Zeković traži od Milatovića da usmjeri buduću vladu da "Jadran" vrati Hrvatskoj

"Čak ako se i zanemare sve činjenice koje su na strani Hrvatske i pođe od toga da “Jadran” pripada Crnoj Gori, taj brod treba pokloniti Hrvatskoj a takva odluka bi bila racionalna i razumna po crnogorske nacionalne interese. Crna Gora je i ranije poklanjala vojnu imovinu susjednim i drugim zemljama, što je doprinosilo zaštiti i širenju naših interesa i ugleda", rekao je Zeković.

11871 pregleda 148 reakcija 83 komentar(a)
Foto: Pokret Svi za naš GRAD
Foto: Pokret Svi za naš GRAD

Događanja oko školskog broda “Jadran” aktualizuju važnost suočavanja s prošlošću i koliko zapravo Crna Gora treba inicijative, na bilateralnom i multilateralnom planu, koje bi još snažnije podržale održivo pomirenje uz promovisanje mira i poštovanja ljudskih prava, rekao je aktivista i odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Zeković u otvorenom pismu predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

On navodi da građanima Crne Gore treba pomoći da prihvate utvrđene činjenice, uzroke sukoba i nasljeđa iz prošlosti, a da aktuelna Vlada, na primjeru “Jadrana”, zloupotrebljava prošlost za političku korist računajući na snažan populizam koji je prisutan u Boki i u Crnoj Gori, slabo poznavanje činjenica od strane javnosti, ali i na antihrvatsko raspoloženje.

"Vlada poseže smišljenom, dakle, subjektivnom odabiru i interpretaciji određenih informacija sa namjerom da ih predstavi kao objektivne i jedino relevantne činjenice. Molim Vas da Vaš snažan i nesporan autoritet i legitimitet iskoristite i u pravcu usmjerenja buduće crnogorske Vlade kako bi se Republici Hrvatskoj vratio odnosno dodijelio školski brod “Jadran”", piše u pismu Zekovića.

On dalje kaže da je Hrvatska jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore zbog čega rješavanje ovog pitanja ne treba dalje odlagati.

"Hrvatska se dokazala kao prijatelj u odnosu na naše članstvo u NATO savezu, a aktivno podržava i naše pristupanje Evropskoj uniji (EU), gdje nam je naročito potrebna i korisna njena dalja proaktivna uloga u zastupanju naših interesa. Čak ako se i zanemare sve činjenice koje su na strani Hrvatske i pođe od toga da “Jadran” pripada Crnoj Gori, taj brod treba pokloniti Hrvatskoj a takva odluka bi bila racionalna i razumna po crnogorske nacionalne interese. Crna Gora je i ranije poklanjala vojnu imovinu susjednim i drugim zemljama, što je doprinosilo zaštiti i širenju naših interesa i ugleda", rekao je Zeković.

On predlaže da se razmotri da se Crnoj Gori omogući korišćenje broda, za školovanje kadeta.i da se sa vlastima Hrvatske otvori pitanje o dijelu sadržaja tabli koje su postavljene u Dubrovniku.

"... a koje s pravom govore o agresiji i napadu na kulturnu baštinu cijelog čovječanstva. Neophodno je da se pominjanje Crnogoraca i Srba trajno ukloni sa tih tabli. Na njima trenutno piše: “Plan grada sa obilježenim oštećenjima nastalih u agresiji JNA, Srba i Crnogoraca na Dubrovnik 1991-1992 godine”".

Zeković dodaje da se Crnogorci i Srbi se nisu po etničkom ili državotvornom principu jedinstveno opredijelili, organizovali i započeli ratni pohod na Dubrovnik i protiv Hrvatske, već da je pravilinije da se govori o agresiji JNA, rezervista i dobrovoljaca (dragovoljaca) iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Povraćaj odnosno ustupanje broda “Jadran”, uz navedene uslove, podstakao bi evropski način razmišljanja i pružio mogućnost da se kroz vrijednosti i principe na kojima počiva EU pruži odgovor na sporna pitanja i podjele iz prošlosti između naših zemalja", zaključio je Zeković.

Bonus video: