CGO: Nijedna lista neće imati preko 30% poslanica na konstitutivnoj sjednici Skupštine

"CGO poziva partije/koalicije koje su obezbijedile parlamentarni status da poštuju duh ovih zakonskih odredbi, ali i da naprave dodatni napor u pravcu afirmacije političke participacije žena"

5690 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Niti jedna od devet lista koje su osvojile mandate za novi skupštinski saziv neće imati preko 30% poslanica na konstitutivnoj sjednici koja je zakazana za 27. jul 2023. godine, saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Od ukupno 81 poslaničkog mjesta, svega 17 (21%) će zauzeti žene, od čega najviše sa liste Pokreta Evropa sad – šest, a slijedi lista koju vodi DPS sa poslanica, zatim NOVA/DNP/RP sa tri, Demokrate/URA sa dva i BS sa jednom poslanicom. Čak četiri liste (SNP/DEMOS, Albanski forum, Albanska alijansa, HGI) koje zajedno broje šest mandata nemaju niti jednu ženu", piše u saopštenju CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da imajući u vidu afirmativan odnos Zakona o izboru odbornika i poslanika, a u kontekstu očekivanih ostavki dijela poslanika konstitutivnog saziva, broj poslanica u narednom periodu može biti veći.

"CGO poziva partije/koalicije koje su obezbijedile parlamentarni status da poštuju duh ovih zakonskih odredbi, ali i da naprave dodatni napor u pravcu afirmacije političke participacije žena", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: