Zabrane ulaska u Srbiju ili Crnu Goru: Kad kritika zatvara granicu

"Očekujem pojašnjenje bezbjednosnih službi, vjerujem da će se vlada ili predsjednik ograditi od postupanja koje bi dovelo do prakse protiv koje se i Srbija bori", kazao je Milan Antonijević. MVP tražio obrazloženje o zadržavanju bivše ministarke, Milatović kazao da zabrana ulaska u zemlju zbog različitog političkog mišljenja treba biti stvar prošlosti

36324 pregleda 229 reakcija 154 komentar(a)
Zabranu ulaska Marovićeve u Srbiju osudili zvaničnici i NVO: Jovana Marović, Foto: BORIS PEJOVIC
Zabranu ulaska Marovićeve u Srbiju osudili zvaničnici i NVO: Jovana Marović, Foto: BORIS PEJOVIC

Pravnik i stručnjak za ljudska prava iz Srbije Milan Antonijević ocijenio je da ta država treba da ima iste aršine prema svojim i građanima drugih zemalja kada je u pitanju nesmetano putovanje, posebno prema onima koji ni u kom slučaju ne predstavljaju prijetnju.

On je to rekao komentarišući za “Vijesti” slučaj bivše ministarke evropskih integracija Jovane Marović, kojoj je u srijedu veče odbijen ulazak u Srbiju zbog “zaštite bezbjednosti Republike Srbije i njenih građana”.

Sličnih slučajeva bilo je i tokom 2021. godine, kada je više crnogorskih poslanika, uprkos diplomatskom pasošu, doživjelo neprijatnosti na granici sa tom zemljom.

Uglavnom nije bilo poznato koji su motivi zabrane ulaska crnogorskih državljana u Srbiju.

Slično je bilo i u obrnutom slučaju, kada je Crna Gora, tokom vlasti Demokratske partije socijalista, sa granice vraćala pjevače poput Vlada Georgijeva, Beogradskog sindikata, sveštenike Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije SPC, i protjeranog ambasadora Vladimira Božovića.

Da to nikada nije argumentovano skrenuo je pažnju i Upravni sud u Božovićevom predmetu, navodeći da je nedovoljno reći da je neko prijetnja po nacionalnu bezbjednost već da za to treba ponuditi dokaze - makar sudovima kada odlučuju.

“Očekujem pojašnjenje naših bezbjednosnih službi, a vjerujem da će se vlada ili predsjednik ograditi od ovakvog postupanja, jer bi to zaista dovelo do neke nove prakse protiv koje se u krajnjoj liniji i Srbija bori”, kazao je Antonijević, odgovarajući na pitanje koliko je loša praksa da se zbog političkih aktivnosti ljudima zabranjuje ulazak u neku zemlju.

Milan Antonijević
Milan Antonijević

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore juče je zatražilo od Srbije obrazloženje odluke o zadržavanju Jovane Marović. Odmah nakon incidenta oglasio se predsjednik države Jakov Milatović koji je poručio da je “zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja praksa koja se mora ostaviti iza nas ako želimo graditi dobrosusjedske odnose”.

Rekao je da je zabrana ulaska u Srbiju suprotna izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

Marovićeva je ranije u Beogradu učestvovala u protestima protiv nasilja u Srbiji.

MVP je, kako su naveli, preduzeo odgovarajuće mjere radi povraćaja ličnih dokumenata i omogućio povratak u Crnu Goru iste večeri.

“Ministarstvo vanjskih poslova je od nadležnih organa Republike Srbije zatražilo obrazloženje ove odluke, te izrazilo uvjerenje da se sa ovakvom praksom neće nastaviti, jer narušava demokratske vrijednosti i otežava dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što su glavni preduslovi za izgradnju zajedničke evropske budućnosti, kao ključnog vanjskopolitičkog prioriteta obje države”, saopšteno je iz MVP.

Ministar MUP-a Filip Adžić je kazao da učestali neodgovorni i nezreli potezi narušavaju imidž Srbije i nanose štetu međudržavnim odnosima. “Ponižavate snagu sopstvene države ako su joj prijetnja NVO aktivistkinje i sportistkinje”, rekao je Adžić.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su tražili da Vlada i MVP upute protestnu notu Vladi Srbije i da traže spisak svih državljana Crne Gore kojima je po istom osnovu zabranjen ulazak u Srbiju.

“Jasno je da se na ovaj način Marovićeva kažnjava zbog javno izražene kritike prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, rekli su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije naveli su da njoj na to pravo daje i Ustav Crne Gore i Ustav Srbije, ali i međunarodni akti koje su ratifikovale obje države.

“Vučićeva vlast je ovim dokazala da zaslužuje kritiku svih progresivnih aktera, a ostaje da se vidi da li će crnogorske vlasti i ovog puta pokazati da nemaju kičnu da zaštite svoje državljane i interese Crne Gore”, kazali su iz CGO.

Antonijević: Očekujem otopljavanje odnosa i kraj incidenata

Antonijević očekuje da se inicident sa Jovanom Marović neće i ne smije ponavljati. On je rekao da razrješenje ovog i svih drugih ranijih pitanja koja su se na sličan način završavala zabranom ulaska u Srbiju pojedinim crnogorskim državljanima, očekuje i u svjetlu otopljavanja odnosa između Beograda i Podgorice, nakon nedavne posjete crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića i najavljenih drugih posjeta:

“A nakon formiranja vlade vjerujem da će i ta saradnja dvije vlade biti intenzivirana”.

Antonijević pojašnjava da postoje dva aspekta - od kojih je jedan Zakon o strancima i mogućnost da se svakome na granici, na osnovu procjene MUP-a i bezbjednosnih podataka uskrati pravo na ulazak u zemlju.

“Znači, svakom strancu je to moguće uraditi. Sa druge strane, zaista začuđuje kada se takva mogućnost primjenjuje na građane koji ni u kom slučaju ne mogu predstavljati neku opasnost po ustavno uređenje ili ne mogu u bezbjednosnom smislu biti bilo kakva opasnost”, kazao je.

On je kazao da je Srbija drugačije postupala u slučaju zabrane ulaska na teritoriju Kosova srpskim zvaničnicima ili nedavne intervencije ministra spoljnih poslova kada je Goranu Bregoviću zabranjen ulazak u Moldaviju.

“To su sve situacije u kojima Srbija u potpunosti drugačije postupa, pokušava da zaštiti interese svojih građana da mogu nesmetano putovati. Tako da očekujem da to omogući i građanima susjednih zemalja, naročito onima koji ni u kom slučaju ne predstavljaju bilo kakvu prijetnju, naprotiv, jesu oni koji donose i one vrijednosti o kojima govorimo, a to su i evropske integracije i sve drugo”, rekao je Antonijević.

Maltretirali i poslanike zbog stava o genocidu u Srebrenici

Brojni slučajevi nekorektnog postupanja prema pojedinim crnogorskim poslanicima zabilježeni su 2021. godine. Riječ je o poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Na granici su zaustavljani i zadržavani poslanici iz Crne Gore Dragica Sekulić, Draginja Vuksanović-Stanković, Suada Zoronjić, Božena Jelušić, Damir Šehović, Ervin Ibrahimović.

Vuksanović-Stanković je u julu 2021. doživjela maltretiranje na aerodromu u Beogradu, gdje su je i na ulasku i na izlasku iz Srbije više sati zadržali i pretresali. Tadašnje poslanice GP URA Božena Jelušić i Suada Zoronjić u četiri navrata su zadržavane na graničnim prelazima sa Srbijom kada su išle u Srebrenicu na obilježavanje 26. godišnjice genocida. Poslanik i potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović dva puta je doživio neprijatnost na aerodromu “Nikola Tesla” i graničnom prelazu “Dobrakovo”, jer je zbog vršenja provjera, zadržan oko sat vremena duže od ostalih putnika. Krajem avgusta 2021. i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je u dva navrata detaljno pretresan od srbijanske policije, prilikom ulaska i izlaska iz ove zemlje. On je, kako su tada saopštili iz Bošnjačke stranke, najprije doživio neprijatnost i maltretiranje na graničnom prelazu Špiljani, prilikom ulaska u Srbiju, gdje je zadržan više od sat vremena, kao i na izlasku iz zemlje, na drugom graničnom prelazu.

Bonus video: