Ponovno glasanje na cetinjskom biralištu, CDT: Glasalo 67,57 odsto birača

Na biralištu "Lovćenski partizanski odred" II upisana su 672 birača, a na izborima 11. juna glasalo je njih 363, odnosno 54 odsto

77230 pregleda 79 reakcija 0 komentar(a)
Sa birališta, Foto: Mediabiro
Sa birališta, Foto: Mediabiro
Ažurirano: 08.07.2023. 21:03h

Na Cetinju je danas održano ponovno glasanje na biračkom mjestu "Lovćenski partizanski odred" II.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je na Tviteru da je od 672 upisanih birača glasalo njih 454, ili 67,57 odsto.

Iz Državne izborne komisije (DIK) je saopšteno da su predsjednik DIK Nikola Mugoša i članovi u stalnom i proširenom sastavu Damir Suljević, Nataša Pešić, Janko Odović i Jadranka Milošević posjetili ovo biračko mjesto Cetinju kako bi se uvjerili u ispravnost procedure glasanja.

DIK
foto: DIK

"Ovom posjetom željeli su da isprate sve korake procedure glasanja kako bi osiguralo da se izborni proces sprovodi u skladu sa zakonom. Nakon sprovođenja procedure glasanja, predsjednik DIK-a i članovi će se uputiti u Izbornu komisiju Prijestonice Cetinje, gdje će prisustvovati primopredaji izbornog materijala, što je ključni korak u daljem procesu izbora", piše u saopštenju DIK.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Marko Brnović kazao je agenciji MINA da se prvi nezvanični rezultati glasanja mogu očekivati oko 21 sat i 30 minuta.

On je rekao da izborni dan protiče u najboljem redu i da nijesu zabilježene nepravilnosti.

Glasanje na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II ponovljeno je nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu Socijaldemokratske partije (SDP) protiv rješenje Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Prijestonice da ponovi izbore na tom biračkom mjestu.

SDP je žalbu podnio zbog, kako su kazali, nepoklapanja broja kontrolnih listića sa brojem birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali.

Izlaznost tokom dana

Do 19 sati glasao je 431 birač, odnosno 64,1 odsto, kazao je ranije Televiziji Crne Gore predsjednik Opštinske izborne komisije Marko Brnović.

Brnović je ranije agenciji MINA rekao da izborni dan protiče u najboljem redu i da nema zabilježenih nepravilnosti.

Do 18 sati glasalo je 382 birača, odnosno 56,85 odsto, kazao je ranije Brnović.

Brnović je tada agenciji MINA rekao da glasanje protiče u najboljem redu i da nijesu zabilježene nepravilnosti.

Iz Pokreta Evropa sad (PES) saopštili su da su do 18 časova takođe glasala 382 birača, odnosno 56,85 odsto.

"Do 13 časova je biračkom odboru podnijeto 13 zahtjeva za glasanje putem pisma, s tim što je biračkom odboru vraćeno 12 koverti sa glasačkim listićima, što je evidentirano zapisnikom", poručili su iz PES.

Brnović je ranije rekao da je do 15 sati glasalo 300 birača, odsnosno 44,64 odsto.

Brnović je tada agenciji MINA rekao da glasanje protiče u najboljem redu i da za sada nema nepravilnosti.

Prema njegovim riječima, prvi nezvanični rezultati glasanja mogu se očekivati večeras oko 21 sat i 30 minuta.

Do 13 sati glasala su 252 birača, odnosno 37,5 odsto, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Iz te NVO su kazali da je podnijeto 13 zahtjeva za glasanje putem pisma i da je toliko zahtjeva i odobreno.

Predsjednik Izborne komisije Prijestonice Cetinje Marko Brnović prethodno je kazao da je do podne glasalo 217 birača, odnosno 32,29 odsto.

Ukazao je da je izlaznost do podne, u odnosu na vanredne izbore 11. juna, veća za oko deset procenata, odnosno da je glasalo oko 80 birača više nego tada, prenio je Mediabiro.

Brnović je rekao da glasanje protiče u najboljem redu i da za sada nema nepravilnosti.

Brnović
Brnovićfoto: Mediabiro

Glasanje je ponovljeno nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu Socijaldemokratske partije (SDP) protiv rješenja Državne izborne komisije i naložio Izbornoj komisiji Prijestonice da ponovi izbore na tom biračkom mjestu.

Na biralištu "Lovćenski partizanski odred" II upisana su 672 birača, a na izborima 11. juna glasalo je njih 363, odnosno 54 odsto.

SDP je žalbu podnio zbog, kako su kazali, nepoklapanja broja kontrolnih listića sa brojem birača koji su identifikovani u izvodu iz biračkog spiska da su glasali.

Na izborima 11. juna, na pomenutom biralištu, koalicija Zajedno osvojila je 125 glasova, SDP 122, a Pokret Evropa sad 49 glasova.

SDP-u je za parlamentarni status potrebno dodatnih 295 glasova.

Koalicija Hrabro se broji, koju čine Demokrate i Građanski pokreta URA, osvojila je 40 glasova, Hrvatska građanska inicijativa osam, a Pokret Preokret i koalicija Za budućnost Crne Gore po četiri.

Socijalistička narodna partija i Albanska Alijansa osvojile su po dva glasa, lista Mi možemo jedan, dok je nevažećih listića bilo šest.

Bonus video: