Spajić: Za budućnost Crne Gore neće biti dio vlade, očekujemo podršku 44 poslanika u Skupštini

"Ne možemo da vjerujemo u njihovu iskrenost", rekao je lider PES-a

126177 pregleda 1199 reakcija 532 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 27.08.2023. 00:00h

Lider Pokreta Evropa sad (PES) i mandatar Milojko Spajić kazao je da je zaključak Glavnog odbora PES-a da imaju skupštinsku većinu za formiranje vlade.

To je, kako je kazao, ona većina koja ga je podržala za mandatara i PES.

"Idemo sa tom većinom u kreiranje vlade i ispunjavanje svih programa o kojima smo pričali u predizbornoj kampanji. Mi ne bježimo od obećanja, želimo da što prije ispunimo ta obećanja i mislimo da je pravo vrijeme da se krene pričati o rezultatima, a ne o nekim trivijalnim stvarima koje vidimo u pojedini medijima ovih dana", rekao je Spajić novinarima nakon sastanka.

Na pitanje da li je dobio podršku svih članova GO za izbor potencijalnih partnera u vladi, Spajić je odgovorio da su članovi Glavnog odbora bili većinom za.

"Imali smo dugu raspravu, odlučili smo ubjedljivom većinom da idemo sa ovim...Par ljudi je bilo protiv i par uzdržano, to je potpuno normalno i ne želim da ih osuđujem ili da kažem da su ta mišljenja pogrešna".

Na pitanje na koliku podršku u parlamentu računa, odgovorio je da očekuje podršku 44 poslanika koji su ga podržali za mandatar, iako još nema potvrdu od svih.

Upitan je li definitivno da Za budućnost Crne Gore neće biti dio vlade, odgovorio je da jeste i da su "pet puta odbili ponudu".

"Ne možemo da vjerujemo u njihovu iskrenost. Oni samo lažno prihvataju ponudu da bi opstruirali proces. Prihvatili su ponudu onoga trenutka kada smo imali većinu", rekao je lider PES-a.

Rekao je da su pet puta odbili "virtuelnu ponudu" i nakon toga je prihvatili.

"Ne znam o čemu se tu radi. Čak su i pojedinci iz regiona diskutovali tu ponudu...Kako je nepostojeća ponuda ako svi pričamo o njoj?"

Na pitanje kada će se sastati sa ostalim partijama potencijalnim partnerima, rekao je da je sljedeći korak da priča sa liderima drugih partija gdje će dogovoriti dalji proces.

Kazao je da nijesu večeras govorili o resorima.

"Govorili smo o skupštinskoj većini i budućem predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću".

Glavni odbor Pokreta Evropa sad (PES) počeo je nešto poslije 17 časova sjednicu na kojoj raspravlja o formiranju nove, 44. vlade. Sjednica je trajala više od šest sati.

Iako je član Glavnog odbora PES-a, sjednici nije prisustvovao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Osim Spajića i Milatovića, članovi Glavnog odbora su i Boris Pejović, Andrej Milović, Janko Odović, Maida Gorčević, Tihomir Dragaš, Vasilije Čarapić, Branko Krvavac, Olivera Injac, Filip Ivanović, Filip Radulović, Mirko Đukić, Petra Čelebić, Zdravko Kovačević, Bojana Zulić, Draženka Laketić, Vojislav Šimun, Ana Đelević, Zdravko Tomić, Branislav Radičević, Branka Marković, Naida Nišić, Jasna Jovanović, Jevrosima Pejović, Ana Dulović, Anđela Jakšić Stojanović, Emil Osmanović, Filip Boljević, Tamara Rosandić, Anđela Bulatović, Anđela Mićović, Denis Hot, Nađa Laković, Armen Šehović, Igor Babić, Jelena Raković, Milan Zečević, Dražen Petrić, Jelenka Andrić, Almir Balić, Tonći Janović, Nina Lakičević, Radovan Novaković, Dragana Vučević, Aleksandar Grgurović, Ivan Lakić, Milivoje Lakić, Jovana Radulović, Miloš Marković, Miloš Pantović, Marko Stoiljkov, Tijana Lakićević Đinović, Vasilije Ivanović, Semir Kurtagić, Albin Kardović, Dane Marković, Marko Terzić, Vladan Aničić.

Bonus video: