Mekdauel: Izbor Milatovića i izbori su dobar simbol i znak da u jednom dijelu regiona okrećemo leđa prošlosti

"Predsjednik (Džozef Bajden) je poslao pismo novoizabranom predsjedniku (Jakovu) Milatoviću u kome je naveo da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju Crnu Goru, dok radi na izgradnji stabilne, inkluzivne, multietničke demokratije, sposobne da primijeni reforme kako bi napredovala u pristupu EU i u borbi protiv korupcije", kazao je Mekdauel

7805 pregleda 6 komentar(a)
Stejt department, Foto: Shutterstock
Stejt department, Foto: Shutterstock

Šef Kancelarije za Centralnu i Južnu Evropu u američkom Stejt departmentu Malkolm Mekdauel kazao je da su izbor Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore i vanredni parlamentarni izbori nakon toga "dobar simbol i znak, da makar u jednom delu regiona, okrećemo leđa prošlosti i tražimo novu generaciju lidera".

On je kako prenosi Glas Amerike to kazao na konferenciji u Vašingtonu, u organizaciji Transatlanske mreže liderstva (Transatlantic Leadership Network) i Atlantskog savjeta.

"Želim da čestitam Crnoj Gori koja danas slavi Dan državnosti. Predsjednik (Džozef Bajden) je poslao pismo novoizabranom predsjedniku (Jakovu) Milatoviću u kome je naveo da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju Crnu Goru, dok radi na izgradnji stabilne, inkluzivne, multietničke demokratije, sposobne da primijeni reforme kako bi napredovala u pristupu EU i u borbi protiv korupcije. To se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana, ne samo na Crnu Goru. Izbor predsjednika Milatovića i parlamentarni izbori koji su uslijedili, po našem mišljenju, su dobar simbol i znak, da makar u jednom dijelu regiona, okrećemo leđa prošlosti i tražimo novu generaciju lidera" rekao je Mekdauel na konferenciji.

On je dodao da se dosta napredovalo od sredine 90tih, i da dalje mora mnogo da se radi, ne samo kad se priča o sajber napadima, nego i o zavisnosti od ruske energije.

Dodaje i korupciju kao problem za region.

"Ima puno izazova, kako smanjiti tenzije i normalizovati odnose Srbije i Kosova. Šta smo mi kao međunarodna zajednica i region, spremni da uradimo da bismo se usprotivili onima koji bi da probude duhove nasilja i tenzija u Bosni i Hercegovini, koji dovode u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet i multietničnost. To nije nešto što SAD mogu same da riješe, to je kako da pomognemo da zemlje regiona budu bliže jedna drugima, samim tim i Evropskoj uniji, to je naš strateški interes. Zato smo i podržali razne regionalne inicijative kao što je Otvoreni Balkan", dodao je Mekdauel.

Glas Amerike navodi da je na konferenciji upućena poruka da Amerika misli na zemlje Zapadnog Balkana.

Predsjednik Transatlanke mreže liderstva Danijel Hamilton naveo je da je važno poslati ovakvu poruku iz Vašingtona, da ove zemlje žele da se povežu i da "svi treba da radimo na tome zajedno".

Bonus video: