CIVIS: Nejasno kako je Bešić zaključio nešto što nismo ni implicirali, a kamoli javno rekli

"CIVIS nikada nije tražio, insistirao, ili 'navijao' da DF, to jest ZBCG bude dio nove 44. Vlade, više ili manje od bilo kog drugog ućesnika izbora, koji su na častan način izborili parlamentarni status", saopštili su iz te stranke

8683 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Savez građana CIVIS nikad nije tražio, insistirao ili "navijao" da koalicija "Za budućnost Crne Gore" bude dio nove Vlade, više ili manje od bilo kog drugog ućesnika izbora, koji su na častan način izborili parlamentarni status, saopštili su iz te stranke, u reagovanju na jučerašnju izjavu Miloša Bešića, redovnog profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

"Puni smo razumijevanja za jučerašnu zjavu za TV Vijesti, koju je gospodin Bešić dao u jednom ležerno - casually, turističko-plažnom i nadasve svom prepoznatljivo 'sveznajućem' maniru. U tom nastupu, vidjeli smo, Bešić, nijedne nedoumice nema, čak ni kad je riječ o stavovima CIVIS-a povodom formiranja 44. Vlade. Cijeneći dugogodišnji 'radni staž' gospodina profesora u Crnoj Gori, smatrali smo ipak neohodnim da prokomentarišemo njegovu izjavu. Ovog puta samo u dijelu koji se tiče CIVIS-a", saopštila je PR služba CIVIS-a.

Kazali su da ta stranka "nigdje i nikada u toku ovog postizbornog ciklusa" nije kadrirala. "Odnosno, nikad nismo sebi dali za pravo da spočitavamo, ko bi, a ko ne bi trebalo da bude u Vladi?! Naprotiv, prilično smo se oštro odnijeli spram svakog takvog sugerisanja, koje bi došlo sa bilo koje adrese. Zašto? Zato što smatramo da je to eksluzivno pravo mandatara, jer čovjek pravi 'svoj' kabinet, za čiju uspješnost snosi punu političku, društvenu i pravnu odgovornost", dodaju.

Ističu da je njihov stav i izvorni idejni koncept bio stvaranje "centristickog građanskog bloka" u drugoj polovini januara i u februaru ove godine.

"S obzirom na to da se za ovu ideju nije imalo sluha u pravom trenutku, CIVIS je podržao stvaranje 44. Vlade, ali ne na pretpostavkama elementarno postojeće, nego relevantne postojeće većine u Parlamentu od najmanje 49 poslanika, koja bi omogućila kvalitativne iskorake u realizaciji reforme pravosuđa, njegovog izlaska iz VD statusa i zauzimanja jasnog proevropskog kursa i sa rezultatima koje EU i svijet očekuju od nas, pogotovo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", navode.

Pri tome su, dodaju, jasno naglasili da ta, za njih prihvatljiva većina, može biti realizovana direktnom ili indirektnom podrškom, odnosno neposredno ili posredno, i da sve to zavisi od načina, kvaliteta i sposobnosti pregovora.

"Poslije ovako jasnih i nedvosmislenih stavova Civisa, izrečenih u svim javnim obraćanjima, ostaje nam upitno i nejasno, kako ste Vi gospodine Bešicu zaključili ono što ste juče eksplicitno izjavili, a što CIVIS nikad nije ni asocirao, ni implicirao, a kamoli javno rekao... Da bi bili potpuno jasni - CIVIS nikada nije tražio, insistirao, ili 'navijao' da DF, to jest ZBCG bude dio nove 44. Vlade, više ili manje od bilo kog drugog ućesnika izbora, koji su na častan način izborili parlamentarni status", navode iz CIVIS-a.

Kazali su da je Bešić saopštio prilično ležeran, "da ne kažemo brzoplet i neodmjeren stav", za jednog ozbiljnog poznavaoca crnogorskih prilika "sa 'dugim radnim stažom' u Crnoj Gori".

"Složićemo se, do broja 49 se može na više različitih načina doći ili Vi možda mislite da CIVIS nije bio u stanju da to 'spozna'?! Ako ste CIVIS-ovu maksimu 'Što širi konsenzus i što dublja inkluzija' identifikovali kao naše 'guranje' bilo koga posebno i izdvojeno u Vladu, onda ste nešto potpuno pogrešno shvatili. S obzirom na to da ste u istom intervjuu imali stav, da će već poslije sljedećih izbora DPS biti 'svakom poželjan' partner, smatramo suvišnim bilo šta više reći ili komentarisati! Vi ste rekli sasvim dovoljno! U svakom slučaju, CIVIS Vam želi ugodan nastavak odmora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: