Kljajić: Milatović da se izvini što je bio institucionalni dekor u skrnavljenju državnih simbola

"Po uzoru na Marka Kovačevića, nacionalističkog provokatora koji se "proslavio" nepoštovanjem crnogorske himne i državnih simbola, danas su njegovi istomišljenici svečanu sjednicu Skupštine opštine Berane povodom Dana opštine iskoristili da upriliče slične nakaradne performanse", rekla je Kljajić

10665 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Kljajić, Foto: DPS
Kljajić, Foto: DPS

Lidija Kljajić, predsjednica Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Berane saopštila je danas da je na sjednici Skupštine opštine (SO) Berane iskazano nepoštovanje države i pozvala predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da uputi izvinjenje što je kako je kazala bio institucionalni dekor u skrnavljenju državnih simbola.

Kljajić se obratila povodom toga što je poslanica Nove srpske demokratije (NSD) Jelena Božović današnje intoniranje crnogorske himne, na svečanosti povodom Dana opštine Berane, ispratila sa podignuta tri prsta.

Sjednici je prisustvovao i Milatović.

"Po uzoru na Marka Kovačevića, nacionalističkog provokatora koji se "proslavio" nepoštovanjem crnogorske himne i državnih simbola, danas su njegovi istomišljenici svečanu sjednicu Skupštine opštine Berane povodom Dana opštine iskoristili da upriliče slične nakaradne performanse. Naime, na obilježavanju Dana opštine Berane a tokom intoniranja himne Crne Gore, i to njene skraćene verzije, poslanica iz redova Nove srpske demokratije Jelena Božović držala je tri prsta pri srca", istakla je Kljajić u saopštenju.

Ona je dodala da je osim toga lokalna vlast u sali na samoj bini pored državne crnogorske zastave istakla muzejsku trobojku sa bijelim grbom, čime je kako poručuje Kljajić i slikovito opisala koliko poštuje Ustav, zakone i druge pozitivno pravne norme države.

"Ali, ako crnogorsku javnost i ne iznenađuje sve ovo što dolazi od strane poslanice Božović i lokalne beranske vlasti, svakako da čudi da ovakvo provokativno ponašanje ne smeta predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću koji je takođe bio prisutan u sali", kazala je Kljajić.

Navela je da stoga od Milatovića, kao predsjednika svih građana Crne Gore, očekuje da "ovaj čin poniženja države osudi i uputi izvinjenje što je još jednom bio institucionalni dekor u skrnavljenju državnih simbola od strane negatora i mrzitelja Crne Gore".

"U suprotnom, ako i ovo otćuti, onda svakako da su i njegove namjere prema Crnoj Gori iste kao i ovih predstavnika koalicije Za budućnost Crne Gore, za koje istinski navija i insistira da budu dio nove vlade i pored činjenice da otvoreno iskazuju nepoštovanje Ustava, suvereniteta i nezavisnosti Crne Gore", zaključila je Kljajić.

Nikšićko Osnovno tužilaštvo ranije ovog mjeseca podnijelo je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Nikšić iz redova NSD-a Marka Kovačevića, zbog povrede ugleda države.

Kovačević je, stojeći pored Milatovića, držao ispružen srednji prst tokom intoniranja državne himne, a tvrdi da je samo namještao sat.

Bonus video: