CIVIS: Spajić nas mora ubijediti da postoji većina potrebna za reforme u pravosuđu

CIVIS smatra i da je potrebno "pokucati na adrese građanske provenijencije", pogotovo tamo gdje, kako su rekli, stanuju politike koje su "ličnim zalaganjem, borbom za pravnu državu i hrabrošću javno demonstrirale principijelnost"

21939 pregleda 97 reakcija 92 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Savez građana CIVIS saopštio je da nije problem izglasati vladu uz podršku najviše 44 poslanika, ali da ih mandatar Milojko Spajić mora ubijediti da je obezbijeđena podrška od 49 i više poslanika za reforme u pravosuđu, da bi ih "smatrao 'smislenim' saveznicima".

Smatraju i da je potrebno "pokucati na adrese građanske provenijencije", pogotovo tamo gdje, kako su rekli, stanuju politike koje su ličnim zalaganjem, borbom za pravnu državu i hrabrošću javno demonstrirale principijelnost.

"U uzavrelom političkom ambijentu pod velikim pritiskom, sa elementima javne histerije, praćene stalnim i neukusnim spinovanjem i lažnim informacijama o kreiranju 44. vlade, CIVIS je odlučio da sa puno strpljenja isprati razvoj situacije do objave konačne suštine i jasnih obrisa buduće vlade. Bez želje da svojim izjavama i intervencijama otežamo ionako težak posao mandataru, mirno čekamo rasplet, jer će on pokazati gdje se krije suština problema konstituisanja 44. vlade. Tada ćemo vidjeti da li se nova vlada kroji po mjeri pojedinaca i pojedinih partija, ili po mjeri višeg i zajedničkog interesa - države Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kazali su kako očekuju da ovog puta vide ponudu za koncept koji se ne ogleda u politici - "Država, to sam ja", odnosno politici - "Razvoj države Crne Gore istovremeno je i razvoj moje rodbine i partije".

"U sklopu tog drugog koncepta i višeg interesa, koji ima zadatak da nas okupi sve pod jednom zastavom, da pruži jednake šanse svima, da nas pomiri i povede stručno i energično prema zacrtanim i opšteprihvaćenim ciljevima i evropskim standardima, očekivali smo i očekujemo Vladu širokih kompromisa i duboke inkluzije", dodaju.

Tačno je, kako su kazali, da je CIVIS insistirao na kvalifikovanoj većini od 49 poslanika, neophodnih za donošenje krucijalnih odluka i konačnih reformi neophodnih za nastavak evropskog puta, ali podsjećaju da su svaki put naglasili da se ta većina "može obezbijediti direktno i neposredno, ili indirektno i posredno, što zavisi od vještine, umijeća i strpljenja pregovarača sa obje strane".

"Nikakav problem nije izglasati vladu sa 41-44 poslanika izabranim u direktnim pregovorima i dogovorima, pod uslovom da je u indirektnim političko-parlamentarnim pregovorima i intenzivnim međupartijskim bilateralnim susretima obezbijeđena podrška od 49 i više poslanika, čijim se glasovima rješavaju reforme u pravosuđu, izlazi konačno iz v. d. statusa i omogućava glasanje za moderne evropske zakone, kojima se sa sigurnošću trasira naš put u EU. U sve ovo nas mora ubijediti mandatar da bi nas smatrao 'smislenim' saveznicima. Drugim riječima, pitanje imenovanja u pravosuđu ne mora se vezivati za većinu koja konstituiše Vladu, jer je u suštini riječ o odvojenom procesu koji bi trebalo da podrže svi kojima je javni interes i meritokratija preča od partijskih kalkulacija", saopštio je CIVIS.

Baš tu, kako su kazali, u reformama pravosuđa i formiranju kredibilnih i nezavisnih institucija, taman koliko i u ekonomskim reformama, leži kvalitativni politički iskorak na put ka EU integracijama. "Bez toga, priča se svodi na lokalno i sezonsko politikantstvo, koje ne može da iznjedri novi zajednički i viši kvalitet, ali može lične i partijske privilegije, odnosno funkcije i zloupotrebe istih, čega smo se do sada nagledali", naglašavaju.

Konstatuju da još ima puno prostora za nalaženje rješenja, "kao što želimo da vjerujemo da i te kako ima vještine, umijeća i strpljenja na svim pregovaračkim stranama".

"Tim prije što postoje vrata i adrese građanske provenijencije na koje se još nije 'pokucalo', a CIVIS smatra da je potrebno! A pogotovo na adrese gdje stanuju politike koje su ličnim zalaganjem, borbom za pravnu državu i hrabrošću javno demonstrirale principijelnost. Vrijeme će, uostalom, ubrzo to dokazati, ili demantovati. Upravo od svega naprijed pobrojanog i rečenog zavisiće stav CIVIS-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: