CGO: U nedjelju ističe rok za podnošenje ostavke na jednu od dvije javne funkcije

"Rok za to je 30 dana od početka vršenja druge funkcije", navodi se u saopštenju CGO

3090 pregleda 3 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da u nedjelju 27. avgusta ističe 30 dana od konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore. Dodali su i da Zakon o sprečavanju korupcije propisuje obavezu javnog funkcionera, koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu funkciju, da podnese ostavku na jednu od te dvije funkcije.

"Rok za to je 30 dana od početka vršenja druge funkcije", navodi se u saopštenju CGO.

Prema javno dostupnim informacijama, kako su kazali, niko od poslanika kojima su verifikovani mandati, a nije mali broj njih koji već imaju javne funkcije, do sada to nije učinio, čime, prema njihvoim riječima, ulaze u zonu kršenja zakona.

"Ovo se odnosi kako na premijera, tako i na jedan broj ministara u Vladi Crne Gore, predsjednike opština, ali i direktore javnih preduzeća. Oni su u obavezi da podnesu ostavke na jednu od tekućih ili na poslaničku funkciju najkasnije u nedjelju do kraja dana", navodi se u saopštenju.

Podnošenje ostavke na jednu od tih funkcija, kako su kazali iz CGO, nije samo zakonska obaveza, već i mehanizam sprečavanja konflikta interesa koji ovdje može postojati.

"Ignorisanjem ove obaveze, krši se Ustavom propisana odvojenost zakonodavne i izvršne vlasti, princip nespojivosti funkcija, ali i dodatno snaži nepovjerenje građanai u vlast i institucije sistema", dodaje se u saopštenju CGO.

Bonus video: