Radunović: Tražili smo javnu ponudu zbog sumnje u Spajićevu iskrenost

"Kao što smo obećali, odgovorićemo na eventualnu ponudu u roku od 24 sata, ali čini mi se da od toga nema ništa i da je Milojko Spajić krenuo u 'borbu' protiv organizovaniog kriminala i korupcije oslanjajući se dominantno na najistrajnije saveznike i pomagače Mila Đukanovića", kazao je Radunović

87017 pregleda 582 reakcija 224 komentar(a)
Radunović, Foto: Luka Zeković
Radunović, Foto: Luka Zeković

Funkcioner Nove srpske demokratije Slaven Radunović rekao je da su zvaničnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" u subotu razgovarali sa mandatarom za sastav vlade, liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem i da su dan kasnije očekivali njegovu formalnu ponudu, koje nije bilo.

"S obzirom na rezerve vezane za Spajićevu iskrenost, insistirali smo na konačnoj javnoj ponudi i našem javnom odgovoru," rekao je on za "Vijesti".

Kada je koalicija ZBCG posljednji put razgovarala sa predstavnicima PES u vezi formiranja vlade?

Radunović: Mandatar Spajić je imao više formalnih i neformalnih sastanaka sa predstavnicima koalicije. Posljednji sastanak, na kojem se razgovaralo o potencijalnoj ponudi za ulazak u Vladu bio je u subotu veče. Tada je dogovoreno da Spajić učini posljednji napor kako bi donekle popravio ponudu za ZBCG i da sjutradan, u nedjelju, u izjavi za javnost iznese konačnu, zvaničnu varijantu, na koju bi mi odgovorili u ponedjeljak.

Da li je mandatar ili neko drugi iz PES koaliciji ZBCG dao ponudu za ulazak u vladu i ako jeste, u kojoj formi?

Radunović: Ne. Tokom pregovora su se, naravno, pominjale određene varijante, ali smo mi, kao i svi drugi pregovarači na svijetu, pokušavali da poboljšamo te predloge. Posebno, što su oni bili više nego skromni u odnosu na naš izborni rezultat.

Da li je ZBCG tražila da Spajić ili PES ponudu učini javnom?

Radunović: S obzirom na rezerve vezane za Spajićevu iskrenost, koje smo imali od početka pregovora, insistirali smo na konačnoj javnoj ponudi i našem javnom odgovoru, koji bi uslijedio narednog dana, nakon sastanka stranačkih organa. Zbog informacija koje stižu do mene, a po kojima Spajić obmanjuje svoje kolege da je naša koalicija odbila njegovu ponudu, ponavljam - iako smo se svojski trudili da od mandatara dobijemo konačnu ponudu, na osnovu koje bi se mogli izjasniti, nismo je dobili.

Da li je ZBCG ponuđeno ono što je navođeno u medijima - ministarstva turizma, prosvete i sporta ili se radi o nekoj drugoj ponudi?

Radunović: U raznim medijima pominjane su i razne navodne ponude, među kojima je bila i ta koju navodite u pitanju. Ali, nije neko, valjda, očekivao da se na dnevnom nivou određujemo prema ponudama koje su plod nezvaničnih saznanja ili manipulacija?

Ako ta ponuda nije stigla, da li bi bila prihvatljiva ukoliko stigne? Ukoliko ne bi, koja bi to ponuda bila prihvatljiva?

Radunović: Kao što smo obećali, odgovorićemo na eventualnu ponudu u roku od 24 sata, ali čini mi se da od toga nema ništa i da je Milojko Spajić krenuo u "borbu" protiv organizovaniog kriminala i korupcije oslanjajući se dominantno na najistrajnije saveznike i pomagače Mila Đukanovića. Takva vlada bi bila u potpunosti kontrolisana od strane Đukanovića i DPS-a, što bi dovelo do brutalne promjene narodne volje, iskazane 30.avgusta 2020. godine, nakon veličanstvenih litija.

Bonus video: