SDP traži okupljanje cetinjske opozicije

Poziv na razgovore poslat predsjednicima cetinjskih odbora GP URA i Demokrata
34 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.08.2017. 05:40h

Socijaldemokratska partija (SDP) poslala je poziv opozionim partijama, udruženjima i pojedinicima za razgovore o zajedničkim nastupu na lokalnim izborima na Cetinju, saznaju "Vijesti".

Poziv na razgovore o udruživanju poslat je u ponedjeljak predsjednicima cetinjskih odbora Građanskog pokreta URA Filipu Adžiću i Demokratske Crne Gore Danilu Mrvaljeviću.

U pismu koje je potpisao šef odborničkog kluba SDP-a na Cetinju Nikola Đurašković, a u koje su "Vijesti" imale uvid, predlažu se razgovori o mogućem predizbornom objedinjavanju opozicionih političkih subjekata, udrženja građana i nezavisnih pojedinaca.

"Cilj planiranih aktivnosti bi takođe bio i borba za izborni proces sa što manje zloupotreba, kao i identifikovanje prinicipa na kojima će počivati buduća politička saradnja opozicionih partija na Cetinju. Ovaj proces smatramo neophodnim i kontekstu predstavljanja zdrave političke alternative građanima Prijestinice u vidu progresivnih snaga koje će biti ključni činioci buduće lokalne vlasti", navode se u pismu, i ističe da prvi sastanak treba organizovati u primjerenom roku na nivou predsjednika odbora.

Poziv na udruživanje cetinjske opozicije prvi je korak u realizaciji Manifesta o okupljanju progresivnih snaga, koji je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić predstavio početkom juna, a koji definiše ključne političke elemente na kojima bi se zasnivala politika nove Vlade, nakon promjene vlasti.

U tom dukumentu, između ostalog, navodi se da se progresivnim snagama smatraju "svi građani, politički subjekti i ostali segmenti civilnog društva, mediji, koji su spremni da od ustavne datosti - nezavisne, građanske, socijalno pravične i evroatlantske Crne Gore, krenu na građenje širokog društvenog dogovora o dugoročnom programu demokratskih reformi i ekonomsko-socijalne obnove države".

U Manifestu je tada istaknuto i da, iako je opozicija politički raznorodna, u njoj postoji velika podudarnost koncepta očuvanja državnih resursa , razvojnih prioriteta i vladavine prava kao ključnog preduslova održivog razvoja.

Ističući da je SDP na parlamentarnim i prethodnim lokalnim izborima na Cetinju ostvario dobar rezultat, sagovornik "Vijesti" iz SDP-a, kazao je da su u Krivokapićevoj partiji procijenili da u tom gradu prvo treba pokrenuti inicijativu za udruživanje. On je kazao da građanski koncept ima jaku podršku među biračima u Prijestinici, zbog čega treba raditi na udruživanju.

"Želimo u praksi da pokažemo kako progresivni dio političke javnosti treba da sarađuje i na taj način olakša promjene. Nadamo se da i lideri ostalih partija razumiju da samo saradnjom možemo donijeti promjene", kazao je on.

Bonus video: