CDT: Mjesne zajednice birati na izborima

Kako su rekli, mjesne zajednice su mjesto gušenja građanskih inicijativa i sredstvo za zaokruživanje apsolutne partijske kontrole na svim nivoima

3872 pregleda 6 komentar(a)
CDT, Foto: CDT
CDT, Foto: CDT

Organi mjesnih zajednica moraju se birati na demokratskim izborima, neposredno, tajno i u skladu sa međunarodnim standardima, ocijenio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da, umjesto da budu ključni instrument za učešće u donošenju odluka i pokretač samoorganizovanja građana, mjesne zajednice odavno su partijski punktovi čiji je zadatak upravo suprotan.

Kako su rekli, mjesne zajednice su mjesto gušenja građanskih inicijativa i sredstvo za zaokruživanje apsolutne partijske kontrole na svim nivoima.

“Sadašnja dva modela izbora savjeta mjesnih zajednica ne predstavljaju ništa drugo do fingiranje demokratije u cilju daljeg razvoja partijskih monopola, i gušenje građanskih inicijativa i samoorganizovanja”, smatraju u CDT-u.

Oni su kazali da zbor građana kao način izbora, koji se oglašava na oglasnoj tabli mjesne zajednice, ni na jedan način ne omogućava stvarnu participaciju građana.

Kako su iz CDT-a dodali, primjeri iz prakse pokazuju da tim zborovima često prisustvuje mali broj građana u odnosu na ukupno stanovništvo.

Prema njihovim riječima, bilo je sumnji da li uopšte svi imaju prebivalište u toj mjesnoj zajednici i često se čitava aktivnost svodila na sposobnost partija da organizuju veći broj svojih pristalica.

“Budući da je pitanje prebivališta i boravišta odavno otvoreno kao problem izbornog procesa, jasno je da taj način izbora predstavlja fingirani proces”, ocijenili su iz CDT-a.

Oni su naveli da drugi model – sistem imenovanja organa mjesnih zajednica na osnovu Odluke o mjesnim zajednicama koji postoji u Glavnom gradu, potire i te fingirane izbore.

“Stvoren je sistem da Glavni grad i političke partije kontrolišu većinu u Savjetu, kao izvršnom organu mjesne zajednice, pa nije ostavljen nikakav prostor za samoorganizovanje građana”, kazali su iz CDT-a.

Oni su naveli da je korišćenje ta dva modela doveo do toga da su izostale ozbiljnije građanske inicijative i stvarna participacija građana, kao i da mjesne zajednice ne služe svojoj izvornoj svrsi.

“Organi mjesnih zajednica moraju se birati na demokratskim izborima, neposredno i tajno, u skladu sa međunarodnim standardima, odnosno Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, ta se promjena mora uvrstiti u novi tekst Zakona o izboru odbornika i poslanika, a onda pripremiti i adekvatno usklađivanje Zakona o lokalnoj samoupravi novom izbornom modelu.

“Taj način izbora mjesnih zajednica donio bi brojne benefite, a ne bi značajno uticao na troškove izbornog postupka jer bi se izbori za mjesne zajednice odvijali zajedno za lokalnim izborima”, zaključili su iz CDT-a.

Bonus video: