O Bečiću kad Spajić učvrsti većinu

Dio potencijalnih Spajićevih partnera tvrdi da će se na glasanje o predsjedniku Skupštine ići tek kad im mandatar jasno saopšti ko će sve činiti većinu za vladu

57215 pregleda 538 reakcija 123 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Novi šef crnogorskog parlamenta neće biti izabran dok mandatar i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić ne precizira većinu za sastav kabineta, koja bi potom sklopila koalicioni sporazum o formiranju vlade - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Kandidat za predsjednika Skupštine biće, kako je proteklog vikenda najavio mandatar, čelnik Demokrata Aleksa Bečić. Međutim, da bi se taj predlog ozvaničio, biće potrebno realizovati nekoliko koraka.

Prema saznanjima “Vijesti”, potencijalni konstituenti buduće vlade očekuju prvo da ih Spajić formalno obavijesti ima li većinu za izbor kabineta i ako ima - ko će je činiti. Oni bi se potom izjasnili o tome na svojim partijskim organima, da bi nakon toga mogli da potpišu koalicioni sporazum o vlasti. Tek tada bi se stekli uslovi da Bečić bude zvanično predložen za prvog čovjeka parlamenta.

Novi saziv Skupštine konstituisan je 27. jula, ali šef parlamenta nije izabran jer tada nije bio dostavljen nijedan predlog za to.

Spajić je, nakon što su mu propali pregovori s koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saopštio da će vlast praviti s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda, i da za to očekuje glasove 44 poslanika. Međutim, nakon što su mu povjerenje uskratili Ujedinjena Crna Gora i Alternativa, koji su bili na izbornoj listi PES-a, većina mu se “istopila” na 42 parlamentarca (za izbor vlade potreban je najamnje 41).

Da li će to biti većina, odnosno da li će je uopšte biti, još se ne zna, jer se o podršci Spajiću nisu izjasnili drugi subjekti s liste PES-a, poput CIVIS-a i Novske liste, koji imaju po jednog poslanika. Iz CIVIS-a bi, kako su najavili “Vijestima”, danas trebalo da se oglase o tome. Njihov glas Spajiću je, kako je list ranije objavio, nesporan. Prema saznanjima “Vijesti” neupitna je i podrška Novske liste.

O lideru PES-a nije se odredila ni Demokratska unija Albanaca (DUA), na čiji glas Spajić takođe računa. Predsjednik i poslanik DUA Mehmed Zenka bio je na izborima na listi Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je nekadašnji dugogodišnji koalicioni partner. Međutim, i njegova podrška Spajiću je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sigurna. On neće biti ministar, ali će dobiti neko drugo mjesto u izvršnoj vlasti, rekao je izvor.

Šef države i zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović kazao je juče da se energija koja je postojala nakon pobjede na predsjedničkim izborima poprilično razbila. On je to rekao novinarima u Kolašinu odgovorajući na pitanje strahuje li od eventualne nestabilnosti buduće vlade.

Milatović je izjavio da je u tom smislu najveća odgovornost na onima koji su do sada vodili proces pregovora o vladi. On je rekao da apeluje na Spajića i sve koji učestvuju u razgovorima da tu proceduru učine transparentnijom i u skladu s izbornom voljom.

“Ja sam u načinu na koji sam, nakon velike pobjede u Podgorici, pozvao konstituente koalicije ZBCG, Demokrate i Ujedinjenju, ali i Građanski pokret (GP) URA, pokazao ono što građani žele - političku širinu i viziju, a mislim da je to potvrđeno na predsjedničkim izborima i da je to bio trasirani put. Da li neko skreće s tog puta, građani nek procijene”, rekao je Milatović.

Upitan da li postoji raskol u PES-u, s obzirom na to da dvije poslanice te partije nisu podržale na sjednici Glavnog odbora (GO) Spajićev predlog o tome s kim bi da formira vlast, Milatović je odgovorio da vjeruje u demokratski kapacitet PES-a.

“U PES-u postoje različita mišljenja. Ne možete jednom promovisati različitost mišljenja, a kad postoje biti nezadovoljni time. Morate s riječi preći na djelo...”, poručio je.

Poslanik PES-a Tihomir Dragaš podnio je juče ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo, radnog angažmana u Dojče Telekomu. Iz PES-a nisu odgovorili da li će on ostati angažovan u toj partiji, čiji je član Predsjedništva. Dragaš je poručivao da će podnijeti ostavke na funkcije u PES-u ako se bude pravila postizborna koalicija s GP URA.

Šef države je dodao da nije učestvovao u kampanji za parlamentarne izbore i da nije odlučivao o poslaničkoj listi PES-a, i da je to razlog zašto nije prisustvao sjednici GO na kojoj se odlučivalo o Spajićevom predlogu.

“Razumijem da trenutno postoji neslaganje s mandatarevim predlogom... koji je on saopštio poslanicama i poslanicima s izborne liste PES-a. Najveća odgovornost je na mandataru i ostalim političkim partijama... Crnoj Gori je potrebna politički stabilna vlada i nakon pobjede na predsjedničkim izborima stvari je trebalo da idu tim tokom. Da li idu, nek građani odluče o tome”, poručio je Milatović.

Premijer i lider GP URA Dritan Abazović ocijenio je juče uoči Bledskog strateškog foruma da vladu ne sastavljaju oni koji pregovaraju, već drugi centri moći koji, tvrdi, imaju za cilj da se spriječi aktivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On novinarima nije želio da odgovori na koga misli, već je rekao da ih je pustio da “rade i da dovedu proces do kraja”.

“Nek im je sretno. Dokazi su na sigurnom, i u jednom trenutku javnost će biti upoznata sa svim - pa radili to iz opozicije ili iz vlasti”, rekao je Abazović, prenosi TV Vijesti.

Milatović: Zabrinjavaju poruke o miješanju

Milatović je u Kolašinu kazao da su se čule zabrinjavajuće poruke da se “neko sa strane” miješa u proces formiranja vlade, što je, prema njegovim riječima, protivno demokratskoj praksi i Ustavu. On je naveo da hoće da vjeruje da je to netačno.

“Jer da su tačne informacije, to ne bi bilo dobro za suverinet Crne Gore. Apelujem na mandatara i ostale političke subjekte koji učestvuju u pregovorima da na benefit građanki i građana, koji su ih izabrali, učine proces pregovora dodatno transparentnim i inkluzivnijim, kako bi rezutat bio stabilniji. Ono što vidim iz medija je da je situacija poprilično zabrinjavajuća”, istakao je.

Na Vajberu pozivaju na proteste i pišu političarima

Na Vajberu je formirana grupa pod nazivom “Odbrana izborne volje”, čiji članovi pozivaju na proteste povodom aktuelnih političkih dešavanja u vezi s formiranjem vlade. Oni razmjenjuju brojeve telefona pojedinih političara i šalju im poruke.

Grupa je, kako se vidi na Vajberu, formirana prekjuče i broji preko 6.000 članova koji na uvid stavljaju poruke upućene političarima koji učestvuju u formiranju vlade, na čelu s mandatarem Spajićem.

Administratori na grupi navode da imaju koordinatore u sedam gradova.

“Samo tražimo da nas ne kradu, da nam ne potcjenjuju inteligenciju i ne udaraju na dostojanstvo”, jedna je od poruka na grupi.

U drugoj poruci jedan od članova šalje prepisku s aktuelnim potpredsjednikom Vlade i čelnikom SNP-a Vladimirom Jokovićem, u kojoj mu sugeriše da njemu, njegovoj partiji ni porodici nije mjesto “s ljudima koji su protiv Vaše crkve i naroda”.

“Napravićemo pravi potez, kao i do sada”, odgovara Joković, kako piše na grupi.

Bonus video: