U srijedu konačni rezultati parlamentarnih izbora?

Rok za prigovore na glasanje na Cetinju večeras u 20 sati, ako ih ne bude Mugoša saziva sjednicu DIK-a

13126 pregleda 30 reakcija 6 komentar(a)
Ako ne bude žalbi, zakazaće sjednicu: Nikola Mugoša, Foto: Luka Zekovic
Ako ne bude žalbi, zakazaće sjednicu: Nikola Mugoša, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša će sjutra sazvati sjednicu na kojoj će se utvrđivati konačni rezultati parlamentarnih izbora, ukoliko do 15 časova ne bude prigovora ili žalbi na izborni postupak na biračkom mjestu na Cetinju, gdje su izbori ponovljeni prošle subote.

Mugoša je kazao “Vijestima” da je Ustavni sud obavijestio DIK da je podnosilac prigovora ispred izborne liste Pravda za sve, Vladimir Leposavić povukao žalbe koje su podnesene protiv rješenja DIK-a, a tiču se zahtjeva za ponavljanje glasanja na biračkim mjestima u Budvi, Baru, Nikšiću i Kolašinu.

On je kazao da do utorka do 20 sati teče rok za podnošenje prigovora Izbornoj komisiji Prijestonice na izborni postupak na biračkom mjestu gdje su ponovljeni izbori.

“Izborna komisija Prijestonice i ostale opštinske izborne komisije na čija su rješenja izjavljivani prigovori dužne su u roku od 12 sati od konačnosti odluke po istim utvrditi konačne rezultate izbora na teritoriji svoje opštine. Nakon toga počinje teći rok od 12 sati DIK-u za utvrđivanje konačnih rezultata”, rekao je Mugoša.

On je naglasio da će, ukoliko do srijede do 15 časova ne bude prigovora ili žalbi, sazvati sjednicu Komisije na kojoj će se utvrđivati konačni rezultati izbora.

“Napominjem da će ovaj akt istog dana biti proslijeđen Službenom listu Crne Gore na objavljivanje, budući da od objavljivanja počinje teći rok za konstitutivnu sjednicu novog saziva Skupštine Crne Gore”, istakao je Mugoša.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Socijaldemokratska partija, po čijoj žalbi je ponovljeno glasanje na Cetinju, neće ulagati prigovor DIK-u.

Konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta mora biti održana u roku od petnaest dana od objavljivanja odluke o proglašenju konačnih rezultata izbora.

Nakon formiranja novog saziva parlamenta, predsjednik države Jakov Milatović ima rok od mjesec dana da da mandat za sastav Vlade, a mandatar zatim ima tri mjeseca da sastavi kabinet na osnovu rezultata parlamentarnih izbora od 11. juna. Leposavić je juče saopštio da je povukao prigovor na propust upućen DIK-u zbog neregularnosti koje su registrovali na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici, i sve podnesene ustavne žalbe na rezultate parlamentarnih izbora.

To je juče “Vijestima” potvrđeno i iz Ustavnog suda.

Leposavić je u saopštenju naveo da je u nedjelju povukao žalbu predatu Ustavnom sudu zbog propusta Opštinske izborne komisije Kolašin da donese odluku o raspisivanju ponovnih izbora na biračkom mjestu broj 1, a juče i Prigovor DIK-u i preostale žalbe ranije upućene Ustavnom sudu zbog nepravilnosti na biračkim mjestima u Baru, Budvi i Nikšiću.

“Ostale žalbe Ustavnom sudu nećemo podnositi”, saopštio je Leposavić.

Leposavić
Leposavićfoto: PR Centar

On je rekao da Pokret, koji je predvodio, nije namjeravao da prolongira proglašenje konačnih rezultata izbora više nego što je to potrebno za zadovoljenje pravde prema svojim biračima, ali da su informacije koje su posjedovali jasno ukazivale da je Socijaldemokratska partija (SDP), sa svojim političkim pomagačima, upravo namjeravala da i na ovaj način zloupotrijebi izborne procedure.

SDP na ponovljenim izborima na biračkom mjestu “Lovćenski partizanski odred II” na Cetinju nije uspio da dobije potreban broj glasova. Prema rezultatima koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju, SDP je na tom biralištu podržalo 375 glasača, te im je falilo još šezdesetak glasova da uđu u parlament. To ne mogu postići, s obzirom da glasanje u Kolašinu neće biti ponovljeno, jer je Leposavić povukao ustavnu žalbu kojom je tražio ponovno održavanje izbora na jednom biračkom mjestu. Žalba Leposavića je slična onoj koju je Ustavni sud usvojio vezano za biralište na Cetinju gdje je glasanje poništeno zbog neslaganja broja kupona i glasača.

Glasanje na biračkom mjestu “Lovćenski partizanski odred II” je ponovljeno nakon što je Ustavni sud usvojio žalbu SDP-a protiv rješenje Državne izborne komisije.

Na osnovu kalendara izbornih radnji DIK je planirao da konačne rezultate proglasi 26. juna, ali su to žalbe odložile.

Pokret Evropa sad je na parlamentarnim izborima osvojio 24 mandata, koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista 21 mandat, koalicija Za budućnost Crne Gore 13 mandata, koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA 11 mandata, a Bošnjačka stranka šest mandata.

Koalicija Socijalističke narodne partija i Demos imaće dva poslanička mjesta, koliko i Albanski forum. Po jedan su dobili Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa.

Bez parlamentarnog statusa ostao je SDP.

Ispod cenzusa su i Pravda za sve, Pokret za promjene, Pokret Preokret, Narodna koalicija Složno i tačka i lista Mi možemo.

Leposavić: Ne damo da zloupotrijebe borbu za vladavinu prava

“Rezultati ponovljenih izbora na jednom biračkom mjestu na Cetinju pokazali su da je moja nedavna ocjena da se politički sistem raspao, a da se pravni nalazi pred kolapsom, nažalost, tačna. Naime, SDP, inače partija prošlosti, povećala je broj glasova na jednom biračkom mjestu za preko 200 odsto za svega nekoliko sedmica – osvojivši preko 80 odsto glasova, što je svojstveno samo najrigidnijim jednopartijskim sistemima”, kazao je Leposavić.

On je kazao da je sama ta činjenica, sve i da nije bilo drugih nepravilnosti, dovoljna da za specijalnog državnog tužioca stvori osnov sumnje da je u ovom slučaju izvršeno više krivičnih djela.

“Budući da bi pomenuta partija ovakvim radnjama izvjesno ostvarila parlamentarni status na sljedećim ponovljenim izborima, koje je inicirao Narodni pokret Pravda za sve, odlučili smo da u najkraćem roku promijenimo strategiju i ne dozvolimo da naša borba za vladavinu prava i jednakost svih pred zakonom bude zloupotrijebljena za potpuno suprotne političke ciljeve”, rekao je Leposavić.

Bonus video: