Miljanić: Uvjerili smo se da tijesna većina od 41 poslanika ne može biti dovoljna za efikasan rad parlamenta i Vlade

"Očekujemo da će formiranje nove Vlade proći u znaku poštovanja principa meritokratije i da se neće ponoviti situacija da na najodgovornije dužnosti stupaju oni kojima su partijske knjižice, rodbinske i kumovske veze jedina preporuka", kazao je Miljanić

21121 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Miljanić, Foto: Luka Zekovic
Miljanić, Foto: Luka Zekovic

Potrebno je uspostaviti što širu parlamentarnu većinu kako bismo riješili goruće probleme društva i imali većinu koja će moći da doprinese prevazilaženju v.d. stanja i drugih problema u najvišim sudskim i tužilačkim institucijama, ocijenio je Zoran Miljanić, ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije i predstavnik Saveza građana CIVIS.

U CIVIS-u, čiji su predstavnici bili na listi Pokreta Evropa sad (PES) na parlamentarnim izborima 11. juna, kako kaže Miljanić, očekuju da će formiranje nove Vlade proći u znaku poštovanja principa meritokratije i da se neće ponoviti situacija da na najodgovornije dužnosti stupaju oni kojima su partijske knjižice jedina preporuka.

Miljanić u intervjuu za Portal RTCG navodi i da smo se već uvjerili da tijesna većina od 41 poslanika ne može biti dovoljna za efikasan rad parlamenta i Vlade.

On je rekao da ih raduje što je napokon Državna izborna komisija (DIK) proglasila izborni rezultat i da očekuju da će u najskorije vrijeme predsjednica Skupštine Danijela Đurović u skladu sa zakonom raspisati konstitutivnu sjednicu novog saziva parlamenta.

"Mi u CIVIS-u cijenimo da je potrebno uspostaviti što širu parlamentarnu većinu kako bismo riješili goruće probleme društva i imali većinu koja će moći da doprinese prevazilaženju v.d. stanja i drugih problema u najvišim sudskim i tužilačkim institucijama. Već smo se uvjerili da tijesna većina od 41 poslanika ne može biti dovoljna za efikasan rad parlamenta i Vlade. Očekujemo da će formiranje nove Vlade proći u znaku poštovanja principa meritokratije i da se neće ponoviti situacija da na najodgovornije dužnosti stupaju oni kojima su partijske knjižice, rodbinske i kumovske veze jedina preporuka. Tih je katastrofalnih grešaka, nažalost, bilo i poslije pada DPS-a i svi znamo gdje nas je to dovelo", istakao je Miljanić.

On je dodao da izbor Vlade ne smije biti plod trulih kompromisa političkih stranaka, već zajednički napor političkih elita da se vladini resori i ostale odgovorne pozicije u državi dodijele na upravljanje najsposobnijim.

"Pogrešna kadrovska politika dovela je do toga da u brojnim oblastima cijelo društvo stagnira i da, kako je ocijenila Evropska komisija, Crna Gora izgubi fokus u ključnim reformama. To se više nikada ne smije ponoviti", kazao je Miljanić.

Na pitanje ima li pomaka u istragama napada na novinare, Miljanić je rekao da u mandatu aktuelne Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare, svi ozbiljniji incidenti te vrste dobili su sudski epilog.

"U posljednjih pola godine nije bilo ozbiljnijih napada, a Komisija je uradila sve što je u njenoj moći da doprinese efikasnijem radu državnih institucija koje su nadležne da reaguju i sprovode zakone. Komisija je otvorila i ranije teške slučajeve i naša su očekivanja da će se uprkos protoku vremena otkriti nalogodavci i izvršioci ubistva Duška Jovanovića, ranjavanja Olivere Lakić u drugih napada na novinare. Još jednom apelujem na Vrhovno državno tužilaštvo i ostala nadležna tužilaštva da energično pristupe rješavanju ovih slučajeva koji moraju dobiti pravni epilog, ne zbog insistiranja naših evropskih partnera, nego i zbog Crne Gore koja više ne može nositi teret države u kojoj su zločinci nekažnjeni", rekao je Miljanić.

Poručio je da nije lako poslije toliko godina, ali ovakvi slučajevi ne zastarijevaju.

"Mi ćemo dati nove preporuke, ali je na policiji i tužilaštvu da nastavi sa saslušanjima bez obzira na to ko je bio na kakvoj poziciji u državnoj hijerarhiji. Moramo i da saznamo tačno ko je i po čijem naređenju opstruirao istrage. Kao zamjenik predsjednika Komisije, zadovoljan sam saradnjom sa tužiocima koji su u njenom sastavu, ali čelnici tužilaštava moraju biti odlučniji da doprinesu rasvjetljavanju tih i ostalih teških zločina koji još nijesu dobili pravni epilog", kazao je Miljanić.

Na pianje da li smatra da je ostvaren konkretan napredak u borbi protiv korupcije i kriminala rekao je da je u prošlogodišnjem izvještaju Evropske komisije prepoznat napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Činjenica je da su pred lice pravde dovedeni brojni visoki funkcioneri iz sve tri grane vlasti, te da je riječ o čelnicima institucija iz vremena vladavine DPS-a i njegovih satelita, kao i da van dometa pravde nijesu ni oni koji su poslije tog perioda stupli na funkcije. Jasno je – više nema nedodirljivih i pravda će zakucati na vrata svih koji su se ogriješili o zakon", navep je Miljanić.

Na pitanje kako vidite rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), posebno ako se ima u vidu da rade u teškim uslovima, Miljanić je rekao da bi posebno pohvalio SDT na čelu sa Vladimirom Novovićem i Specijalni policijski tim.

"Oni, uprkos teškim uslovima u kojim rade, imaju vidljive rezultate u naporima da zaustave pojave koje su decenijama poprimile ogromne razmjere u Crnoj Gori - organizovani kriminal i korupciju. Kada je riječ o uslovima u kojim radi Specijalno državno tužilaštvo, ali i druge sudske i tužilačke institucije, neophodno je uložiti veliki napor da bi se to pitanje što prije kvalitetno riješilo. Danas imamo situaciju da naši građani i njihiva djeca svakodnevno gledaju privođenje kriminalaca u centru grada i da su sudnice i ostale prostorije katastrofalne. Ideja da se tužilaštvo i neke druge institucije presele u zgradu stare Vlade je prihvatljiva, ali tu moramo imati u vidu i bezbjednosne standarde koji moraju biti zadovoljeni zbog tužilaca, sudija, advokata ostalih službenika i svih koji svojom voljom ili po sili zakona moraju boraviti u tim prostorijama. Apelujem da se tom problemu priđe ozbiljno i da se kroz saradnju sa izvršnom vlašću što prije nađe optimalno rješenje", kazao je Miljanić.

On je rekao i da nije lako danas poslije više od tri decenije rasta kriminala i korupcije suprostaviti se kriminalni klanovima i njihovim jatacima u institucijama, kao ni onima koji su zahvaljujući korupciji stekli milionsko bogatsvo.

"Smatram da će usvajanje Zakona o porijeklu imovine i buduća sinergija institucija dati rezultat, kako bi Crna Gora postala pravednije i bogatije društvo – društvo u kojem elita neće puniti svoje džepove pustošenjem državne imovine i dovođenjem građana na prosjački štap i u koju će kredibilni investitori dolaziti znajući da je dovoljno da poštuju zakon da bi realizovali svoje projekte i da “reket” ne moraju davati nikome. Za kratko vrijeme od konstituisanja Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, Vlada je zadala ozbiljan udarac nelegalnim eksploatatorima šljunka koji su decenijama nesmetano ugrožavali vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja i bahato ugrožavali korito Morače i brojne druge vodotoke. To je primjer da kada postoji politička volja država može zaustaviti sve one koji su decenijama bili nedodirljivi", poručio je Miljanić.

Bonus video: