Milatović za "Vijesti": Odgovornost je na mandataru i partijama

Crnoj Gori treba inkluzivna izvršna vlast do koje će se doći jednako uvažavajući glas svakog građanina, bez miješanja spoljnog faktora u taj proces, kazao je predsjednik

58672 pregleda 401 reakcija 128 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je za “Vijesti” da od mandatara Milojka Spajića očekuje odgovoran odnos i transparentnost u procesu predlaganja Vlade, a od poslanika i poslanica u Skupštini suvereno odlučivanje o predlogu i programu Vlade u skladu sa izbornom voljom građana i građanki.

“Kao što je cjelokupnoj javnosti poznato, nakon istorijske pobjede na predsjedničkim izborima, čime je otvorena nova stranica demokratskog razvoja u Crnoj Gori, nisam aktivno učestvovao u izbornoj kampanji koja je prethodila parlamentarnim izborima niti sam učestvovao u dosadašnjim pregovorima koji se tiču formiranja 44. Vlade Crne Gore. Predlaganje mandatara za sastav Vlade obavio sam u skladu sa utvrđenim Ustavnim obavezama, u veoma kratkom roku, i nakon sprovedenih razgovora sa svim političkim subjektima zastupljenim u novom sazivu Skupštine Crne Gore,” rekao je Milatović.

U izjavi navodi da je proces političkih konsultacija po prvi put pratila inkluzivnost i transparentnost, a stavovi svih političkih subjekata blagovremeno i precizno su predstavljeni javnosti. Podsjedio je da je 10. avgusta nakon formalnih konsultacija dodijelio mandat za sastav Vlade Spajiću.

“Odgovornost za dalji proces formiranja Vlade leži na mandataru i političkim subjektima koji vode pregovore. Svoj vrednosni stav o tome kakva treba da bude nova Vlada saopštio sam u više navrata - Crnoj Gori treba inkluzivna izvršna vlast do koje će se doći jednako uvažavajući glas svakog građanina i građanke pojedinačno, bez miješanja bilo kog spoljnog faktora u taj proces,” rekao je Milatović.

Sa programskog stanovišta, dodao je, smatra da prioriteti buduće Vlade moraju biti usmjereni na brz ulazak Crne Gore u EU, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i održiv ekonomski razvoj.

Bonus video: