Fatmir Đeka za "Vijesti": Spajić da bude mandatar, očekujemo da zadržimo to što imamo

Predsjednik Demokratske partije kaže da je važno što su iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" prihvatili principe o formiranju vlade

50248 pregleda 91 reakcija 33 komentar(a)
"Ne otimamo se za fotelje": Đeka, Foto: BORIS PEJOVIC
"Ne otimamo se za fotelje": Đeka, Foto: BORIS PEJOVIC

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić treba da bude mandatar za sastav nove vlade, jer je njegova lista osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima.

To je Vijestima rekao predsjednik Demokratske partije (DP), Fatmir Đeka.

DP je dio Albanske alijanse, koalicije čiji će predstavnici danas na Cetinju imati konsultacije o mandataru sa šefom države Jakovom Milatovićem.

Đeka nije želio direktno da odgovori na pitanje hoće li Albanska alijansa ući u vladu ako koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) bude njen dio, već je kazao da će o konstituentima nove vlasti odlučivati mandatar.

Naveo je da važno što su iz ZBCG viša puta saopštili da prihvataju predlog principa PES-a o formiranju vlade, u kom se, između ostalog, zagovara stvaranje kabineta proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije... Potez ZBCG je, prema njegovim riječima, korak u pravom smjeru.

“... Jer stabilizujemo političke odnose unutar države i upućujemo saveznicima u Vašingtonu i Briselu dobre signale iz Crne Gore”, istakao je Đeka.

Upitan da li uticaj na kreiranje nove vlasti imaju i neki strani činioci, on je odgovorio da je odluka o tome na političkim faktorima u Crnoj Gori. Navodi da saveznici prate situaciju, ali da ništa ne nameću.

Albanska alijansa, koju osim DP čine i Forca, Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori i Lista za Tuzi, osvojila je na junskim prijevremenim izborima jedan mandat u parlamentu.

Hoće li Albanska alijansa podržati lidera PES-a g. Spajića da bude mandatar za sastav nove vlade?

Spajić treba da bude mandatar jer je lista koju je predvodio na parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova. Smatramo da je to demokratsko pravilo. Dakle, da se najprije njemu povjeri mandat za sastav nove, 44. vlade Crne Gore. U skladu s tim pravilom, mi ćemo podržati to rješenje.

Đeka
Đekafoto: Boris Pejović

Koje pozicije u izvršnoj vlasti očekuje vaša koalicija, i šta vam je u dosadašnjem toku pregovora o formiranju vlade nudio g. Spajić?

Stranke koje čine našu koaliciju nikad se u političkom djelovanju nijesu previše otimale za fotelje. Zna to i g. Spajić, pa su naši dosadašnji razgovori bili korektni, usmjereni više na strateške pravce razvoja države.

Što se funkcija tiče, očekujemo da zadržimo ona mjesta koje trenutno imamo. Znači, jednu ministarsku funkciju, nekoliko pozicija državnih sekretara, te neke druge pozicije “po dubini”, jer smo pokazali da imamo sposoban kadar. Vjerujemo da je to očekivanje korektno, što nam je i rečeno.

Hoće li Albanska alijansa prihvatiti da uđe u vladu ako njen dio bude i koalicija ZBCG? Pod kojim uslovima biste bili partneri s tim savezom?

Nije na nama da određujemo ko će biti konstituenti u novoj vladi. Pretenciozno je da mi, s jednim mandatom, to činimo. Tako nešto pripada mandataru, i na njemu je najveća odgovornost.

On takođe zna što su naši principi, kao i za obaveze koje imamo kao članica Sjevernoatlantske alijanse. Posebno u ovom delikatnom trenutku, dok se vrši agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, i dok zvanična Moskva nastoji da destabilizuje i naš region.

Zato je veoma važno što su kolege iz koalicije ZBCG više puta saopštile da prihvataju deset principa koje je izložio PES, a koje smo zajednički potom dopunili. To je korak u pravom smjeru, jer stabilizujemo političke odnose unutar države i upućujemo saveznicima u Vašingtonu i Briselu dobre signale iz Crne Gore.

Da li Vam je problematično to što neke partije, koje su u javnosti prepoznate po klijentelizmu i aferama, u prvi plan pregovora ističu da je najvažnije da vlada ima evroatlantski karakter?

Ako se sjećate, prije govoto dvije decenije jedna renomirana evropska organizacija je sačinila izvještaj nazvan “Retorika umjesto reformi”. Kažem to jer svi znaju da je upravo približavanjem EU, kao i ranije NATO-u, prostora i resursa za negativne fenomene o kojima govorite sve manje. Država će, voljno ili nevoljno, biti sve uređenija i demokratskija, pa je stoga svih ovih godina naglasak u našim pregovorima s Unijom na poglavljima 23 i 24.

Dakle, ukoliko želimo da Crna Gora napreduje na putu ka EU i da bude uređena država, više nema vremena samo za retoriku, već prije svega za konkretna djela.

Fatmir Đeka
foto: Boris Pejović

Kako gledate na stav lidera Albanske alternative g. Nika Đeljošaja, da i Socijaldemokrate (SD) treba da uđu u vladu ako Socijalistička narodna partija (SNP) bude njen dio?

I ranije sam vam rekao da mi ne treba da određujemo sastav vlade. Primijetili ste da nijednim svojim činom ili izjavom to nijesmo uradili. Na nama je da taj proces ne otežavamo, te da budemo ili ne dio toga. Kao što nijesmo bili u Vladi Zdravka Krivokapića, iako nam je ponuđeno.

Inače, s praktično svim strankama u Crnoj Gori imamo korektne odnose. S mnogima sarađujemo veoma dobro, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou.

"Koliko ja mogu da procijenim, odluka (o formiranju vlade) je na političkim faktorima u Crnoj Gori. Oni imaju obavezu i odgovornost da ovaj složen proces iznesu do kraja. Ukoliko ne mogu, karte će biti ponovo bačene na sto i čeka nas ponovno dijeljenje - na novim izborima, ili će se eventualno predložiti neko prelazno rješenje”, kaže Đeka

Vaš koalicioni partner iz Force g. Genci Nimanbegu, najavio je da će Albanska alijansa tražiti da se predlog principa PES-a o formiranju vlade dopuni, između ostalog, zahtjevima o dodatnoj afirmativnoj akciji. Da li ste PES-u podnijeli te zahtjeve, i na šta se konkretno oni odnose?

Naravno da su ti predlozi upućeni g. Spajiću i da će dijelom biti integrisani u onih deset principa. A ti naši predlozi nijesu ništa drugo osim ustavna i zakonska obaveza. I stoje pred svakom vladom Crne Gore. Uključujući i postojeću, koja je do sada bila najinkluzivnija i koja je najviše uradila za područja na kojima manjinski narodi čine većinu stanovništva.

Tu su svakako i naši zahtjevi za decentralizaciju vlasti, koja je jedan od najvažnijih principa iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Da li se nova vlada pravi samo u Crnoj Gori ili uticaj na to imaju i neki inostrani faktori?

Koliko ja mogu da procijenim, odluka je na političkim faktorima u Crnoj Gori. Oni imaju obavezu i odgovornost da ovaj složen proces iznesu do kraja. Ukoliko ne mogu, karte će biti ponovo bačene na sto i čeka nas ponovno dijeljenje - na novim izborima, ili će se eventualno predložiti neko prelazno rješenje.

Naši saveznici s interesovanjem sve ovo prate i daju korisne sugestije. Ništa ne nameću. Barem ja tako razumijem. To što oni, a i drugi, imaju svoja očekivanja i želje, pa to je logično i prirodno.

Stoga ponavljam da je pitanje političke zrelosti i mudrosti da se ključne odluke o budućnosti ove države moraju u njoj donositi i za to preuzeti puna odgovornost.

“Situacija drugačija nego onda kad nas je Spajić zvao kod Krivokapića”

U jednom intervjuu ste kazali da je g. Spajić defakto bio premijer u prethodnoj Vladi, i da Vi i g. Đeljošaj niste prihvatili njegovu ponudu u jesen 2021. godine uđete u vlast iako vam je, kako ste naveli, nudio “brda i doline”. Kazali ste da je ta ponuda bila neozbiljna. Zašto danas pregovarate s njim i da li je njegova sadašnja ponuda ozbiljnija?

Sada je situacija sasvim drugačija. G. Spajić je u međuvremenu formirao politički pokret, nastupio na izborima, politički se legitimisao, odnosno osvojio najveći broj glasova na prethodnim izborima. A prije dvije godine se radilo samo o pokušaju da nas u vladi zamijene za neke druge - igra koju smo prozreli i jednostavno odbili.

Ponavljam - ni onda, ni sada se u političkom djelovanju nijesmo rukovodili grabljenjem funkcija, pa ni kad nam se one velikodušno nude.

Bonus video: