Mandić: Dogovoriti vladu za koju su se građani jasno izjasnili, Vučić se nije miješao

"Ako ima dobre namjere, ništa nam neće biti teško jer je svima dobro poznata narodna volja", saopštio je Mandić

34780 pregleda 111 reakcija 111 komentar(a)
Mandić, Foto: Boris Pejović
Mandić, Foto: Boris Pejović

Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), kazao je da taj politički savez sa velikom zainteresovanošću čeka nastavak razgovora s mandatarom za sastav nove vlade, liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, kako bi, "uz poštovanje demokratskih principa i bez bilo kakvih uplitanja sa strane", dogovorili novu izvršnu vlast za koju se "jasno na izborima izjasnila Crna Gora".

"Ako ima dobre namjere, ništa nam neće biti teško jer je svima dobro poznata narodna volja", saopštio je Mandić.

Koalicija ZBCG je, kako je kazao, jedan od pobjednika na izborima i žele da pregovaraju sa "kolegama koji su takođe učestvovali u pobjedi nad bivšim režimom".

Mandić je rekao kako "djeluje tragikomično" kada Demokratska partija socijalista (DPS) brine o interesima bilo kojeg naroda u Crnoj Gori.

"Oni su sprovodili najgoru antisrpsku politiku i takva diskriminacija nije zabilježena u poslednje tri decenije u Evropi", saopštio je Mandić.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima "svoje igrače" u Crnoj Gori i da je to koalicija ZBCG, te da je priča da nema Srba koji upravljaju u Crnoj Gori pitanje miješanja u unutrašnju politiku države.

Mandić smatra da se Vučić nije miješao u formiranje nove Vlade Crne Gore, niti da je vršio pritisak na bilo koga, već da je "vrlo precizno" uporedio stanje u Sjevernoj Makedoniji, gdje "Albanci drže skoro sve poluge moći", sa dešavanjima u Crnoj Gori, u kojoj se, tvrdi Mandić, "problematizuje i sami ulazak predstavnika Srba u vladu".

"Podsjećam, procenat Srba u Crnoj Gori je mnogo veći od procenta Albanaca u S. Makedoniji. Bilo bi pošteno da su današnju konferenciju 'o miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore' posvetili, naprimjer, ambasadoru Slovačke koji je sebi dao za pravo da sastavlja novu Vladu, dok predsjednik Srbije nijednom nije kazao kako treba da izgleda vlada Crne Gore, nego je saopštio kako se primjenjuju različiti aršini prema Albancima u S. Makedoniji i Srbima u Crnoj Gori", naveo je predsjednik NSD-a.

Kazao je da građani "dobro znaju" ko se stalno miješa u formiranje vlasti u Crnoj Gori.

"Koalicija ZBCG je jedan od pobjednika izbora 11. juna i na jednoj strani smo mi i ostali koji su porazili DPS, a na drugoj strani su isti taj DPS i svi oni koji su i na predsjedničkim izborima podržali Mila Đukanovića i koji su i tokom kampanje za parlamentarne izbore imali stav da će zajedno formirati vlast. Dobro znaju građani ko se konstantno miješa u formiranje vlasti u Crnoj Gori. Nismo uzalud, tokom kampanje, pominjali ambasade koje gotovo svakodnevno vrše pritisak na političke subjekte u Crnoj Gori. Naši preci su stvarali Crnu Goru i mi osjećamo posebnu odgovornost za budućnost naše države. Nedavno smo u Tetovu gledali doček Aljbina Kurtija, koji je tom prilikom proglašen svealbanskim premijerom i nismo čuli da su se oglasili iz bilo koje ambasade, čak ni iz Slovačke", rekao je Mandić.

Bonus video: