Savić: Ne smijemo se miješati u posao funkcionerima

"Ne možemo praviti ocjene o opasnosti prakse koja se stvara, jer nemamo pravo da se miješamo u to na koji način predsjednik Opštine ili bilo koji javni funkcioner vrši svoju funkciju", rekao je Boris Savić

15614 pregleda 16 komentar(a)
Držimo se samo zakona: Boris Savić, Foto: Zoran Đurić
Držimo se samo zakona: Boris Savić, Foto: Zoran Đurić

Predsjednik Višeg suda Boris Savić rekao je da taj sud ne stvara presedan time što dozvoljava uhapšenom predsjedniku Opštine Budva Milu Božoviću da potpisuje službena dokumenta, da oni ne smiju da se miješaju u to kako funkcioner vrši funkciju i da nemaju pravnog osnova da mu to onemogućavaju.

Savić je “Vijestima” rekao i da ne vode računa o političkom kontekstu prilikom donošenja odluka.

Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnji da je stvorio kriminalnu organizaciju i učestvovao u najmanje tri transporta kokaina. On je od tada u spuškom zatvoru, odakle, po odobrenju Višeg suda, potpisuje službena dokumenta, između ostalog i za komunalije, kako bi šest investitora dobilo pravo gradnje.

Božović nije predložio potpredsjednike, pa Opštinom rukovode predsjednik Skupštine Nikola Jovanović i on iz pritvora.

Takva praksa do sada nije bila poznata iako su i ranije hapšeni predsjednici opština. Budva u tome ima najveće iskustvo, pa je Rajko Kuljača uhapšen 2010. u aferi “Zavala” i ubrzo je podnio ostavku. I njegov nasljednik Lazar Rađenović uhapšen je u martu 2014. i napustio je rukovodeće mjesto.

Obojica su bili funkcioneri DPS-a.

Zakonom nije predviđeno, niti zabranjeno, da se iz zatvora potpusuju dokumenta po odobrenju suda, ali dio javnosti sumnja da se to zloupotrebljava kako bi Božoviću bio ukinut pritvor, a politički zvaničnici Budve tvrde da je to skandal i da štetu trpe građani, ali i sama Opština.

Na pitanje da li Viši sud dajući saglasnost Božoviću da potpisuje dokumenta pravi pravni presedan, Boris Savić je odgovorio odrečno, navodeći da je “ovo prvi put da se podnosi zahtjev za potpisivanje određene dokumentacije prema pritvorenim licima tako da sud nema raniju praksu, pa samim time ni mogućnost da se napravi pravni presedan”.

Upitan koliko je opasna praksa koja se stvara, jer sjutradan bilo koji funkcioner može rukovoditi iz pritvora/zatvora, Savić je rekao:

“Sud ne može praviti ocjene o opasnosti prakse koja se stvara, jer nema pravo da se miješa u to na koji način predsjednik Opštine ili bilo koji javni funkcioner vrši svoju funkciju, niti ima pravo da se miješa u to da li će i kada će organ koji ga je imenovao sprovesti njegovo razrješenje.”

Predsjednik Višeg suda podsjeća da ima, kako navodi, isključivo pravo da se stara o tome da se sprovede zakonit krivični postupak radi utvrđivanja da li je određeno lice učinilo ili nije učinilo određeno krivično djelo, kao i da spriječi ometanje postupka.

“U konkretnoj situaciji sud je dužan da spriječi eventualne aktivnosti okrivljenog na ometanju istrage i svakako da mu neće dozvoliti da tokom boravka u pritvoru ili van pritvora ometa istragu, a sve ostale radnje koje nisu u vezi s tim ovaj sud nema pravnog osnova da onemogućava”, rekao je Savić.

U Skupštini opštine Budva stoji inicijativa kojom se traži da se izaberu potpredsjednici kako bi opština mogla da funkcioniše. Podnijelo ju je četvoro odbornika DF-a koji se ne slažu sa načinom upravljanja gradom nakon hapšenja Božovića.

I opozicioni DPS tražio je raspisivanje lokalnih izbora.

Sud ne interesuje politički kontekst

“Prilikom donošenja odluka sud se ne bavi pitanjima političkog konteksta određenih odluka, već se isključivo drži procesnih i materijalnih zakona, a političke kontekste prepuštamo onima koji se time bave. Ovaj sud se ne bavi ni time da li će gospodin Božović predložiti potpredsjednike”, rekao je Savić.

On je time odgovorio na pitanje da li Sud prilikom donošenja odluka ima u vidu i politički kontekst, odnosno činjenicu da ga partija zloupotrebljava jer Božović ima zakonsku mogućnost da predloži potpredsjednike.

Bonus video: