Mandić: Ne znam kako je Spajić uvjerio Milatovića da ima podršku, prirodno je da šef Skupštine bude iz ZBCG

Mandić je kazao da od koalicije Za budućnost Crne Gore niko nije tražio potpise podrške za mandatara. "Predstavnik PES-a može da dobije potpise kad postignemo dogovor", rekao je on

97099 pregleda 240 reakcija 206 komentar(a)
Mandić i Milatović, Foto: Boris Pejović
Mandić i Milatović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2023. 16:45h

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić, kazao je danas da ne zna kako je čelnik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić uvjerio šefa države Jakova Milatovića da ima podršku potrebnu za formiranje vlade.

Mandić je, nakon konsultacija o mandataru s Milatovićem, saopštio da se kod predsjednika mora doći s potpisima četrdeset jednog poslanika za formiranje vlasti, a ne s uvjeravanjem da postoji podrška za to.

"Ne mislim da je Crnoj Gori dobro da ima vladu od četrdeset jednog ili četrdeset tri poslanika. Poslije iskustva prethodnih vlada koje su imale malu podršku u parlamentu, potrebna nam je vlada koja ima ubjedljivu podršku, a čiji kostur treba da bude koalicija pobjednika od 30. avgusta 2020. godine...", rekao je on novinarima nakon konsultacija, koje su održane na Cetinju.

Mandić je kazao da od koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), čiji je NSD dio, niko nije tražio potpise podrške za mandatara.

"Predstavnik PES-a može da dobije potpise kad postignemo dogovor. Ono što smo mi - PES, Demokrate i koalicija ZBCG zaključili na trojnom sastanku, to je da je dogovoreno kad smo sve dogovorili. Nismo daleko odmakli u tom dogovoru, da bismo mogli reći da on (Spajić) računa na naše potpise i podršku. Kad budemo dogovorili, naši potpisi će biti tu. Trinaest sigurnih potpisa koalicije ZBCG biće stavljeni na papir oko kojeg postignemo dogovor s našim partnerima", poručio je.

Andrija Mandić
foto: Boris Pejović

Mandić je naveo da očekuje da će tridesetoavgustovska većina pronaći snage da formira vladu.

"Ta većina, sada kada bi se prebrojali, ima tri petine poslanika, i mogli bismo da ispunimo sve zahtjeve - i one koji očekuju oni sa strane, ali i ono što je najbitnije za nas. Mogli bismo da usvojimo obilje zakona koji su nam neophodni za našu ekonomsku reformu, koji su nam neophodni za borbu protiv kriminala i korupcije, koji su nam neophodni za zaustavljanje diskriminacije po svim osnovama...", dodao je.

Andrija Mandić
foto: Boris Pejović

Lider Nove je naglasio da njegovoj partiji i koaliciji ZBCG ne pripada premijersko mjesto, ali da ostale pozicije treba dijeliti "u skladu s demokratskim principima". Upitan očekuje li ZBCG poziciju šefa Skupštine, Mandić je odgovorio da oni ne očekuju "ništa od onoga što im ne pripada".

"PES je osvojio najviše glasova na izborima i pripada im funkcija predsjednika vlade. Drugoplasirana je koalicija ZBCG, imamo duplo više mandata od trećeplasiranog, i prirodno je da dobijemo to mjesto (predsjednika Skupštine). U svim opštinama gdje vršimo vlast, uspostavili smo koalicije po tom principu - prvoplasirani dobija mjesto predsjednika opštine, a drugoplasirani predsjednika skupštine. Ne vidim zašto se sad ta stvar problematizuje...", rekao je on novinarima.

Mandić je kazao da je koalicija ZBCG "vlastitom voljom odlučila i saopštila partnerima" da ih ne interesuju pitanja i resori bezbjednosti.

"Prepuštamo to vama, kako bi vam to bilo lakše u razgovorima s tima sa strane, prema kojima očigledno imate neke obaveze. Da je Crna Gora ono što treba da postane - suverena država, i da nema uticaja sa strane, niko ne bi imao obraza da pomene ni to pitanje bezbjednosti. Ali, mi smo rekli da nas ti resori ne interesuju. Odustali smo od toga, ali ne pristajemo na poniženje", zaključio je Mandić.

Milatović je konsultacije otpočeo danas, razgovorima sa predstavnicima Pokreta Evropa sad, Demokratske partije socijalista i Nove srpske demokratije.

On je prošle sedmice rekao da, iako po Ustavu ima rok od 30 dana da obavi konsultacije, očekuje da će ih završiti u narednih 15 dana.

“Potreba je da što prije dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj dio posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je tada Milatović.

Kad bude predložen, mandatar će imati 90 dana da oformi kabinet.

Bonus video: