ZBCG i BS na korak od vlade?

BS za sada, prema saznanjima “Vijesti”, ima sigurno ministarstvo saobraćaja, kao i resor rada i socijalnog staranja, što je znatno manje od ranije ispostavljenih zahtjeva. Pokret Evropa sad će koaliciji ZBCG u pregovorima o formiranju nove vlasti ponuditi potpredsjednička mjesta u vladi i Skupštini i tri ministarstva

62562 pregleda 306 reakcija 223 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) će najvjerovatnije pristati na ponudu Pokreta Evropa sad (PES), da dobije četiri pozicije u vladi uz dodatna mjesta u kompanijama iz oblasti energetike i saobraćaja, a u vladu će, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, i Bošnjačka stranka (BS), koja bi trebalo da dobije četiri mjesta.

BS za sada, prema saznanjima “Vijesti”, ima sigurno ministarstvo saobraćaja, kao i resor rada i socijalnog staranja, što je znatno manje od ranije ispostavljenih zahtjeva.

Pokret Evropa sad će koaliciji ZBCG u pregovorima o formiranju nove vlasti ponuditi potpredsjednička mjesta u vladi i Skupštini i tri ministarstva - prosvjete, poljoprivrede i turizma, te većinu mjesta u upravnim odborima preduzeća i diplomatskim predstavništvima, koja će se birati politički.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, TV Vijesti juče je objavila da su izvori iz PES-a potvrdili da će partijama bivšeg Demokratskog fronta biti ponuđeno mjesto potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i kapitalne investicije, te 40 odsto diplomatskih predstavnika i članova upravnih odbora u državnim preduzećima, koji se biraju po političkom ključu.

Iz PES-a su nezvanično rekli i da lider te partije i mandatar Milojko Spajić nastoji da ubijedi zapadne partnere da koalicija “Za budućnost Crne Gore” uđe u Vladu, čemu se oni protive.

Spajić ne želi konfrontaciju sa zapadnim partnerima, kako se ne bi zaustavio proces evropskih integracija i investicije što bi, kako vjeruju u PES-u, ugrozilo i realizaciju njihovog programa “Evropa sad 2”.

Isti izvori navode da će Spajić, ako koalicija Za budućnost Crne Gore prihvati ponudu, iako i dalje postoje velike rezerve kod zapadnih zemalja, omogućiti tom savezu da prvi put participira u vladi.

Međutim, ako se lideri te koalicije ubrzo ne odrede o ovoj ponudi, informacije iz Evrope sad govore da Spajić neće odugovlačiti, niti imati puno izbora, već će ići na obezbjeđivanje podrške 42 ili 43 poslanika iz njegovog PES-a, Demokrata, manjinskih partija i SNP-a, što bi značilo da Za budućnost Crne Gore ide u opoziciju sa Građanskim pokretom URA i Demokratskom partijom socijalista.

U PES-u vjeruju da bi u tom slučaju Spajić dobio veliku podršku međunarodne zajednice, a time i izvjesnu realizaciju povećanja minimalnih i prosječnih zarada u Crnoj Gori.

Mandatar se, tvrde u PES-u, ipak i dalje zalaže za što širu podršku Vladi.

Bonus video: