Rizikuju pad podrške zbog krize u Ulcinju

Albanske partije mogle bi se suočiti sa padom rejtinga na izborima u Ulcinju zbog loše politike koju vode u tom gradu i na državnom nivou
5 komentar(a)
Albanski lideri, Foto: Boris Pejović
Albanski lideri, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.08.2017. 05:30h

Albanske partije mogle bi se suočiti sa padom podrške na lokalnim izborima u Ulcinju zbog loše politike koju vode u tom gradu ali i na državnom nivou. Međupartijske svađe koje su izazvale krizu vlasti u Ulcinju kao i neispunjeni rokovi iz sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), mogli bi doći na naplatu već na izborima u novembru.

Ističući da niko od potpisnika koalicionog sporazuma sa DPS-om nije očekivao da se on ispuni, novinar Mustafa Canka smatra da su ga albanski lideri potpisali samo da bi zadržali vlast u Ulcinju i dobili određene funkcije na državnom nivou.

“Sporazum je bio samo izgovor da se uđe u vlast na centralnom nivou i poslužio je kao oruđe u političkoj trgovini čiji je osnovni cilj da se po bilo koju cijenu zadrže ključne funkcije u vlasti u Ulcinju. Naravno, za lične interese. Eto vama cijela Crna Gora, pustite vi nama Ulcinj da činimo što je nama volja”, kazao je Canka.

Iako su na izborima 2014. godine uspjeli da formiraju većinu sa odbornicima Pozitivne Crne Gore, vlast u Ulcinju ubrzo se našla u krizi zbog neslaganja čelnika Force Nazifa Cungua i Demokratske partije Fatmira Đeke. Krizu vlasti iskoristila je partija Mila Đukanovića koja je formirala široki savez, uvodeći u vlast i manje albanske partije. Koalicija je nedavno opet zapala u krizu, zbog čega su čelnici DPS-a predlagali da se izbori u tom gradu održe u novembru umjesto u februaru 2018.

“Vrijeme više ne radi za Albance u Crnoj Gori. Mjesta gdje žive imaju sve manje stanovnika. Najnerazvijenija su a njihove nacionalne političke strukture nijesu dorasle tim izazovima. Zato su i posljednji izbori pokazali da one više ne uživaju većinsko povjerenje svojih sunarodnika”, smatra Canka.

Sporazumom koji su na držanom nivou lideri koalicije “Albanci odlučno” potpisali sa sa DPS-om, između ostalog, predviđeno je da Tuzi postanu opština do maja ove godine. Iako je zakon usvojen u tom roku, definisano je da Tuzi budu punopravna opština tek od septembra 2018. godine. Na osnovu sporazuma lider DUA Mehmet Zenka imenovan je za ministra za ljudska i manjinska prava, Genci Nimanbegu iz Force postavljen za potpredsjednika Skupštine Crne Gore, a albanske partije dobile su i određena direktorska i savjetnička mjesta u državnoj upravi. Ipak, iako je sporazumom bilo predviđeno i da maslinjaci u Valdanosu budu vraćeni vlasnicima do juna, to se nije dogodilo.

Podsjećajući da su uoči podrške Vladi Duška Markovića albanski lideri tvrdili da za sprovođenje koalicionog sporazuma imaju međunarodne garancije, Canka je kazao da se stranački lideri neće buniti zbog neispunjenih obaveza većeg partnera. On je podsjetio da je sporazumom bilo predviđeno i usvajanje Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Ulcinja koji je donijet nakon sedam godina čekanja.

“U praksi smo istovremeno imali neviđenu ekspanziju divlje gradnje, koja je napravila haos u tom gradu. Dakle, masakriranje tog friško donijetog plana. Čemu onda služi taj krovni planski dokument? Ili, Solana. Kaže se “zaštitili smo Solanu”, a ona se dnevno i temeljno devastira. Isto je sa Valdanosom”, upozorio je on.

Bonus video: