Nema smetnji za svečanost na Cetinju povodom Dana državnosti

Za srijedu veče zakazan je svečani prijem u rezidenciji predsjednika države u prijestonici, gdje je Milatović napadnut tokom predizborne kampanje...

28885 pregleda 100 reakcija 39 komentar(a)
Milatović doživio neprijatnosti na Cetinju, Foto: YouTube/incidenti
Milatović doživio neprijatnosti na Cetinju, Foto: YouTube/incidenti

Uprava policije nema operativne podatke da bi moglo doći do bio kakvog narušavanja javnog reda i mira tokom svečanosti na Plavom dvoru, koju organizuje predsjednik države Jakov Milatović povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Svečani prijem organizuje se u srijedu veče, 12. jula u 20 časova, u rezidenciji predsjednika države na Cetinju, gdje je Milatović napadnut tokom predizborne kampanje...

“Za sada nemamo podatke da ima bezbjednosnih smetnji uoči svečanosti na Cetinju”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije.

Svečani prijem na Plavom dvoru povodom Dana državnosti Crne Gore biće prvo javno okupljanje koje novoizabrani predsjednik organizuje na Cetinju, od kako je 20. maja ove godine stupio na dužnost šefa države.

Na sajtu Predsjednika nema zvanične objave da se na Cetinju planira svećanost povodom 13. jula.

Milatović je predsjedničku zakletvu položio pred poslanicima Skupštine u Podgorici, a ne tradicionalno u Vladinom domu na Cetinju kako su to činili njegovi prethodnici.

“Inauguracija je svečani čin uvođenja u predsjedničku dužnost. Ona treba da bude primjer najviših demokratskih standarda i upravo je zato predviđena u Skupštini”, objavio je Milatović prije inauguracije.

Upravo je Milatović poslije premišljanja, ali i konsultacije sa nadležnima, donio odluku da se inauguracija obavi u Podgorici, a ne na Cetinju, iako su čelnici Uprave policije i odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić uvjeravali da “ne postoji mjesto u Crnoj Gori gdje ne mogu osigurati njegovu inauguraciju”.

“S obzirom da smo imali iskustvo kada je Milatović dolazio na Cetinje uoči predsjedničkih izbora, koji je propraćen određenom vrstom negodovanja, neslaganja sa onim što je politika koju predstavlja. Ne možemo garantovati da to iskazivanje nezadovoljstva neće biti. Svako ima pravo da u skladu sa zakonom iskaže nezadovoljstvo. Ali možemo garantovati Milatoviću da može biti inaugurisan toga dana na Cetinju i da ne može biti fizički ni na koji način ugrožen”, saopštio je tada Adžić.

Milatović je tokom predizborne kampanje imao neprijatnost na Cetinju, kada je grupa građana pokušala da spriječi skup Pokreta Evropa sad.

Grupa demonstranata protestovala je 10. marta ove godine ispred cetinjskog Sportskog centra zbog održavanja konvencije predsjedničkog kandidata, zbog čega je Milatović morao da uz pomoć obezbjeđenja i policije probije špalir i sa dosta neprijatnosti uđe na konvenciju.

I pored toga što je ispred Sportskog centra tog dana bio veliki broj policajaca, demonstranti su nasrtali, psovali ali i dočekali Milatovića sa pogrdnim transparentima...

Na društvenim mrežama, nakon što je Milatoviću potvrđena kandidatura za predsjednika Crne Gore, pojavile su se tvrdnje pojedinih pristalica komitskih pokreta da je on, uoči ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, navodno rekao na sastanku u Vladi u noći između 4. i 5. septembra 2021: “Šta ako pogine deset Crnogoraca”.

Te tvrdnje Milatović je negirao više puta, a prvi put u novembru 2021.

“Sa gnušanjem odbacujem navode ‘TV DPS sa sjedištem u Podgorici’ da sam ikada i na jednom mjestu trgovao životima građana CG”, napisao je Milatović tada na Tviteru.

Bonus video: