Do posljednjeg dana vozili se o trošku građana

Milena Vuković Sekulović dužila “golf VI”, Radunović “opel astru”, službene automobile koristili i saradnici u klubovima. Boris Bogdanović, Simonida Kordić, Milan Knežević... nisu vozili službene automobile iako su na to imali pravo, niti su točili gorivo o trošku građana

66316 pregleda 823 reakcija 75 komentar(a)
Službeni vozač dužio jedno novo vozilo, drugo nekorišćeno, Foto: Skupština Crne Gore
Službeni vozač dužio jedno novo vozilo, drugo nekorišćeno, Foto: Skupština Crne Gore

Iako u julu gotovo da nije bilo skupštinskih aktivnosti, većina poslanika koja je koristila službena vozila nije ih se odrekla ni tog mjeseca - posljednjeg prije nego su im istekli mandati i konstituisan novi saziv na sjednici 27. jula.

Skupština, kako je objavljeno u dokumentu na sajtu, ima 25 vozila. Tokom jula nisu bila zadužena samo dva automobila - “audi” star 15 godina koji je koristio raniji potpredsjednik Strahinja Bulajić i “reno-trafic” iz 2022. godine.

U skupštinskom voznom parku, četiri vozila su starosti ispod pet godina, osam između šest i deset godina, dok je 13 vozila staro između jedanaest i šesnaest godina.

Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila u Skupštini Crne Gore, pravo na stalnu upotrebu vozila ima predsjednik radnog tijela, ovlašćeno lice koje odredi predsjednik poslaničkog kluba, za potrebe kluba, generalni sekretar i zamjenici generalnog sekretara.

Prema podacima sa sajta Skupštine, potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak dužila je “audi A6” 3.0 tdi (2007. godište), a vozilo iste marke i godišta zadužio je i generalni sekretar Aleksandar Klarić. Njegova zamjenica Milena Vuković Sekulović je dužila skupštinski “golf VI” 1.6 tdi, star 12 godina, dok njena koleginica Lidija Grdinić nije iskoristila to pravo već je umjesto toga sipala gorivo o trošku parlamenta.

Na spisku onih koji imaju pravo na službeni automobil a nisu ih koristili su tadašnji predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević, predsjednica Odbora za antikorupciju Daliborka Pejović, predsjednica Zakonodavnog odbora Maja Vukićević, predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Dejan Đurović, šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović i šef kluba Pokreta za promjene Branko Radulović (PzP).

Odrekao se privilegije: Boris Bogdanović
Odrekao se privilegije: Boris Bogdanovićfoto: Demokrate

Zatim, tadašnja predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić, predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Tamara Vujović, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Srđan Pavićević, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Maksim Vučinić.

Simonida Kordić se vozila o svom trošku
Simonida Kordić se vozila o svom troškufoto: Boris Pejović

Automobil “opel astru”, staru sedam godina, koju je ranije koristio poslanik DPS-a Nikola Rakočević u julu je dužila savjetnica u tom klubu Lidija Moračanin.

Isti model dužio je Slaven Radunović šef kluba poslanika DF-a (NSD, DNP, RP) i Mirko Stanić iz Kluba poslanika SDP-LP. Prije Stanića “opel” je vozio njegov partijski kolega Raško Konjević.

Isti model, ali godinu mlađi, dužio je Edin Lekić iz poslaničkog kluba Bošnjačke stranke. Taj auto ranije je koristio potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

Nikola Zirojević iz kluba poslanika SD dužio je “renault fluence”, star osam godina, a Boris Radović iz kluba poslanika “Crno na bijelo” “renault lagunu”, staru 11 godina.

Dragan Vukić iz poslaničkog kluba SNP-a dužio je skupštinski “golf VI”, star 12 godina.

Službene automobile su dužili i predsjednici pojedinih skupštinskih odbora.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović je dužio “folksvagen” - star 13 godina, predsjednik Odbora za međunarodne odnose iseljenike Miodrag Lekić “folksvagen”, “golf VI”, star 12 godina, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica “golf 1.6”, star 12 godina.

Predsjednik Administrativnog odbora Dragan Krapović i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Jole Vučurović, dužili su “renault fluence”, a oba vozila su stara osam godina.

“Golf V”, star 16 godina, dužio je Dragan Jovićević iz obezbjeđenja bivše predsjednice Skupštine Danijele Đurović. Sedam skupštinskih vozila u julu su dužili vozači zaposleni u Skupštini.

Nisu dužili službeno vozilo, ali su koristili pravo na gorivo

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović nije dužio službeno vozilo, ali je koristio pravo na gorivo.

Isti slučaj je sa predsjednicom Odbora za rodnu ravnopravnost Boženom Jelušić i šeficom kabineta predsjednice Skupštine Sanjom Jokić.

Bonus video: