Milatović sa ministrom islamskih poslova Saudijske Arabije: Otvaranje diplomatskog predstavništva unaprijedilo bi odnos

"Prijateljski odnosi između naših zemalja ulaze u novu fazu koja će biti zasnovana na intenziviranju ekonomskih veza i snažnijoj privrednoj saradnji", kazao je predsjednik države

7159 pregleda 11 komentar(a)
Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh i Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Abdullatif bin Abdulaziz Al-Sheikh i Milatović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Otvaranje diplomatskog predstavništva Crne Gore u Saudijskoj Arabiji bio bi sledeći korak u unapređenju odnosa dvije države, ocijenio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Milatović se sastao sa ministrom islamskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatifom bin Abdulaziz Al-Sheikh-om, sa kojim je, kako se navodi, razgovarao o bilateralnim odnosima dvije države kao i o mogućnostima za unapređenje saradnje.

"Prijateljski odnosi između naših zemalja ulaze u novu fazu koja će biti zasnovana na intenziviranju ekonomskih veza i snažnijoj privrednoj saradnji. Potencijale za čvršće povezivanje vidimo u oblastima ekonomije, turizma, saobraćaja, kulture, kao i drugim oblastima od obostranog interesa" ocijenio je Milatović.

On je, dodaje se, izrazio zadovoljstvo time što je kompanija Flynas nastavila sa avio- sabraćajem prema Crnoj Gori i tokom ove turističke sezone na relaciji Rijad- Podgorica, i dodao da vjeruje da će i druge avio kompanije naći interes za uspostavljanje direktnih letova.

sastanak sa ministrom islamskih poslova Saudijske Arabije
sastanak sa ministrom islamskih poslova Saudijske Arabijefoto: Predsjednik Crne Gore

"Turističko povezivanje dvije države i razmjena iskustava jedna je od potencijalnih oblasti saradnje, budući da je Crna Gora prepoznata kao turistička destinacija, a Saudijska Arabija takođe orijentisana na turizam kao na važnu granu privrede", rekao je Milatović.

On je podsjetio da je u cilju privlačenja turista iz Saudijske Arabije i snaženju veza između dvije države, 26. aprila Vlada Crne Gore donijela odluku o privremenoj viznoj liberalizaciji za državljane Kraljevine Saudijske Arabije za period od 5. maja do 31. oktobra ove godine.

Istoimena odluka je, kako je rečeno, donešena prvi put 2022. godine.

Milatović je kazao i da Rijad ima dobre šanse da pobijedi u takmičenju za održavanje Svjetske izložbe EXPO 2030. godine.

"Moja želja je da u okviru mog mandata otvorimo diplomatsko predstavništvo u Rijadu i u tom smislu mi je važna i vaša podrška. Otvaranje predstavništva dalo bi dodatan impuls daljem jačanju saradnje naših zemalja", naveo je predsjednik Crne Gore.

On je, kako je saopšteno, pozdravio potpisivanje sporazuma o saradnji između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ministarstva za islamska pitanja Saudijske Arabije.

Bonus video: