PES nastavio pregovore: Spajić razgovarao s predstavnicima SNP-a, Albanskog foruma, Albanske alijanse...

Lider PES-a održao sastanke s funkcionerima nekoliko partija i koalicija

22666 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Spajić s liderima Demosa i SNP-a Lekićem i Jokovićem, Foto: Luka Zeković
Spajić s liderima Demosa i SNP-a Lekićem i Jokovićem, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2023. 16:13h

U sjedištu Pokreta Evropa sad (PES) u Podgorici danas su nastavljeni zvanični pregovori o formiranju novu vlade.

Lider PES-a i najizgledniji kandidat za mandatara za sastav vlade Milojko Spajić, posljednji sastanak za danas imao je s čelnikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanom Vuksanovićem.

Iz PES-a su najavili da će o ishodu današnjih sastanaka javnost obavijestiti saopštenjem.

Spajić je prethodno razgovarao s predstavnicima Albanske alijanse - Gencijem Nimanbeguom, Fatmirom Đekom i Damirom Bećovićem.

Spajić sa predstavnicima Albanske alijanse
Spajić sa predstavnicima Albanske alijansefoto: Nikola Dragaš

Prije toga održan je sastanak sa predstavnicima koalicije Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, na koji su došli lider SNP-a Vladimir Joković i funkcioner te partije Dragan Ivanović, te predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Prvi današnji sastanak Spajić je imao s funkcionerima koalicije Albanski forum - Nikom Đeljošajem, Ferhatom Dinošom i Nikolom Camajem.

Milojko Spajić, Ferhat Dinoša, Nik Đeljošaj
foto: Luka Zeković

Spajić je juče razgovarao s predstavnicima Demokrata i koalicije Za budućnost Crne Gore, koji su prihvatili predlog principa PES-a za konstituisanje nove izvršne vlasti.

U predlogu se, između ostalog, zagovara stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije... Predlog je poslat svima osim Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA.

Kako su Vijesti danas objavile, u PES-u su ogorčeni potezom Bošnjačke stranke da, zbog nezadovoljstva ponuđenim mjestima u izvršnoj vlasti, otkažu sastanak sa Spajićem.

Bonus video: