Abazović: Do formiranja nove Vlade neću primati poslaničku zaradu

Aktuelni premijer je u ime izborne liste "Hrabro se broji" izabran za poslanika

26267 pregleda 120 reakcija 48 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović kazao je da je u obavezi da tu i funkciju koordinatora Ministarstva vanjskih poslova (MVP) obavlja do formiranja nove Vlade, do kada će se, kako je rekao, uzdržavati od vršenja poslaničke funkcije, a poslaničku zaradu neće primati.

On je to naveo u dopisu upućenom direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, u koji je agencija MINA imala uvid.

Abazović je podsjetio da je 27. jula konstituisan 28. saziv Skupštine, da je u ime izborne liste "Hrabro se broji" izabran za poslanika i da mu je na konstitutivnoj sjednici verifikovan poslanički mandat.

On je u dopisu naveo da je Ustavom propisano da predsjednik i član Vlade ne mogu vršiti poslaničku funkciju, dok je Zakonom o sprečavanju korupcije propisana obaveza podnošenja ostavke u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije.

“Podsjećam da u trenutku dostavljanja ovog obavještenja, po sili Ustava obavljam funkciju predsjednika Vlade i koordinatora MVP-a, budući da mi je mandat predsjednika Vlade prestao 19. avgusta prošle godine”, kazao je Abazović.

On je rekao da je te funkcije u obavezi da obavlja do formiranja nove Vlade u skladu sa Ustavom i zakonom.

“Takođe, obavještavam Vas da ću se sve do formiranja Vlade novog saziva u cjelosti uzdržavati od vršenja poslaničke funkcije, a poslaničku zaradu neću primati. Sve prethodno naročito zbog činjenice da Vlada kojoj je prestao mandat, što je slučaj sa Vladom kojom rukovodim, po sili Ustava nastavlja sa radom sve do formiranja nove", istakao je Abazović.

On je naveo da se u konkretnom slučaju ne radi o prihvatanju obavljanja druge funkcije u smislu Zakona o sprečavanju korupcije, već o vezanosti Ustavom na obavljanje funkcije do izbora nove Vlade.

Kako je dodao, u suprotnom, otkazivanje funkcije predsjednika Vlade teško bi narušilo ustavni princip podjele vlasti iz člana 11 Ustava, onemogućilo ravnotežu i kontrolu grana vlasti, a državu lišilo cjelokupne izvršne grane vlasti.

“Stoga ću u skladu sa odredbom člana 111 Ustava nastaviti da obavljam navedene funkcije, a do formiranja Vlade u novom sastavu, što i je ustavna obaveza, kako bih nakon toga mogao nesmetano obavijati poslaničku funkciju na koju sam u skladu sa zakonom izabran", naveo je Abazović.

On je Agenciju obavijestio da na konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore, kako je to uobičajeno, nije izabran predsjednik parlamenta niti je formiran Administrativni odbor.

“Pa ću iste odmah po njihovom izboru, odnosno formiranju, obavijestiti o svemu navedenom", dodao je Abazović.

Zakonski rok do kada je poslanici novog saziva trebalo da podnesu ostavke na funkcije u izvršnoj vlasti ili vrate poslaničke mandate istekao je u ponedjeljak.

Iz ASK-a su u četvrtak najavili da će pokretati postupke protiv poslanika koji ne podnosu ostavke na jednu od funkcija koje obavljaju.

Bonus video: