Preporuke EK u skladu sa unaprjeđenjem rada Skupštine

Kolegijum je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo prisustvom delegacija posmatrača Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i ODIHR-a na predsjedničkim izborima 15. aprila i preliminarnim nalazima i zaključcima Međunarodne posmatračke misije
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.04.2018. 13:13h

Preporuke iz Izvještaja Evropske komisije (EK) u skladu su sa planiranim aktivnostima daljeg unaprjeđenja rada Skupštine, na administrativnom i političkom nivou, zaključio je danas Kolegijum predsjednika Parlamenta.

Iz Skupštine je saopšteno da je u vezi sa Izvještajem Kolegijum predsjednika razmotrio ključne nalaze i smjernice, koje se odnose na ostvarene reforme i dalji napredak Crne Gore u integracionom procesu.

Navodi se da je, imajući u vidu navode u Izvještaju da su zakonodavna i nadzorna uloga Skupštine otežani neučestvovanjem opozicije, posebna pažnja posvećena stavu koji tretira pitanje odgovornosti svih političkih učesnika za arlamentarni dijalog i nadzornu ulogu Skupštine.

"U vezi sa konstatacijom iz Izvještaja da je Skupština zadržala visok nivo transparentnosti, Kolegijum predsjednika je zaključio da su preporuke iz Izvještaja u skladu sa planiranim aktivnostima daljeg unaprjeđenja rada Skupštine, kako na administrativnom tako i političkom nivou", kaže se u saopštenju.

Kolegijum je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo prisustvom delegacija posmatrača Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta i ODIHR-a na predsjedničkim izborima 15. aprila i preliminarnim nalazima i zaključcima Međunarodne posmatračke misije.

Podjeća se da se u njima navodi da postojeći okvir u cjelini obezbjeđuje dobru osnovu za sprovođenje demokratskih izbora i konstatuje da je iskazana spremnost za nastavak reforme izbornog zakonodavstva, što je potvrđeno nedavnim amandmanima koji su uključili brojne preporuke ODIHR i Venecijanske komisije.

Kolegijum je konstatovao da je u zakonskom roku dostavljen Izvještaj o realizaciji preporuka Državne revizorske institucije (DRI).

Ističe se da su ispunjenjem zahtjeva DRI, otklonjeni nedostaci koji su onemogućavali pravilno funkcionisanje skupštinske službe.

"Predsjednik Skupštine Ivan Brajović ubrzo nakon izbora na čelo najvišeg zakonodavnog doma, inicirao je angažovanje nadležnih državnih organa da utvrde činjenice i odgovornosti, a DRI je tim povodom prvi put kontrolisala rad Parlamenta nakon više od deset godina", navodi se u saopštenju.

Bonus video: