SNP: Potpisivanje Temeljnog ugovora kamen temeljac u odnosima između Crne Gore i SPC

"Godinu dana je od potpisivanja Temeljnog ugovora i onoga što je Socijalistička narodna partija (SNP) ispunila ulaskom u 43. Vladu. Godinu dana je od postavljanja kamena temeljca u odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, u koji je utkana sva borba ovog naroda za vjeru, na koju smo ponosni"

7883 pregleda 25 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopšteno je da je Temeljni ugovor kamen temeljac u odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), "u koji je utkana sva borba ovog naroda za vjeru, na koju smo ponosni."

"Godinu dana je od potpisivanja Temeljnog ugovora i onoga što je Socijalistička narodna partija (SNP) ispunila ulaskom u 43. Vladu. Godinu dana je od postavljanja kamena temeljca u odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, u koji je utkana sva borba ovog naroda za vjeru, na koju smo ponosni", navodi se u saopštenju.

Oni su poručili da su bili svjesni da će nakon "ispunjenog obećanja koje smo dali građanima Crne Gore 43. Vlada izgubiti povjerenje u Skupštini Crne Gore, svjesni i toga da nam mnogi nijesu vjerovali, potpisali smo Temeljni ugovor sa SPC i na taj način Crkvi dali legitimitet i vjekovni kontinuitet koji je stvorio Crnu Goru."

"Više od godinu dana borbe naroda za vjeru, dostojanstvena borba iskazana veličanstvenim litijama koje su našu zemlju i narod približili nebeskom svodu ponosnih i doslednih, koje su naš narod i naciju uzdigle u očima svih naroda i nacija na svijetu - kako se dostojanstveno boriti za svoju vjeru", dodaje se.

Istakli su da su "ključnom ulogom u 43. Vladi svim vjerskim zajednicama dali potpuno identična prava."

"Ponosni smo i srećni što smo u tome uspjeli. Na ovaj način poslali smo poruku mira i tolerancije i izgradili društvo pravde i jednakosti kada su u pitanju vjerske zajednice u našoj državi."

Zaključili su da ovaj dan treba da bude ispisan u istoriji kao dan borbe za vjeru i slobodu, te da će oni uvijek biti ponosni na trajni pečat koji su ostavili narodu.

Bonus video: