DPS i SD: Nacionalistički i ekstremistički performans "Beogradskog sindikata" u Beranama; Opština: Spektakularan nastup

Beogradski sindikat nastupio u okviru Thunder festa

34195 pregleda 70 reakcija 65 komentar(a)
Foto: Opština Berane
Foto: Opština Berane

Opštinski odbori Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) u Beranama saopštili su da je tokom nastupa sastava "Beogradski sindikat" serviran "nacionalistički i ekstremistički performans".

"Beogradski sindikat" nastupio je u okviru Thunder festa, a iz Opštine Berane su njihov nastup ocijeli kao "spektakularan".

"Na hiljade posjetilaca u glavnoj ulici je zajedno sa najpopularnijim rep bendom u regionu pjevalo njihove najveće hitove... a imali su priliku da čuju i pjesme sa najnovijeg albuma", navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Dodaju i da je prema procjeni policije to bio jedan od najposjećenijih koncerata u glavnoj beranskoj ulici do sada.

Iz DPS Berane su ocijenili da je nastupi Beogradskog sindikata,ustvari bio "nacionalistički performans".

"Tako smo još jednom svjedočili nacionalističkoj ikonografiji, istim takvim pjesmama uz prepoznatljiv muzički repertoar, zastava druge države i ukazivanje sa same bine o 'ugroženosti Srba' i potrebe za 'povratkom kapele na Lovćenu', veličanju jedne nacije i jednog naroda. Ovakve provokacije na nacionalnoj osnovi nijesu ništa drugo do podrivanje multinacionalnog i multetničkog sklada u Beranama, ali i prst u oko građanskoj orijentaciji našeg grada i generalno Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je glavni pokrovitelj i organizator koncerta u okviru Beranskog kulturnog ljeta bio Sekretarijat za kulturu, omladinu i odnose sa NVO Opštine Berane, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

"Tako da su lokalna vlast i resorna ministarka Maša Vlaović dužni odgovor čijim novcem je finansiran ovaj događaj i da li je to učinjeno novcem svih građana. Uzimajući u obzir sve navedeno, očekujemo da se o jučerašnjem događaju izjasne i svi ostali relevantni predstavnici vlasti, kao i pretendenti na najviše funkcije u državi koji sebe predstavljaju djelatnicima građanske profilacije. Prije svega predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, lider PES Milojko Spajić i lider Demokrata Aleksa Bečić čije partije su konstituenti lokalne vlasti u našem gradu. Biti nijem i otćutati a ne osuditi ovakve događaje ne mogu oni koji se istinski bore za demokratske vrijednosti i nastavak puta Crne Gore ka EU", naveli su iz beranskog DPS-a.

SD Berane je naveo u saopštenju da su na festivalu umjesto kvalitetne muzike, bili "svjedoci promocije šovinističkog jednoumlja".

"Takav nastup, koji je prožet ruralno-nacionalističkom intonacijom, direktno je suprotan vrijednostima koje bi naš grad trebalo da njeguje. Berane mora biti prepoznato po svom otvorenom i inkluzivnom duhu, gdje svi ljudi različitih konfesija mogu zajedno da žive u harmoniji. Stoga je neprihvatljivo da festival koji bi trebalo da bude izraz te harmonije bude iskorišćen za promociju ekstremnih ideologija. Osuđujemo ovaj pokušaj podrivanja onoga što bi Berane moralo da predstavlja - centar kulture i umjetnosti. U pitanju je grozno ali analitički posmatrano, opominjuće stanje svijesti organizatora festivala, dakle, lokalne samouprave. Za razliku od njih mi ćemo nastaviti da se borimo za kulturu koja inspiriše, spaja i obogaćuje našu zajednicu a sinoćnjim "izvođačima" preporučujemo neku drugu, reljefniju lokaciju za svoje performanse", zaključuje se u saopštenju SD Berane.

Bonus video: