Abazović nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana: Mogući dodatni fondovi, neophodno je završiti zadatke kod kuće

"Cilj je da zajednički uradimo sve kako bi iskoristili momenat i kako bi cijelu regiju unaprijedili u smislu da brže završavamo svoje obaveze", rekao je Abazović

22861 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Već do kraja godine na Samitu u Briselu će, za cijeli region, biti moguće doći do nove metodologije koja bi obezbijedila dodatne fondove, pored onih koje trenutno imamo, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović.

On je, nakon neformalnog sastanka lidera Zapadnog Balkana u Tirani, naveo da je ragovor sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem bio vrlo uspješan, te da su razgovarali uoči samita Berlinskog procesa koji će biti održan u oktobru.

"Cilj je da zajednički uradimo sve kako bi iskoristili momenat i kako bi cijelu regiju unaprijedili u smislu da brže završavamo svoje obaveze", rekao je Abazović.

On je istakao da očekuje i da budu nagrađeni za svoj rad ukoliko budu uspješni u ispunjavaju obaveza.

Abazović je kazao da je tokom razgovora najviše riječi bilo potrošeno na ono što je, kako smatra, najvažnije za građane, a tiče se novih projekata, načina dolaska do njih, kao i ideja o IPA plus fondovima.

"Mislim da imamo dobar model da to realizujemo i svi treba da budemo posvećeni da konkretni momenat iskoristimo", istakao je premijer Crne Gore.

Proces proširenja se, ocijenjuje Abazović, mora oživjeti, a Crna Gora, prema njegovim riječima, ima bolju poziciju u tome od drugih zemalja regiona.

"Nezavisno od toga moramo naći način za dolazak do fondova, ali moramo završiti i domaće zadatke", dodao je.

On je izrazio nadu u to da će novi saziv Parlamenta biti efikasan.

"Već do kraja godine, na Samitu u Briselu će, za cijelu regiju, biti moguće doći do nove metodologije kojom bi dobili dodatne fondove, pored onih koje trenutno imamo", naveo je Abazović.

Sve to je, kako kaže, uslovljeno završavanjem zadataka kod kuće.

"Misim da možemo da uspijemo, potrebno je jedinstvo svih politčkih aktera u Crnoj Gori", zaključio je predsjednik Vlade.

Bonus video: