Lacmanović: Vlada će biti nestabilna i kratkog roka, ako bude formirana kako se najavljuje u medijima

"Jedan od ključnih prinipa PES-a, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, bio bi mnogo lakše ostvarljiv sa GP URA nego sa ovakvom Bošnjačkom strankom", ocijenio je ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović

21989 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Lacmanović, Foto: Savo Prelević

Ako vlada bude formirana na način kako je najavljeno u medijima, taj kabinet će biti veoma nestabilan i kratko će trajati, ocijenio je ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović.

To bi, kako je rekao, značilo i da se ne radi o procjeni ili slobodnom izboru mandatara Milojka Spajića za sastavljanje kabineta, nego o nametnutom rješenju.

„Ako rad buduće izvršne vlasti bude transparentan kao pregovori o formiranju iste, onda ćemo malo znati o tome kako će oni obavljati poslove povjerene od strane građana, a još teže ćemo ih moći kontrolisati“, rekao je Lacmanović Radiju Crne Gore, u opširnijoj verziji izjave.

Prema posljednjim informacijama, Spajić neće uspjeti da formira vladu sa širom podrškom. Za sada je izvjesno da će u vladi biti Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, albanske partije i Bošnjačka stranka.

Prema njegovim riječima, poznato je koji su polazni principi za formiranje nove vlade, ali ne šta ko nudi ili bolje rečeno žrtvuje da bi se do tog cilja došlo.

„Biće interesanto posmatrati šta je u stvari mandatar morao da žrtvuje, jer se drugačije to ne može okarakterisati, da bi odustao od principa koji se odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala korupcije i vladavine prava, jer ne vjerujem da je g. Spajić toliko naivan da vjeruje da mu u izvršnoj vlasti u ostvarenju tog cilja može biti saveznik onaj ko je bio bitna karika u sistemu koji je bio ogrezao u organizovani kriminal i korupciju“.

Takođe će, smatra on, biti zanimljivo posmatrati kako će mandatar obezbijediti lojalnost u svom kabinetu jedne od stranaka koja je i danas u izvršnoj vlasti, a koja je 43. Vladu srušila prvom prilikom zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, ali je ostala i u tom kabinetu.

Lacmanović ne vjeruje da se može ostvariti i cilj da oni koji su „po sramno povoljnim uslovima“ dobili stanove ili kredite, iste vrate ili adekvatno plate.

„Treba reći i to da razumijem razloge lične prirode g. Spajića koji izazivaju animozitet prema g. Abazoviću i GP URA zbog onoga što su mu radili tokom predizborne kampanje, ali lično osjećanje ne bi smjelo da nadvlada opšti interes. Ipak sam čvrstog uvjerenja da bi jedan od ključnih prinipa PES-a, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, bio mnogo lakše ostvarljiv sa GP URA nego sa ovakvom Bošnjačkom strankom. Konačno, ako bi bila formirana vlada u ovakvom obliku kako mediji najavljuju, to bi značilo da je PES odustao i od sedmog principa, a to je poštovanje izborne volje građana iskazane na biralištima 11. juna“, kazao je Lacmanović.

Bonus video: