Srbija još ne šalje ambasadora u Crnu Goru

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, u MVP još nijesu stigli akreditivi iz Beograda

33400 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Milatović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: kabinet predsjendika Crne Gore
Milatović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Foto: kabinet predsjendika Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore o imenovanjima novih ambasadora obavještava javnost tek kad oni, predajom akreditiva, stupe na dužnost - kazali su “Vijestima” iz tog resora odgovarajući na pitanje da li je stiglo akreditivno pismo za novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

“U vezi s vašim upitom, informišemo da su procedure za postavljenje ambasadora definisane Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i Zakonom o vanjskim poslovima Crne Gore. Shodno ustaljenoj diplomatskoj praksi, predlozi za imenovanja ambasadora se ne objavljuju prije dobijanja agremana (saglasnosti države prijema)”, kazali su iz MVP-a.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u taj resor još nijesu stigli akreditivi za novog ambasadora Srbije.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nijesu odgovorili na pitanja kad će imenovati novog ambasadora, niti ko će to biti.

“Vijestima” je više izvora reklo da bi to mogao biti Marko Blagojević, koji je donedavno bio ambasador Srbije na Kipru, ali da se pominje još nekoliko osoba.

Srbija i Crna Gora više od dvije godine nemaju ambasadore u Podgorici, odnosno Beogradu, a nakon nedavne posjete crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića Srbiji najavljeno je da će taj problem biti uskoro riješen.

Nezvanični izvori kažu da bi za ambasadora Crne Gore u Beogradu mogao biti imenovan Predrag Mitrović, koji je tamo otpravnik poslova. Za njegovo imenovanje, međutim, potrebno je mišljenje skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, koji još nije formiran, jer je tek nedavno konstituisan novi skupštinski sastav.

Crna Gora je krajem 2020. protjerala ambasadora Srbije Vladimira Božovića jer je Podgoričku skupštinu (1918) nazvao “slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

Božović je ostao da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata. Njega je, međutim, bivša Vlada, na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, povukla iz Beograda u februaru 2021, pa je to diplomatsko mjesto ostalo upražnjeno.

Vladimir Božović opozvan je sa dužnosti ambasadora Srbije u Crnoj Gori tek prije nekoliko dana, objavom u Službenom glasniku Srbije.

Bonus video: