Šehović: Priznavanje srebreničkog genocida je linija između civilizacijskog i retrogradnog

"Nema skuplje žrtve od života. Poklonimo se nevinima za najvišu žrtvu, za sve ono čemu su nas njome naučili, te za volju i hrabrost da se izborimo sa svakim ko njihovu žrtvu ne poštuje kako dolikuje"

4073 pregleda 36 reakcija 11 komentar(a)
Šehović, Foto: Luka Zeković
Šehović, Foto: Luka Zeković

Priznavanje srebreničkog genocida je jedna od važnih linija razgraničenja između onog humanog, istinitog, ljudskog i civilizacijskog na jednoj strani, te retrogradnog, mračnog, lažnog i strašnog na drugoj, poručio je danas predsjednik Socjijaldemokrata (SD) Damir Šehović, povodom obilježavanja 28 godina od genocida u Srebrenici.

"Mada bol onih koji su izgubili nekog svog nije time ništa manja, vjerujem da je najvažnije da im danas posaljemo poruku da su njihovih 8 372 djece, supružnika, roditelja, prijatelja i rođaka istorijski i vrijednosni kamen međaš za ove prostore i čitav svijet. Oni su opomena na pogrešne politike i njene jezive posljedice, ali i putokaz za neko bolje vrijeme koje je pred nama.", rekao je Šehović.

On je dodao i da iskreno žali "što jedan dio onih koji kreiraju politiku u moje i vaše ime, ni nakon 28 godina nije do kraja usvojio te elementarne civilizacijske vrijednosti o kojima sam govorio, niti je do kraja naučio da je jedino istina temelj za nadgradnju države. Samoobmane se skupo plaćaju, posebno kad se sprovode u ime države".

Naglasio je da se ne gubi nada da će doći dan kada će svaki kreator politike, svake države regiona, kleknuti pred srebreničkom i svakom drugom nevinom žrtvom ovoh prostora, i u ime onih koje zastupa i generacija koje dolaze, ukazati poštovanje i zamoliti za oproštaj.

"Isto kao što ne gubimo nadu da će svi oni koji nemaju prvo ljudske, a potom političke i svake druge širine za tako nešto, biti najzad poslati na smetlište istorije.", kazao je predsjednik SD-a.

"Nema skuplje žrtve od života. Poklonimo se nevinima za najvišu žrtvu, za sve ono čemu su nas njome naučili, te za volju i hrabrost da se izborimo sa svakim ko njihovu žrtvu ne poštuje kako dolikuje", zaključio je Šehović.

Bonus video: