Nova i DNP zauzeli mjesto Bošnjačke stranke u pregovorima

Iako SAD i EU nijesu imali razumijevanja da Nova i DNP budu dio vlade, navodno je Spajić sada dobio njihovu prećutnu saglasnost jer se BS pokazao kao nekooperativan partner

57822 pregleda 714 reakcija 117 komentar(a)
Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Pregovori o formiranju nove vlade trebalo bi da budu nastavljeni, a nakon neslaganja Bošnjačke stranke sa resorima koje je dobila, njeno mjesto je zauzela koalicija na čijem su čelu predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Iako Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nijesu imali razumijevanja da Nova i DNP budu dio vlade, navodno je Spajić sada dobio njihovu prećutnu saglasnost jer se BS pokazao kao nekooperativan partner. Za to nije bilo potvrde, ali ni demantija ove informacije.

U međuvremenu je iz Hrvatske građanske inicijative poručeno da oni nijesu spremni da budu dio “paketa” sa Novom i DNP-om.

Sa vladom ide dobro, da se ne dira Krstović

Lideri koalicije “Za budućnost Crne Gore” Andrija Mandić i Milan Knežević zamolili su odbornički klub Za budućnost Zete da danas ne glasaju za smjenu predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića, iz redova Demokrata.

Krstović je za danas zakazao dvije sjednice sa istim tačkama dnevnog reda, kao i 30. juna kada nije bilo kvoruma da se o njima raspravlja.

Na prvoj sjednici odbornici će se izjasniti o predlogu odluke o njegovom razrješenju, dok će se kasnije tokom dana raspravljati o Deklaraciji o poništenju i nepriznavanju odluke i priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Imajući u vidu da pregovori oko formiranja 44. Vlade idu u dobrom smjeru i atmosferi koja može rezultirati dogovorom konstituenata nekadašnje 30-avgustovske većine, lideri koalicije ZBCG Andrija Mandić i Milan Knežević zamolili su odbornički klub Za budućnost Zete da ne glasaju za smjenu predsjednika SO Zeta Luke Krstovića i tako daju doprinos koji može biti presudan u formiranju nove Vlade”, saopšteno je juče iz ZBCG.

Oni navode da koalicija ZBCG na ovaj način “još jednom pokazuje svoju širokogrudost” i spremnost da sa koalicionim partnerima od 30. avgusta 2020. nađe zajednički dogovor koji bi bio u interesu građana Zete i Crne Gore.

Sjednica zetskog parlamenta o “otpriznavanju” Kosova prvobitno je bila zakazana za 11. jun, nakon zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima, ali nije održana jer za nju ni tada nije postojao kvorum - na sjednici nisu bili odbornici kluba Za budućnost Zete.

Taj klub je inicirao predlog u vezi s Kosovom krajem aprila, nekoliko dana nakon što je Crna Gora podržala predlog da Kosovo uđe u Savjet Evrope.

Nakon što je Krstović zakazao sjednicu o tome za 11. jun, zatraženo je njegovo razrješenje.

Ni na sjednici o smjeni Krstovića 30. juna pored inicijatora nisu prisustvovali ni odbornik SNP-a, ali ni nezavisni odbornik koji je napustio Demokrate. Na drugoj sjednici o otpriznavanju Kosova se nisu pojavili ni odbornici DPS-a, dok je SNP prisustvovao zasjedanju.

Skupština opštine Zeta ima 32 odbornička mjesta, od kojih 16 ima klub Za budućnost Zete, Demokrate šest, SNP jedno, Demokratska partija socijalista (DPS) osam, dok dokorašnji predstavnik Demokrata Nikola Rajović nastupa kao nezavisni odbornik.

Bonus video: