Đeljošaj: Zbog kampanje šovinizma i netrpeljivosti trebali da reaguju predsjednici države i Vlade

"Pošaljimo poruku da fašizam, šovinizam, primitivizam i mržnja ovdje ne mogu opstati, a to se može postići razotkrivanjem i osudom raspirivača mržnje, u ovom slučaju portala IN4S, navijačke grupe 'Varvari' i onih koji vrijeđaju srpsku majku, čin vrijeđanja nečije majke nije albanski čin, to je čin nevaspitanja"

35249 pregleda 50 reakcija 51 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Albanske alternative i Opštine Tuzi Nik Đeljošaj pozvao je predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Dritana Abazovića da reaguju povodom kampanje šovinizma, netrpeljivosti, targetiranja jedne nacionalne zajednice "kako bi se zaustavilo ovo zlo koje država Crna Gora indirektno podržava".

"Nikada nijesam niti želim da poistovjećujem ili osuđujem određenu nacionalnu zajednicu, ako je pojedinac koji pripada toj zajednici uvrijedio nacionalnu zajednicu kojoj pripadam. Ako je nevaspitani urednik ili vlasnik portala IN4S vrijeđao Albance i ako je on Srbin (prije bih rekao kukavica, jer pokušava da se sakrije iza svog nacionalnog identiteta), nema to nikakve veze sa Srbima, odgovaraće pred institucijama on lično i taj portal, dao sam Vam Besu. Svako, bio on Albanac, Crnogorac, Srbin... koji nekoga vrijeđa na nacionalnoj osnovi je nečovjek, izrod, i nikada neće imati i ne može da ima moju zaštitu i poštovanje", napisao je Đeljošaj na Fejsbuk profilu.

Đeljošaj je juče pozvao čelnike CEDIS-a i EPCG--a da prekinu sva sponzorstva na portalu IN4S, a osudio je i nacionalističke i šovinističke parole navijača Budućnosti "Varvara" tokom utakmice protiv Dečića.

"Nažalost, kampanja šovinizma, netrpeljivosti, targetiranja jedne nacionalne zajednice, koja je započeta od strane portala IN4S, čiji je jedan od osnivača, nažalost, rektor Univerziteta Crne Gore, koju finansiraju državna preduzeća EPCG i CEDIS, imala je svoj nastavak i sinoć na utakmici, i zato trebaju da reaguju institucije, zato je trebao da reaguje predsjednik države, vlade, kako bi se zaustavilo ovo zlo koje država Crna Gora indirektno podržava. Jedina podjela može biti na ljude i neljude, jer je sve na ovom svijetu prolazno, dobra djela ostaju, a velika djela možemo realizovati samo zajedno, svi mi, bez obzira na naše razlike i etničku i vjersku. Iz tog razloga, treba da zatvorimo ovaj problem koji ranjava naše društvo i pošaljimo poruku da fašizam, šovinizam, primitivizam i mržnja ovdje ne mogu opstati, a to se može postići samo razotkrivanjem i jasnom osudom raspirivača mržnje, u ovom slučaju portala IN4S, navijačke grupe “Varvari” i onih koji vrijeđaju srpsku majku, čin vrijeđanja nečije majke nije albanski čin, to je čin nevaspitanja", napisao je Đeljošaj.

Bonus video: