CDT: Uvesti obavezu potpisivanja Kodeksa za fer i demokratske izbore

Kodeks treba da nadomjesti manjkavosti izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva tako što će dodatno istaći značaj poštovanja univerzalnih demokratskih principa i međunarodnih standarda sprovođenja fer i kompetetivnog izbornog procesa, kazali su iz CDT-a

2138 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je kazao da je, u sklopu izborne reforme, neophodno uvesti obavezu potpisivanja Kodeksa za fer i demokratske izbore.

Ukazuju kako nije rijedak slučaj da se u različitim političkim momentima vezanim za izbore potpisuje jedna vrsta kodeksa kojim se želi regulisati način ponašanja političkih subjekata i različite pravne situacije koje se mogu pojaviti u izbornom procesu, a koje ne mogu ili koje nisu regulisane zakonskim rješenjima.

Kodeks, kako su kazali, zapravo treba da nadomjesti manjkavosti izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva tako što će dodatno istaći značaj poštovanja univerzalnih demokratskih principa i međunarodnih standarda sprovođenja fer i kompetitivnog izbornog procesa.

Podsjećaju da je potpisivanje takvog kodeksa bila i jedna od ranijih preporuka misija OSCE/ODIHR, kao i da ga je CDT potpisivao sa političkim subjektima u više projekata građanskog nadgledanja izbora koje su realizovali dvije decenije unazad.

"Ukoliko u toku izborne reforme DIK postane nepartijska i nezavisna institucija ona treba da bude institucija koja će biti odgovorna za pripremu i praćenje realizacije kodeksa. Kodeks treba pripremati u inkluzivnom procesu, uz profesionalnu saradnju sa domaćim i međunarodnom posmatračima izbora, akademskom zajednicom i političkim subjektima", saopštio je CDT.

Takođe, kako su kazali, u njegovu izradu i praćenje realizacije treba uključiti sve državne institucije koje imaju nadležnost u izbornom postupku.

"Potpisivanje kodeksa treba predvidjeti novim ZIOP kao važnu obavezu DIK uz preciziranje obaveza i drugih državnih institucija koje imaju nadležnosti u izbornom procesu, ažurno dostavljanje različitih podataka i informacija, te davanja mišljenja i sl. Ukoliko bude potrebno, pojedine odredbe iz kodeksa koje se mogu dovoljno precizno normirati potrebno je uvesti u odgovarajuće zakone, a to se posebno odnosi na obaveze državnih institucija. Potrebno je predvidjeti posebno mješovito tijelo koje se bavi poštovanjem kodeksa u kome, kao pridruženi članovi/ice bez prava glasa, učestvuju i posmatrači izbora. Takođe, kodeksom treba predvidjeti i način sankcionisanja za njegovo kršenje koji je u skladu sa našim pravnim sistemom," dodaje CDT.

Kodeks treba potpisivati sa potvrđenim izbornih listama i institucijama koje imaju nadležnosti u izbornom postupku u toku svakog izbornog procesa uz stalno poboljšavanje njegovog teksta i prilagođavanje gorućim problemima pojedinačnih izbora, zaključuju iz te NVO.

Bonus video: