionisanog policajca Zorana Lazovića. U prepiskama se vidi da pet dana prije izbora u avgustu 2020. godine šef kavačkog klana Lazoviću i Miloviću šalje spisak sigurnih glasača u zatvoru i van njega. Milović predlaže da svi naprave spiskove i da “Zoran” to odnese “Lomiju”.

Petar Lazović
Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koja prati finansiranje političkih partija i izbornih kampanja, poručuju da su Skaj prepiske u djelokrugu rada tužilaštva.

“Nakon što tužilaštvo procijeni da li postoji bilo koji nezakoniti segment koji se može potvrditi dokazima u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, vjerujemo da će pokretati odgovarajuće krivične postupke, koji nijesu u domenu nadležnosti Agencije”, rekli su iz ASK-a. Oni su time odgovorili na pitanje “Vijesti” da li ima zakonskog osnova da nalože provjeru izvještaja o finansiranju izbornih kampanja DPS-a i ostalih partija.

“Da nestanu ili se reformišu”

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović za “Vijesti” kaže da bi rezultat izbora bio sigurno drugačiji da su ove informacije prije isplivale u javnost, a drastično drugačiji da su nadležni državni organi uspjeli da još više zaustave prodiranje kriminala i korupcije u institucije sistema.

“Ali, naš fokus mora ostati na tome da se što prije formira vlada i da se zaustavi pomahnitalo djelovanje kavačkog, škaljarskog ili bilo kog drugog klana u zemlji, te da se procesuiraju svi oni koji nanose štetu državi”, poručio je.

Sve stranke koje su se kriminalno finansirale moraju da nestanu i da se reformišu: Bogdanović
Sve stranke koje su se kriminalno finansirale moraju da nestanu i da se reformišu: Bogdanovićfoto: Luka Zeković

Bogdanović kaže da sve stranke koje su se kriminalno finansirale moraju da nestanu i da se reformišu, ako žele da budu dio društva i države i njenih institucija.

Potpredsjednica GP URA Milena Vuković-Sekulović za “Vijesti” kaže da ovakve informacije dovode u pitanje legitimnost prethodnih izbora.

“Zarobljene institucije nijesu radile svoj posao u trenutku kada je trebalo to da čine i sada samo možemo da preveniramo sve buduće situacije”, rekla je.

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragoslav Šćekić za “Vijesti” je kazao da je jasno da DPS i partije s kojima je tvorio vlast nikada nijesu imale potrebnu većinu, već su do nje dolazile mahinacijama.

“Svima nama su prodavale priču o ugroženosti države od opozicionih struktura, a u stvari država je za, uslovno rečeno, sitne pare prodata kriminalnim strukturama, što se i vidi iz poruka koje su ugledale svjetlo dana”, ocijenio je.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević podsjeća da su sadržaji Skaj prepiski, identifikacija učesnika, lociranje kretanja bili dostupni tužilaštvu još 2021. godine.

“I tu dolazimo do ključnog problema Crne Gore. Kriminalizovana ANB, policija, carina, tužilastvo i sudovi su zataškavali ove dokaze, pokušavali da ih sakriju, unište kako bi zaštitili vođe kartela, ali i sami sebe. U kasnijem periodu djelovi tog obimnog materijala su počeli da cure medijima i svi koji su imali pristup su ih zloupotrebljavali bilo u političke svrhe, bilo za diskreditaciju svojih protivnika ili konkurenata u švercu, bilo za reketiranja i sticanje određenih koristi”, rekao je Medojević za “Vijesti”.

'U kartelima više ubica, nego policajaca kod Novovića': Medojević
"U kartelima više ubica, nego policajaca kod Novovića": Medojevićfoto: Boris Pejović

Iz DPS-a su prethodnih dana demantovali navode iz Skaj prepiski, tvrdeći da su one falsifikovane i da je cilj da se bivšem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, “ko zna koji put, nalijepi etiketa čovjeka iznad zakona”.

“DPS stranka koju je održavala mafija”

Boris Bogdanović očekuje i političke i pravne posljedice nove “Skaj afere”.

Poručuje da čim prije, i pored dobrih rezultata, mora početi rješavanje problema na sistemski način i novac koji je mafija “ubacivala” u državu preko političkih stranaka se mora preispitati, zaustaviti i oduzeti.

Kaže da se iz ove situacije vidi da rezultat stranke, koja nije dobila mali broj glasova, nije rezultat njihove političke ponude, već djelovanja mafijaških klanova.

“Građani su prevareni, sigurno je puno onih koji do otvaranja ovih informacija nisu mogli ni da zamisle da je zapravo DPS stranka koju je održavala mafija. Danas to više nisu političke izjave DPS-ovih političkih protivnika, već zvanični izvještaji Europola i naših državnih institucija, koji jasno kažu da su mafijaški klanovi pozicionirani u državi i upravljaju njome za svoje interese, naravno s pozicija tzv. biro mafije, koja i pored najbolje želje još nije počišćena iz sistema”, kazao je Bogdanović.

Smatra da je ASK trebalo da zna za to, navodeći da “institucije ne funkcionišu, gro nezavisnih institucija je pod kontrolom stranaka bivše vlasti, jer baš to mafiji odgovara”.

“Najbolji primjer toga je afera ‘Koverta’, čiji su dokazi obišli svijet, a za koju nikad niko nije odgovarao, dok se ASK pravio mrtav”, rekao je Bogdanović.

Poručuje da se ne smije zaboraviti da i u sudstvu i u tužilaštvima ima puno ljudi koji rade za klanove.

“Posla je mnogo, veliki izazovi su pred nama, ali je jasno da ovako više neće biti i da sve stranke koje su se kriminalno finansirale moraju da nestanu i da se reformišu ukoliko žele da budu dio društva i države i njenih institucija”, poručio je.

“Koverta” još nema epilog

Vuković-Sekulović kaže da “Skaj afera” već ima jasnu posljedicu, a to je potpuno demontiranje režima koji je počivao na organizovanom kriminalu, korupciji i nelegalnom finansiranju uglavnom jedne, tada najjače partije u Crnoj Gori.

“Ono što je ‘Skaj afera’ pokazala samo je potencijalni dokaz onoga što su već znali svaka građanka i svaki građanin Crne Gore. Političke promjene u našoj državi su i krenule jednom sličnom aferom koja još, nažalost, nema epilog, a to je ‘Koverta’ kada smo svi upoznati kako biznismen Duško Knežević poklanja novac DPS-u mimo zakonske procedure. Takođe, ne zaboravimo aferu davanja novca u maksimalnom iznosu za kampanju DPS-a od stanovnika Konika, a potpuno smo svjesni činjenice u kakvim uslovima žive i kakve finansijske mogućnosti ima taj dio populacije”, podsjetila je.

Zarobljene institucije nijesu radile svoj posao: Vuković-Sekulović
Zarobljene institucije nijesu radile svoj posao: Vuković-Sekulovićfoto: privatna arhiva

Ona je kazala da je baš iz razloga nelegalnog finansiranja partija i svega što je godinama unazad bila posljedica toga, premijer Dritan Abazović zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost kako bi još jednom podsjetio institucije sistema da moraju raditi posao iz svoje nadležnosti u susret izborima.

Rekla je da je važno sačekati stav tužilaštva kome, poslije toliko selektivnosti i nerada starog tužilaštva, treba i vremena i dodatnih kapaciteta da se pozabavi aktuelnim aferama.

Dragoslav Šćekić kaže da SNP ne vidi drugi način raspleta ove afere do momentalnog otvaranja predmeta pred nadležnim tužilaštvom, a nadaju se i nakon prikupljanja svih potrebnih dokaza i pokretanja postupaka protiv kriminalaca koji su obezbjeđivali novac, ali i protiv “njihovog političkog krila koje je vršilo vlast 30 godina”.

“Za nas je bitno da se otkrije potpuna istina u ovom slučaju. To znači da u slučaju da su navodi iz Skaj aplikacije istiniti, ASK bi morala da objasni kako i zašto je prihvatila lažne izvještaje DPS-a i zašto tom prilikom nije iskoristila i druge alate za ispitivanje tačnosti dostavljenih podataka od strane DPS-a, a na osnovu sada već viđenog, može se i otvoreno sumnjati da izvještaji DPS-a nisu bili istiniti”, rekao je Šćekić.

'Zašto je ASK prihvatila lažne izvještaje DPS-a': Šćekić
"Zašto je ASK prihvatila lažne izvještaje DPS-a": Šćekićfoto: Luka Zeković

Pozvao je tužilaštvo da ispita sve činjenice u vezi s ovim slučajem i pokrene postupke pred nadležnim sudom.

“Takođe, duboko vjerujemo da će postupci biti pokrenuti prema svima koji su odgovorni za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti ma kako se on zvao i ma koju funkciju pokrivao u ranijem periodu. Pravda mora biti jednaka prema svima, i to ne samo deklarativno već i praktično, ako je gospodin Đukanović bio učesnik u ovim kriminalnim radnjama, on se mora naći na optuženičkoj klupi”, poručio je.

Selektivni izbor meta može dovesti do odmazde mafije

Nebojša Medojević smatra da glavni specijalni tužilac Vladimir Novović očigledno nije dorastao ovako teškom i rizičnom zadatku, sam ne može ništa da uradi i onda je počeo s kalkulacijama i selektivnim izborom meta, što je situaciju učinilo samo komplikovanijom i težom.

“Ovakav spontani rasplet situacije je najopasniji jer zavisi od subjektivnih procjena, interesa i odluka pojedinaca što može dovesti do opasne destabilizacije prilika u zemlji, terorističkih akcija odmazde mafije koja je samo malo ranjena i sada je pritjerana uza zid i najopasnija je”, upozorava Medojević.

Kazao je da je sigurno da u ovdašnjim kartelima imaju višestruko više iskusnih profesionalnih ubica, nego što Novović ima policajaca (25).

“O fondovima i resursima i tehnološkoj opremljenosti i logističkoj internacionalnoj i regionalnoj mreži kartela da ne pričamo. To je daleko iznad kapaciteta naših službi”, rekao je Medojević.

Smatra da se Abazović veoma neozbiljno, neodgovorno i amaterski bavi ovim opasnim fenomenom i pokušava da na ovoj temi od nacionalnog značaja pokupi jeftine poene.

“Ne može se protiv opasne transnacionalne mafije boriti medijskim akrobacijama i ulcinjskim doskočicama. On se ponaša kao PR, a ne kao premijer zemlje u raljama mafije”, kazao je.

Medojević smatra da je jedino državnički odgovoran odgovor formiranje vlade nacionalnog spasa, uvođenje vanrednog stanja i sprovođenje radikalnih mjera dekriminalizacije institucija, hapšenje svakog člana kartela, privremena nacionalizacija njihovih firmi i imovine u zemlji i formiranje specijalizovanih agencija i institucija koje bi koristile najsavremenije tehnologije i znanja u borbi protiv monstruoznih organizacija.

ASK se bavi samo onima koji ne prijave auto ili 20 eura

Vuković-Sekulović rekla je da se ASK godinama unazad bavi isključivo funkcionerima koji su zaboravili prijaviti automobil iz 1991. godine ili 20 eura prihoda člana kućnog domaćinstva.

“Punu podršku im dajemo da sankcionišu svako kršenje Zakona, ali u Crnoj Gori stil života određenog broja političara i političarki je bio dovoljan da ASK makar pokuša da dođe do podataka o potencijalnom nelegalnom bogaćenju”, ocijenila je.

Smatra da je potrebno puno vremena, snage i volje mijenjati zakonska rješenja, ali i kadar mnogih agencija kako bi zaista služile kao kontrola finansiranju političkih partija i pojedinaca koji se bave politikom.

“Zakon o sprečavanju korupcije treba sistemski mijenjati, na ozbiljan i temeljan način i vjerujem da će novom sazivu Skupštine, pored zakona o Vladi i Skupštini to biti prioritet, a u tome će imati punu i iskrenu podršku GP URA”, poručila je.

Ponižavajuće je da čekamo da stranci očiste naše smeće

Medojević smatra da vlada koju bi eventualno formirao lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ne bi mogla da odgovori ovom teškom istorijskom zadatku i sama bi vrlo brzo postala dio švercerskih kartela kao što su to postale vlade Krivokapića i Abazovića, “posebno zbog Spajićeve već viđene sklonosti ka kriminalu i švercu”.

“Vrijeme je za najširi društveni konsenzus i krupne istorijske odluke koje će očistiti zemlju od Đukanovićevog malignog nasljeđa i stvoriti neophodne sistemske i političke preduslove za oporavak zemlje i institucija pravne države. Sami od sebe se problemi neće riješiti, a ponižavajuće je i nedostojno da čekamo da stranci očiste smeće iz naše kuće”, poručio je.

Bonus video: