Demokrate: Slučaj TO Budve pokazuje svu bahatost i nezakonitost aktuelne gradske uprave

Slavica Maslovar podsjetila je na bespravne radnje koje su sprovedene u Turističkoj organizaciji Budva tokom novembra 2021. godine, čiji ishod je bila i smjena tadašnje direktorice TO Maje Liješević

17163 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Sa pres konferencije budvanskih Demokrata, Foto: Vuk Lajović
Sa pres konferencije budvanskih Demokrata, Foto: Vuk Lajović

Budvanske Demokrate poručile su da puč koji je prije tri godine izvršen u Turističkoj organizaciji (TO) Budve sada dobija pravni epilog, koji ukazuje na svu nezakonitost i bahatost aktuelne vlasti.

Slavica Maslovar podsjetila je na bespravne radnje koje su sprovedene u Turističkoj organizaciji Budva tokom novembra 2021. godine, čiji ishod je bila i smjena tadašnje direktorice TO Maje Liješević.

“Zakazivanje skupštine TOB-a suprotno propisima i statutu, razni nasilni upadi, odnošenje dokumentacije i brojne neprimjerene radnje ovih dana dobijaju konačan i pravni epilog. Epilog koji kaže da je pravda možda ponekad spora, ali je dostižna. To nam je svima pokazala gospođa Maja Liješević svojom pravnom borbom protiv nepravde koja je sprovedena ne samo nad njom već i nad institucijom Turističke organizacije Budva. Dakle, i tada smo ukazivali da sporna sjednica Skupštine TOB-a nije sazvana i održana u skladu sa zakonom, da su zloupotrijebljene institucije i na silu sproveden postupak smjene gospođe Liješević, bez osnovanih i opravdanih razloga. Na sve to je ukazivalo i Ministarstvo ekonomskog razvoja dopisom od 10.11.2021. godine, uz konkretne preporuke za prevazilaženje nastale situacije, ali samovolji se nije stalo na put. I danas je očigledno da se vodio neprimjeren politički rat na štetu građana Budve i bez pravnog osnova, da je na silu sprovođena agenda pojedinaca i određenih interesnih grupa. Ukazivali smo građanima na institucionalno nasilje, a danas svjedočimo da smo po ko zna koji put na vrijeme upozoravali kuda vodi takav način upravljanja institucijama i upravljanja gradom”, kazala je Maslovar na današnjoj konferenciji za novinare.

U prilog tome, kako je dodala, govori i presuda Osnovnog suda u Kotoru od 23.03.2023. kojom je utvrđeno da je Rješenje o razrješenju Liješević, tadašnje direktorice TOB-a, nezakonito i donijeto suprotno važećim pravnim propisima.

“Takođe, svjedočimo i presudi Osnovnog suda na Cetinju, od 17.07.2023. godine kojom se poništava kao nezakonita odluka o imenovanju direktora Turističke organizacije Budva, te da je bez pravnog osnova Liješević eliminisana kao kandidat za direktoricu ove institucije. I neka ovo bude primjer i poruka da borba za pravedniju i uspješnjiu Budvu svih građana ne smije da stane, da Budva sa svim svojim institucijama ne smije i neće ostati zarobljena i blokirana”, istakla je Maslovar.

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović poručio je da ta partija već tri godine govori” o jednom vansistemskom i bahatom ponašanju u našoj Opštini, i to sve, nažalost, na štetu građana”.

“Nama sve ovo daje jednu vrstu satisfakciju, kao pripadnicima Demokratske Crne Gore da nastavimo još jače sa svojim radom i da se borimo da u ovom gradu zakoni budu jednaki za sve, da niko ne doživi stvari koje je doživljela upravo direktorica Liješević i neki drugi funkcioneri. Nažalost, na štetu građana, pokazalo se da smo bili u pravu jer sve ono što se dešavalo u proteklom period danas je dobilo svoj epilog i prosto smo negdje dužni da reagujemo. Ne želim danas da se bavim imenima, želim samo da napomenem da je gospođa Liješević tada kada je, kao kompetentna osoba, došla na čelo Turističke organizacije Budva, kao nestranačka ličnost i da je to bio čak i uslov naših koalicionih partnera, uz postignuti široki konsezus oko te odluke. Šta se sve nakon toga izdešavalo imali smo prilike da vidimo”, naglasio je on.

Podsjetio je građane na izvršeni puč i prevrat u Turističkoj organizaciji Budva.

"Puč je počeo tako što aktuelni predsjednik Opštine tri godine nije hteo da zakaže sjednicu skupštine TOB-a pod potpuno nerazjašnjenim uslovima. Nakon toga su taj isti saziv i njegovi članovi na volšeban način mijenjani, pod jako sumljivim okolnostima uz ozbiljne pritiske. Kad to nije teklo po zamišljenom prešlo se na zauzimanje samih prostorija Turističke organizacije na jedan prostački i bahat način da bi se na kraju, sa kapuljačama, u toku noći, pojedinci ušunjali kako bi ukrali pečate i određenu dokumentaciju. Ono što se moramo svi mi zapitati je zašto je to sve moralo baš tako iako sam konkretno lično upozoravao gospodina Kuljaču da nije dobro da na takav način dolazi na funkciju, jer jedno nasilje i bahatost proizvodi drugo”, ističe Radović i dodaje: “Tri motiva su, po mom mišljenju, ključna. Prvi motiv je upravo dva i po miliona eura koji su se u tom trenutku nalazina na računu Turističke organizacije Budva, a sve u susret lokalnim izborima koji su bili zakazani prvo za jun, pa pomjereni za oktobar. To je resurs koji koristio u velikoj količini i za kupovinu glasova i da bi određena lica, koja su i za vrijeme DPS-a vodila programske aktivnosti, ponovo ušla u TOB na velika vrata. Drugi motiv je političko zapošljavanje, opet u susret lokalnim izborima i pokušaj da se svi raspoloživi resursi iskoriste kako bi se uzela apsolutna vlast pa je logično što danas u Budvi imamo jedan javašluk, bahato ponašanje i potpuno rasulo u komunalnom redu. Treći, ne manje bitan motiv za preuzimanje TOB-a, je upravo projekat Evropske prestonice kulture”, kazao je Radović.

Ističe da je on lično i politička grupacija koju prestavlja zadovoljni da je Budva aplicirala za taj projekat.

“Ali eventualnim dobijanjem Evropske prijestonice kulture Budva bi se velika sredstva koja bi se investirala kako kroz infrastruru I kulturu, putem Turističke organizacije Budva, crpila u fiktivne nevladine organizacije koje su formirali određeni pojedinci. Naravno, sve su to interense grupe i kada sve to saberemo onda i nije čudno kako je na takav bahati i prostački način preuzeto jedno preduzeće, potpune nezakonito. Danas moramo postaviti pitanje odgovornosti. Po mojem mišljenju, dvije ključne osobe koje su vodile taj puč, su aktuelni predsjednik SO Budva, gospodin Jovanović i glavna administratorka Opštine Budva, gospođa Božović koji su bili u tom period non-stop u kancelarijama TOB-a i sprovodili diktaturu prema zaposlenima. Što se tiče aktuelnog direktora TOB-a, smatram da je najbolje da podnese ostavku, jer to vidim kao jedini častan čin s obzirom da je postavljen na nezakonit način”, zaključio je Radović.

Bonus video: