Nakon Đukanovićeve izjave da država poprima oblike diktature: Kad se progonitelj sjeti slobode

Cinično je da autokrata koji je tri decenije vladao represijom danas brani slobodu mišljenja od novih političkih klasa, kaže Milena Perović. Preko zarobljenih institucija štitio je medije koji su satirali sve kritičare DPS-a i njegove vlasti, podsjeća Goran Đurović

78954 pregleda 513 reakcija 154 komentar(a)
Oponente nazivao “monstrumima”, “pacovima” i “neprijateljima države”: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Oponente nazivao “monstrumima”, “pacovima” i “neprijateljima države”: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Cinično je da je doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas kritičar nedemokratskih praksi i represije, a više od tri decenije je satirao sve što se kritički odnosilo prema njemu.

Tako kažu sagovornici “Vijesti” komentarišući Đukanovićevu objavu na Tviteru da aktuelna vlast u Crnoj Gori ne trpi kritičku misao i da poprima oznake diktature, totalitarizma i represije.

“Naravno da je cinično da jedan autokrata, koji je tri decenije vladao upravo represijom, i na razne načine proganjao kritičare, danas brani slobodu mišljenja i govora od novih političkih klasa”, ocijenila je za “Vijesti” direktorica i novinarka nedjeljnika “Monitor” Milena Perović.

Milena Perović
Milena Perovićfoto: Boris Pejovic

Tokom trideset godina vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) u Crnoj Gori su satanizovani civilni sektor i mediji koji su kritikovali vlast te partije i njenog lidera dok se selio iz fotelje šefa države i vlade.

Urednik jednog medija je ubijen, brojni novinari su napadnuti i prebijeni, uništavana je imovina “Vijesti” i njeni novinari i vlasnici, satanizovani su na medijima koji su bili pod kontrolom Đukanovića i njegovih bliskih saradnika, direktorica MANS-a izložena je brutalnoj kampanji, hapšeni su novinari, opozicioni zvaničnici su osuđivani, “stavljani u pritvor”, prebijani i gotovo ništa ili malo toga je pravosnažno presuđeno....

Đukanović nije osudio takva ponašanja, makar formalno, već je svoje sljedbenike motivisao izjavama da su “novinari koje rade u tim kućama “monstrumi”, “pacovi” i “neprijatelji države”, da je medijska mafija formirala stranke da bi sačuvala nelegalno stečeni kapital...

U kampanji Informera protiv direktorice MANS-a on je presudio kako je na spornim snimcima skaradnog sadržaja, upravo ona, te da to svi znaju samo se pretvaraju da ne znaju.

Nakon takvih ocjena brutalne kampanje i napadi su još više zaoštravani, dok je istovremeno vlada, kojom je rukvovodila njegova stranka, nalazila načine da pomaže djelove civilnog sektora i medija koji su glorifikovali Đukanovića i njegovu vlast.

Kritički civilni aktivisti nezakonito su smjenjivani iz savjeta, a birani dojučerašnji funkcioneri DPS-a i apologete Đukanovića sa fingiranim biografijama.

Vođa postao kritičar

Dva mjeseca nakon što je napustio državnu funkciju, Đukanović je prije dva dana na twiteru komentarisao društvene prilike nakon smjene vlasti DPS-a na izborima 2020. godine.

Napisao je da je protekle tri godine malo aktera na javnoj sceni očuvalo nezavisnost i nepristrasnost, kako je naveo, izoštrilo kritičku misao uprkos sve učestalijim direktnim napadima nosilaca vlasti, kao što su to činili pojedine NVO, novinari, umjetnici, intelektualci.

“Možemo se saglasiti s njihovim ocjenama ili ne. Možemo i bilo bi poželjno o tome s njima i voditi dijalog. Ali moramo, posebno ako smo nosioci državnih funkcija poštovati njihovu nezavisnost i osigurati njihovo pravo na slobodno djelovanje, bez zastrašivanja i prijetnji”, naveo je on.

Milena Perović-Korać, koja je i sama bila meta “Pobjede” dok ju je uređivao kasniji šef vladinog Biroa Srđan Kusovac, kaže da Đukanoviću izgleda godi napuštanje politike i državnih funkcija, i da je to trebalo da uradi mnogo ranije:

“Bivši trodecenijski vođa danas je kritičar nedemokratskih praksi i represije, koje su upravo obilježile njegovu vladavinu. Moguće da ga uskoro vidimo i kao građanskog aktivistu.”

Ona je kazala da su poznate Đukanovićeve izjave o tome da treba deratizovati kritičare, odnosno medije koje nije držao pod kontrolom i neistomišljenike.

“U vrijeme Đukanovićeve vladavine u medijima, koje je kontrolisao, vođene su brojne brutalne hajke i kampanje protiv neistomišljenika, prebijani su i proganjani novinari, urednici, vlasnici medija, ubijen je Duško Jovanović. Uz ćutanje zarobljenih institucija, koje je kreirao upravo da bi mu služile za progon neistomišljenika i zaštitu svog načina vladavine i onoga što je tako stekao”, kazala je Perović-Korać.

“Kritičari kao neprijatelji koje treba ućutkati”

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Milka Tadić-Mijović, takođe meta “Pobjede”, ali i srbijanskih tabloida koje su kontorlisali Đukanovićevi saradnici i prijatelji, kazala je da je “dobro da se Đukanović sjetio da štiti interese nevladinih aktivista i medija”.

Tadić-Mijović
Tadić-Mijovićfoto: Boris Pejović

“On - koji je više od tri decenije satirao sve što se kritički odnosilo prema njemu. On - u čijem su periodu ubijani ljudi, pucano u novinare, bacane bombe ispred “Vijesti” i “Monitora”, koje je on inspirisao svojim jezikom mržnje, nazivajući nedisciplinovane medije i novinare miševima koje treba deratizovati, izdajnicima i ljudima koji rade protiv države”, kazala je Tadić-Mijović.

Ona je istakla da o Đukanoviću najbolje govori to što je u njegovo doba Crna Gora bila na najnižoj ljestvici po slobodi medija u Evropi. Tadić-Mijović je istakla da o njemu takođe najbolje govore izvještaji Fridom hausa i ostalih relevantnih institucija, koje su njegov režim, posebno u posljednjoj fazi, nazivali hibridnim.

“Čini mi se da je najbolju definiciju Đukanovićevog sistema dao Foreign affairs 2012. godine, kada je Crnu Goru svrstao u 12 država mafije u svijetu. Da je ta definicija bila veoma precizna, vidimo ovih dana u prepiskama Skaj aplikacije, u kojoj je mafija bila u srcu države, a svi kritičari tog sistema, neprijatelji koje treba ućutkati”, ocijenila je Tadić-Mijović.

Istakla je da Đukanović još od ranih radova i ratnih zločina koji su počinjeni u Crnoj Gori devedesetih i prvobitne akumulacije kapitala, nije trošio ni riječi ni sredstva da uništi svoje oponente, ni u opozicionim političkim partijama, nevladinim organizacijama i medijima.

Iz MANS-a su, neposredno nakon Đukanovićeve ocjene, podsjetili da su u Crnoj Gori, za vrijeme njegovog režima, progonjeni, hapšeni, prebijani i zastrašivani novinari i aktivisti civilnog društva, a pod njegovim patronatom vođene su najgnusnije medijske kampanje.

“Žalosno je što smo dočekali da tri godine nakon smjene vlasti Đukanović bilo kome drži lekcije o odnosu prema civilnom društvu”, saopšteno je iz MANS-a.

Đurović: Neka se zabrinu oni koje navodno brani

Direktor Media centra Goran Đurović je kazao “Vijestima” da bi Đukanovićeva izjava morala da zabrine one koje on navodno brani, navodeći da je upoređivanje odnosa prema kritičarima u najmanju ruku besmisleno.

On je ocijenio da je Đukanović sa svojim sljedbenicima zarobio sve institucije u Crnoj Gori, što je od EU ocijenjeno kao “zarobljena država”.

DPS iz savjeta smjenjivao civilne aktiviste: Goran Đurović
DPS iz savjeta smjenjivao civilne aktiviste: Goran Đurovićfoto: Luka Zeković

“Preko tih zarobljenih institucija je štitio medije koji su satirali sve kritičare DPS-a i njegove vlasti. Nije bilo sankcija za “Informer” zbog namještenih sramotnih kampanja protiv aktivista NVO, Pink M televiziju koja je kroz čuveni format minut-dva blatila sve kritičare iz NVO, medija i političkih partija koje nije kontrolisao DPS. Po nalogu Mila Đukanovića su 2017. i 2018. godine nezakonito iz Savjeta RTCG, Savjeta Agencije za elektronske medije i Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije uklonjeni predstavnici NVO”, kazao je Đurović.

On je, po pravosnažnoj sudskoj presudi, nezakonito smijenjen iz Savjeta RTCG.

Đurović je podsjetio da je Đukanović 2018. izjavio da sudovi ne treba da preispituju odluke Skupštine Crne Gore što je činovnica DPS-a Vesna Medenica shvatila kao naređenje pa je Vrhovni sud donio “obavezujuće mišljenje” po kom nisu dozvoljene žalbe protiv nezakonitih odluka Skupštine.

“Milo Đukanović svojim izjavama samo skreće temu i vraća pažnju javnosti na svoju diktaturu, pa time nanosi štetu svakom dijalogu koji ima za cilj da problematizuje ponašanje novih vlasti”, istakao je Đurović.

Opijenost vlašću ili nostalgija za “slobodnim mišljenjem”

Predsjednik države Jakov Milatović je prokomentarisao da je njegov prethodnik “podsjetio na vrijeme ‘slobode mišljenja i javno iskazane kritike’ tokom svoje višedecenijske autokratske vladavine”.

“Bivši predsjednik Crne Gore nas je nostalgično podsjetio na vrijeme “slobode mišljenja i javno iskazane kritike” tokom njegove višedecenijske autokratske vladavine. Ni riječ o napadima na novinare, konstruisanju afera kritički nastrojenim NVO liderima, progonu političkih neistomišljenika, hapšenjima građana zbog ostavljenih komentara na društvenim mrežama”, napisao je Milatović na Tviteru.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić je u regaovanju naveo da “ako Milatović i ostali posredni i neposredni akteri ‘tridesetoavgustovskog osvježavanja’ ne vide koliko su ove tri godine, od kad su na krilima apostolske vlade došli na pozicije, pogubne po kritičku misao i javnu riječ u Crnoj Gori, onda su opijeni vlašću, bez realne percepcije onoga što se oko njih dešava”.

Bonus video: