Mandić i Knežević pokušavaju da spasu budvansku vlast

Lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta pokušavaju da smire strasti u Budvi i spasu lokalnu vlast kojoj rapidno opada povjerenje. U posredovanje se uključio i izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj

53834 pregleda 168 reakcija 72 komentar(a)
Mandić i Knežević, Foto: Luka Zekovic
Mandić i Knežević, Foto: Luka Zekovic

Lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević uključili su se u rješavanje političke krize i rascjepa unutar tog političkog bloka u Budvi.

“Vijestima” je potvrđeno da su ove sedmice obavili razgovor sa predsjednikom Skupštine opštine Nikolom Jovanovićem, a prije toga i sa dijelom odbornika nekadašnjeg saveza koji se protive politici koju vodi Jovanović.

Do novog sastanka, kako “Vijesti” saznaju, došlo je i juče. Osim Mandića i Kneževića, sastanku su prisustvovali i Jovanović i dva od četiri odbornika koji se ne slažu sa načinom upravljanja gradom nakon hapšenja gradonačelnika Mila Božovića, Mladen Kažanegra i Filip Vujović. U razgovorima je učestvovao i izvršni direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj, koji je od početka učestvovao u smirivanju tenzija između dvije strane.

Rezultat sastanka od prije nekoliko dana, iako niko od aktera nije želio da zvanično govori, a razgovore predstavljali kao formalne i redovne unutar svojih političkih partija, je otkazivanje sjednice lokalnog parlamenta, na čemu su insistirali četiri odbornika, te zakazivanje hitne sjednice Skupštine opštine na čijem će dnevnom redu danas biti Program razvoja kulture 2024-2028.

Donošenje tog dokumenta je ključno za kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture. Budva je ušla u finale borbe za Evropsku prijestonicu kulture 2028, a finalna takmičarska knjiga se predaje 28. avgusta.

Iako je održavanje sjednice po hitnom postupku predstavljeno kao zahtjev pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića koji je u dokumentu predočenom javnosti, potpisanom 8. avgusta, zatražio posebnu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se usvojio dokument bitan za finalnu borbu Budve za EPK, u ponedjeljak su takav zahtjev kao rješenje političke krize uputili odbornici bivšeg DF-a Mladen Kažanegra, Kristina Rafailović, Filip Vujović i Milica Babić.

Oni su jasno stavili do znanja da u utorak neće doći na sjednicu, koja upravo zbog njihovog odbijanja da prisustvuju nije održana sredinom jula, pa odložena za 15. avgust.

I u ponedjeljak su Mandić i Knežević u Podgorici imali sastanak sa Jovanovićem i dijelom bivšeg DF-a, nakon kojeg je uveče uslijedila odluka o otkazivanju sjednice za petak u 14 časova, a prije njega u podne da se održi hitna sjednica.

Opstanak vlasti koalicije partija nekadašnjeg Demokratskog fronta u Budvi je prioritet tog političkog bloka. Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora na kojima je, predvođen Božovićem, tadašnji Front osvojio apsolutnu vlast, podrška glasača im je praktično prepolovljena, što su pokazali junski republički izbori.

Slavlje u DF-u nakon pobjede na lokalnim izborima
Slavlje u DF-u nakon pobjede na lokalnim izborimafoto: Vuk Lajović

Način na koji se upravlja gradom, posebno od pritvaranja predsjednika Opštine Božovića, i kako funkcionišu gradske službe, problemi koji su isplivali tokom sezone, i očigledno više nemaju podršku građana, pa bi novi lokalni izbori bili pogubni za nekadašnji Demokratski front.

Održavanje hitne sjednice koju je Jovanović zakazao za 12 časova sasvim je izvjesno, jer će se pojaviti i odbornici opozicije, kako iz redova Demokrata, tako i onih okupljenih u koaliciji oko Demokratske partije socijalista, pošto je donošenje Programa razvoja kulture u interesu svih političkih partija. Ipak, dva sata kasnije, za kada je zakazano održavanje sjednice na čijem dnevnom redu je odluka o ustupanju Luke Budva na upravljanje Opštini Budva, koju su četiri odbornika označila kao nezakonitom, je pod znakom pitanja.

O jučerašnjim sastanku niko od aktera nije htio da govori, tako da se još ne zna da li će otcijepljeni odbornici doći na tu sjednicu, ali je nakon jučerašnjeg sastanka to moguće. U slučaju njihovog izostanka ostale političke partije, kako je to bilo sredinom jula prilikom prvog pokušaja održavanja, nijesu željele da daju kvorum.

Bonus video: