Krapović: Džakoviću, ne dozvolite da naša djeca budu vaši taoci

"Što se nas tiče, jedno je sigurno, niko nas neće ucjenjivati i svaku igranku ćemo odlučno razobličiti", poručio je Krapović
0 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora
Dragan Krapović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.08.2017. 14:32h

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović uputio je otvoreno pismo nezavisnom poslaniku u budvanskom parlamentu Stevanu Džakoviću.

"Odborniče Džakoviću, s obzirom na to da ste javno izrazili svoje „stavove“ i tražili da se odredimo u odnosu na iste, probaću da posložim stvari i situaciju u Opštini Budva, i ponudim potencijalno rješenje. Na početku želim da se osvrnem na ono što ste rekli u svojim javnim nastupima u poslednje vrijeme, zaključno sa jučerašnjim danom. Ako bilo gdje u svom reagovanju ne iznesem istinu i samo istinu, molim da me odmah javno demantujete. Izabrani ste sa zatvorene, partijske liste DF-a, to znači da ste pristali da Vas kandiduju partije na, podvlačim, „zatvorenoj listi“. U toku pregovora o vlasti u Budvi nijednom riječiju nijeste pomenuli „otvorene liste“ ili bilo kakav angažman ostalih činilaca vlasti u Budvi u smislu pokretanja izmjena Zakona ili bilo kojeg drugog poteza političkih subjekata koji participiraju u vlasti", navodi Krapović.

Krapović u otvorenom pismu Džakoviću dodaje da "kada smo zajedno koncipirali koalicioni Sporazum, koji ste potpisali, ni tu nijeste ništa imali da dodate."

"Znači uslove koje danas pominjete tada nijeste htjeli da unesete u Sporazum. Nakon formiranja skupštinske većine tražili ste da ta ista većina izglasa Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o izboru poslanika i odbornika, što sam ja kao formalni predlagač odmah kandidovao na prvoj sledećoj sjednici i ista je usvojena glasovima svih u koaliciji. Od samog početka našeg djelovanja nijeste se držali dogovorenog. Na primjer, i pored potpisanog Sporazuma i naravno dogovora svih, bez bilo kakve komunikacije sa koalicionim partnerima, nijeste glasali za izbor predsjednika SO! To ste uradili iako su svi u koaliciji podržali sve što ste kandidovali, i time ste odmah na početku vlast učinili ranjivom i otvorili vrata i „konstruktivnoj opoziciji“ i OKG-u da rovare, usporavaju i opstruiraju vršenje vlasti i donošenje odluka koje će razobličiti i zaustaviti djelovanje OKG-a u Budvi. Uslovi koje ste naknadno postavili su dijelom u koalicionom Sporazumu koji smo potpisali i koristim priliku da Vas i javnost obavjestim da su u najvećem dijelu ispunjeni. Sistematizacije su usvojene i raspisani su konkursi, te imenovani rukovodioci u skladu sa istima. Jedan manji broj ljudi je zaposlen na privremenoj osnovi jer smo na nekim pozicijama zatekli politički zaposlene izvršioce koji nijesu imali ni volje ni kapaciteta da rade ono za šta su plaćeni, već upravo suprotno, da opstuiraju. Što se tiče transparentnosti rada, svaki dokument, svaku odluku, rješenje i ugovor koji želite da dobijete samo treba da uputite zahtjev i odmah dobijate isti. Svi koji su bilo koji dokument tražili od Opštine Budva od kad sam ja na njenom čelu su odmah traženo dobili, ako dokumente imamo", navodi Krapović.

U otvorenom pismu predsjednik Opštine Budva dodaje da ova uprava ne krije ništa.

"Dakle,ova uprava ne krije apsolutno ništa, što god želite da vidite ili objavite samo treba da zatražite, onako kako je procedurama predviđeno. Što se tiče trećeg uslova, tražiti u ovom trenutku sa nivoa lokalne vlasti u Budvi, da opozicija prekine bojkot Parlamenta, uđe u Skupštinu Crne Gore, predloži i izglasa Zakon za koji treba 2/3 većina i koji se bez DPS-a ne može izglasati je isto kao i reći da nećete doći na sjednicu, ako u Budvi u avgustu ne padne snijeg. Takvim postupanjem bacate veliku sumnju na sebe. Prije nego što Vam ponudim eventualno rješenje problema koji imamo, takođe ću se osvrnuti na optužbe koje ste juče uputili prema nama. Smatram da su one produkt Vaše želje da vratite „milo za drago“ i da nemaju utemeljenje u činjenicama. Pored pominjanja nekih već prežvakanih priča „Dnevnih novina“ pomenuli ste i da je Smokvica usvojena na predlog Demokrata. To naravno nije istina, jer je nijesu Demokrate predložile već predsjednik Opštine koji je formalni predlagač odluka prema SO Budva. Nadalje, svi prisutni odbornici, uključujući i Vas su glasali za usvajanje Plana za Smokvicu. Takođe, pominjanje advokatice Đukanović i pokušaj predstavljanja Smokvice kao „njihovog“ projekta i dovođenja u vezu sa nama nijeste baš logički postavili kako treba poštovani odborniče Džakoviću. Opšte je poznato da su gospoda investitori kupili 13 miliona eura vrijednu zemlju od Opštine i 12 miliona eura od privatnih vlasnika još daleke 2006-te godine, a da tek u 2017-toj realizacija projekta počinje, dakle 11 godina kasnije. Mislim da je nelogično, prosto nevjerovatno da su Đukanovići iza tog projekta i da kroz 11 godina i nekoliko vlada na čijem je čelu bio upravo Milo Đukanović nisu htjeli da sami sebi završe taj projekat, pogotovo ako znamo da je upravo u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Smokvica i bila zaustavljena. Po Vašem, ispada da je Milo Đukanović čekao da ne bude u Vladi Crne Gore lično i da opozicija dođe na vlast u Budvi, pa da onda sebi završi taj posao. Moram reći da je to jako nelogična konstrukcija, praktično nevjerovatna. Takođe ste nas optužili vezano za Luku Budva, iako se svim silama borimo da osujetimo namjere Vlade da privatizuju i praktično poklone Luku Budva, a da građani Budve u narednim godinama postanu taoci jednog megalomanskog i neodrživog projekta. Takođe, od samog početka Luka Budva je protivno zakonu izdavana u zakup, a to je slučaj i sada, tako da ćemo se i time baviti. Konačno, gospodine Džakoviću, pošto kažete da ne smijemo zakazati sjednicu oko Luke Budva, nudim Vam da Vi sami napišete dokument, a ja ću ga predložiti Skupštini kao dopunu Dnevnog reda ili na potpuno novoj sjednici i garantujem da ćemo glasati ono što Vi predložite", navodi se u otvorenom pismu.

Krapović poručuje Džakoviću da šta god da je iz nadležnosti lokalne samouprave, a na bazi koalicionog sporazuma i interesa građana, predloži i odmah će zakazati sjednicu i izglasati isto

"Šta god da je iz nadležnosti lokalne samouprave, a na bazi koalicionog sporazuma i interesa građana, predložite i odmah ćemo zakazati sjednicu i izglasati isto, jer mi nemamo obaveze gospodine Džakoviću prema bilo kome osim prema građanima. Izvolite, predložite odluke oko Luke Budva, Miločerskog parka pa da vidimo ko radi za čije interese. Gospodine Džakoviću, “konstruktivni opozicionari” i opskurni likovi sa društvenih mreža kojima ste se okružili i koji Vas instruiraju da se ponašate i djelujete onako kako to sada radite, rade isključivo u dosluhu sa DPS-om i zastupaju pojedinačne interese. To potvrđuju i današnja frenetična saopštenja u kojima traže moju ostavku. Nema potrebe za bilo kakvim emisijama i suočavanjima , predložite odluke i dođite na sjednicu pa ćemo se tamo suočiti i iznijeti svoje argumente pred građanima i pred očima javnosti. Ne dozvolite gospodine Džakoviću da naši građani, djeca, sportisti, naša priroda i naša imovina budu vaši taoci. Što se nas tiče, jedno je sigurno, niko nas neće ucjenjivati i svaku igranku ćemo odlučno razobličiti. Gospodine Džakoviću, mislim da poštenije od ovoga ne može i ako ovu ponudu odbijete, stvari su potpuno jasne", poručio je Krapović.

Bonus video: