Sastanak Spajića i predstavnika CIVIS-a

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić rekao je “Vijestima” da će on danas Spajiću prenijeti svoje viđenje principa o formiranju vlade

5461 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić danas u 10.30 će se, u prostorijama te stranke, sastati sa predstavnicima Saveza građana CIVIS, koji je na izborima bio na listi PES-a.

Generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić rekao je “Vijestima” da će on danas Spajiću prenijeti svoje viđenje principa o formiranju vlade.

On je istakao da bi novi kabinet trebalo da ima dvotrećinsku ili tropetinsku podšku u parlamentu (54 ili 49 poslanika), s obzirom na, kako je rekao, “očekivanje ispunjenja evropske agende”.

“Za nas je važan i program vlade, ali i da ona bude inkluzivna. Nije najsrećnije rješenje da je podržava 41 poslanik, jer ako želimo da ispunimo evropsku agendu, a to znači izbor tri člana Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca i sedmog sudiju Ustavnog suda, neophodna je veća podrška u Skupštini. To je nešto što EU očekuje od nas - kompletiranje pravosudnih institucija”, ocijenio je Miljanić.

On je poručio da će o sastavu vlade odlučiti Spajić.

“Većinska podrška u parlamentu čini vladu stabilnom, a to nam je sad veoma važno. Kao i meritokratija - da se izaberu najbolji, a ne ministri koji će se učiti poslu”, zaključio je.

Za danas u podne zakazana je konstitutivna sjednica Skupštine.

Bonus video: