Spajiću „puca” i spolja i iznutra: Sukobi u PES-u, protesti na ulicama

Milatović indirektno optužio stranačke kolege iz Podgorice da instruiraju dio članstva protiv njega. Šef države rekao da Spajić sastavlja vladu i s onima koji su prepoznati kao nosioci zloupotreba. Na ulicama sinoć građani i funkcioneri ZBCG, traže “odbranu izborne volje”. Blokirali brojne saobraćajnice

103775 pregleda 1167 reakcija 412 komentar(a)
Nikad udaljeniji u stavovima: Spajić i Milatović, Foto: Boris Pejović
Nikad udaljeniji u stavovima: Spajić i Milatović, Foto: Boris Pejović

Dok mandatar i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić pokušava da sačuva minimalnu većinu neophodnu za formiranje vlade, suočava se sa sve većim problemima u svojoj partiji, a od sinoć i s protestom građana koji traže “odbranu izborne volje”.

Predsjednik države i njegov zamjenik Jakov Milatović sinoć je otvoreno kritikovao način na koji Spajić vodi pregovore o formiranju vlade, navodeći da su izostali jasni principi i struktura kako bi ona trebalo da izgleda.

“Čini mi se da se opet krenulo s kraja i da smo kao građani bili svjedoci nepristojnog političkog potkusurivanja određenim resorima. Proces formiranja vlade treba da krene od onoga što je izborna volja građana i programa koje bi ta vlada trebalo da ostvari, i naravno strukture vlade koja je optimalna kako bi se došlo do tih programa”, naveo je on, pozivajući se na izvještavanje medija i ponavljajući da nije bio dio tog procesa.

Milatović, koji je 10. avgusta Spajiću dao mandat za sastav vlade, rekao je da je trebalo “na programskim principima pozvati konstituente”.

...”Ovdje mislim i na konstituente koalicije ZBCG, GP URA i sve druge partije, i partije manje brojnih naroda, kako bi se velikom većinom opet ostvarili ciljevi o kojima smo razgovarali, ali ne nauštrb nekih od tih ciljeva. Da ja pravim vladu, pravio bih je na taj način, postavljajući jasne principe koji se tiču konstituenata spoljne politike Crne Gore...”, rekao je.

Milatović
Milatovićfoto: Boris Pejović

Otvorenoj kritici Milatovića prethodila je optužba odbornice pljevaljskog PES-a Tamare Rosić, da on pokušava da razbije partiju.

Ovo nije prva kriza u PES-u, s obzirom da su Spajić i Milatović proljetos imali nesuglasice oko sastava poslaničke liste.

Trzavice u PES-u dolaze sedmicu nakon što su članice Glavnog odbora te stranke Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović bile protiv Spajićevog plana da formira vladu s dugogodišnjim saveznicima Demokratske partije socijalista (DPS), a bez koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, one nisu promijenile stav po tom pitanju.

Ćinćur i Pejović juče nijesu bile spremne da za Vijesti kažu da li će, uprkos tome, glasati u parlamentu za izbor Spajićeve vlade. Pejović nije odgovorila na pitanja “Vijesti”, dok je Ćinćur rekla da je rok za sastavljanje vlasti još dva mjeseca i da ima dovoljno vremena za usaglašavanje s potencijalnim partnerima.

“Još se dogovaramo i poštujemo načelo da o tome ne pričamo dok se ne dogovorimo”, kazala je ona.

Upitan da li je imao konsultacije sa poslanicama, Milatović je sinoć na Javnom servisu ponovio da vjeruje u različitost mišljenja.

“Vidio sam da su one imale drugačiji stav, nisam iznenađen, začuđen sam da možda ljudi koji su krišom iznosili slične stavove nisu bili glasniji u tome. Slične stavove imali su i mnogi članovi Predsjendištva PES-a, šta se u međuvremenu promjenilo, pitanje je za njih”, rekao je on.

Nakon što su mu propali pregovori sa ZBCG, Spajić je ranije najavio da će vlast praviti sa Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda. Od 24 poslanika s liste PES-a, Spajić zasad može sigurno da računa na 21 - među kojima nisu Ćinćur, Pejović, te poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, čija je partija uskratila podršku mandataru nakon što je odustao od vlade sa ZBCG.

U grupi koja podržava Spajića je i dojučerašnja predstavnica Alternative Jelena Nedović, koja je napustila tu organizaciju. Iz Alternative, članice predizborne koalicije PES-a, ranije su poručili da ne podržavaju način na koji mandatar pravi vladu.

To znači da Spajić s tom, podrškom svoje partije i glasovima ostalih stranaka ima 41 glas u parlamentu - minumum neophodan za izbor vlade.

Spajić
Spajićfoto: Boris Pejović

Zbog toga je mandatar, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, krenuo da traži nove glasove, i to kod Socijaldemokrata (SD). Iz te partije Vijestima su nezvanično kazali da je bilo neformalnih kontakata s PES-om, ali da od Spajića nisu dobili nikakvu formalnu ponudu za učešće u vlasti.

Nakon oštrih optužbi razmijenjenih sa PES-om, iz ZBCG se prethodnih dana nijesu oglašavali. Sinoć su međutim građani u više opština blokirali kružne tokove i raskrsnice, navodeći da time protestuju protiv formiranja vlade sa nekadašnjim partnerima DPS-a, a bez ZBCG.

Blokade je organizovala grupa “Odbrana izborne volje”, a bio je istaknut i transparent: “Izdaja se ne prašta”. U Podgorici, Tivtu, Budvi viđeni su zvaničnici ZBCG Radoš Zečević, Nikola Jovanović, predsjednici odbora iz Tivta Miljan Marković i Kotora Vladimir Potpara.

Poručeno je da na ovaj način žele da pošalju poruku Milojku Spajiću da neće dozvoliti “prekrajanje izborne volje” građana.

“Ovo je vanstranački protest zbog nemogućnosti da srpski narod artikuliše svoje nacionalne interese. Želimo da pošaljemo poruku sadašnjim uzurpatorima narodne volje da ćemo, ukoliko ne ispoštuju zahtjeve našeg protesta, radikalizovati iste”, kazao je Neđeljko Grandov, jedan od prisutnih građana.

U Lepetanima su okupljeni tvrdili da ne znaju ko je organizator okupljanja i da se neće razići dok su, kako su rekli, javnosti ne obrati Spajić. Oni su se međutim, kao i u ostalim mjestima, sinoć razišli.

Juče su ponovljene i učestale poruke iz Srbije da bi ZBCG trebalo da bude dio nove vlade. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić juče je rekao da Srbija smatra da bi svakako bilo bolje da u novoj Vladi Crne Gore ima predstavnika Srba, kako bi se, kako je rekao, na odgovarajući način borili za interese srpskog naroda.

Lider SNP-a Vladimir Joković prije dva dana je u Beogradu razgovarao sa Dačićem i visokim zvaničnicima Patrijaršije, reklo je više nezvaničnih izvora Vijesti.

Prema tim informacijama, jedna od tema sastanaka bila je i politička situacija i formiranje vlade u Crnoj Gori.

Joković je, međutim, Vijestima rekao da ne želi da daje izjave. Vijesti su u SNP-u dobile neformalnu potvrdu da je predsjednik partije juče bio na sastancima u Beogradu.

Traže da pregovore vodi odbor koji je organizovao proteste

Organizatori blokada, Vajber grupa “Odbrana izborne volje”, tražili su da Milatović Spajiću oduzme ulogu mandatara za sastav vlade.

Protest u Nikšiću
Protest u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

Zahtijevaju da se “poštuje volja građana” i otpočne “hitan demokratski dijalog o budućnosti Crne Gore”. “Dosadašnji akteri u pregovorima nisu pokazali dovoljan stepen odgovornosti i ozbiljnosti zbog čega tražimo da pregovore vodi narod, odnosno Organizacioni odbor sa predstavnicima izbornih lista koje narod izabere”, naveli su između ostalog u poruci objavljenoj prije početka protesta.

U njoj ne navode ko su članovi Organizacionog odbora.

Koncept buduće vlade mora da se bazira na činjenici da se poštuje avgustovska većina, dodaju, i da se sastoji od onih činilaca koji su podržali pobjedničkog kandidata na predsjedničkim izborima. “Tražimo otpočinjanje hitnog demokratskog dijaloga o budućnosti Crne Gore, jer nećemo dozvoliti povratak DPS na vlast u bilo kom formatu i obliku, niti dozvoliti da se političke partije i pojedinci koji su njihovi sateliti infiltriraju u vlast jer to predstavlja brutalno kršenje izborne volje”, navodi se.

Milatović: Nije dobro sastavljati vladu sa nosiocima zloupotreba

Jakov Milatović rekao je da je Crnoj Gori potrebna vlada što prije, ocijenivši da bi proces formiranja izvršne vlasti trebalo da krene od onoga što je izborna volja građana.

Rekao je da nije laka odluka oko formiranja vlade, da razumije Spajića i druge subjekte. “Siguran sam da svi imamo zajednički cilj - bolja Crna Gora, Crna Gora jednakih šansi, Crna Gora u EU, konačno država prava i pravde... Ali dozvolite da se razlikujemo u načinu kojim se dolazi do tog cilja. Tu očigledno imamo neke različite poglede. Ne kažem da su toliko drugačiji, ali se jedna nova vrijednost može ipak naći kroz dijalog”, naveo je on.

Rekavši da je sa Spajićem posljednji put razgovarao tokom formalnih konsultacija na Cetinju, kazao je da je “vjerovatno trebalo da razgovaramo malo više”. “To vjerovatno govori da obojica treba da budemo malo zreliji i više razgovaramo oko nekih stvari. Generalno, nedostatak komunikacije je ključ mnogih problema, ne samo u Crnoj Gori”, ukazao je.

Na pitanje da li će pozvati Spajića na razgovor, Milatović je kazao da je njegov partijski kolega dobio mandat i da je na njemu da je, ako ima većinu, predloži.

“On je odgovoran za predlaganje vlade, ja mogu da se slažem ili ne sa tim. Dao sam mu mandat zbog potreba da zemlja što prije dobije vladu, on bi trebalo da razmišlja više o kadrovima, principima, siguran da je dobronamjeran kada je u pitanju Crna Gora”, rekao je Milatović.

Upitan da li mu je direktno ili indirektno sugerisano ko je prihvatljiv partner za EU, Milatović je kazao da ima brojne kontakte sa predstavnicima stranih zemalja, ali da mu “niko nije iznosio čvrste stavove oko ovoga ili onoga”.

Na podsjećanje na kritike zbog partijskog zapošljavanja i kadriranja po rodbinskim vezama u prethodnom periodu, kazao da je sve to tačno.

“Sjećate se koliko mi je bilo neprijatno zbog toga dok sam bio ministar. To je istina, nismo u tom smislu postali kvalitetnije društvo. Ali, morate shvatiti i mnoge koji nisu imali priliku da se zaposle zbog toga što su drugačije mislili. I sad zamislite, želite da popravite stvari, dobili ste mandat i onda sastavljate vladu koja treba da ima 30 članova. I to je sastavljate s nekima koji su bili prepoznati kao nosioci tih nekih zloupoteba (partijsko zapošljavanje). Ne znam šta da kažem sem da to nije dobro...Želim da se proces takozvanog partijskog zapošljavanja svede na neki pristojan minimum. To postoji u svim zemljama svijeta”, naveo je.

Ko cijepa partiju, a ko koga instruira

Milatović je sinoć saopštio “da bi volio da odbornica Rosić nije instruisana iz Podgorice”, kad ga je optužila da razbija PES.

On je rekao da se ovih dana mijenjaju teze, naglašavajući da to čine “i neki ljudi iz PES-a”.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje. Volio bih da me Rosić pozvala i prodiskutovala sa mnom. Ni na koga nisam pokušao da utičem, niti ću”, dodao je.

Rosić je na Fejsbuku napisala da Milatović želi da preuzme partiju i da je “cijepa” kako bi uveo ZBCG u vlast.

“Iako javnost već duže vrijeme naslućuje da se borba za prevlast i kohezija u partiji narušava zarad ličnih animoziteta i sujetnih pojedinaca, kap u prepunoj čaši je upravo dijeljenje GO, uticaj na poslanike i urušavanje gradskih odbora, te nastojanje preuzimanja partije i podrška koaliciji ZBCG, a izostanak podrške partiji u kojoj je visoki funkcioner”, navela je ona.

Bonus video: