Milatović: Ne želim više da govorim o formiranju vlade, imao sam pravo na politički stav o pregovorima

"Imam pravo da iznesem svoj politički stav, i uvijek kad ga iznosim, iznosim ga u kontekstu stabilnosti i prospseriteta države Crne Gore i svih njenih građana... Davanje mandata g. Spajiću je, a u skladu sa konsultacijama sa 18 subjekata, jedna ispravna odluka", saopštio je šef države

64189 pregleda 292 reakcija 123 komentar(a)
Tarner i Milatović, Foto: Predsjednik.me
Tarner i Milatović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je danas da ima pravo da iznosi političke stavove o procesu formiranja vlade, i da to čini u kontekstu stabilnosti i prospseriteta države i njenih građana.

On je, nakon sastanka u Podgorici s delegacijom Kongresa SAD-a predvođenom kongresmenom Majkom Tarnerom, izjavio da je u pregovorima u vladi odgovornost na mandataru Milojku Spajiću i političkim akterima koji učestvuju u tom procesu.

Na pitanje novinara smatra li da je izjavama o tome ko bi trebalo da bude dio vlasti izašao iz nadležnosti predsjednika, te da li misli da je bila dobra odluka da Spajiću povjeri mandat, Milatović je odgovorio da je svaka odluka koja je u skladu s Ustavom, zakonom i demokratskom praksom - dobra.

"Davanje mandata g. Spajiću je, a u skladu sa konsultacijama sa 18 subjekata, jedna ispravna odluka. Ne želim više da govorim o formiranju vlade. Vrlo sam jasan i principijelan kad su u pitanju programi koje ona treba da isporuči. Što se tiče samog formiranja vlade, odgovornost je na mandataru i subjektima koji razgovaraju i pregovaraju o vladi. Imam pravo da iznesem svoj politički stav, i uvijek kad ga iznosim, iznosim ga u kontekstu stabilnosti i prospseriteta države Crne Gore i svih njenih građana", poručio je on.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

Upitan da li je siguran da će koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), na čijem učešću u vladi insistira, podržati sankcije Rusiji i priznanje nezavisnosti Kosova ako uđe u vlast, te da li je od lidera ZBCG Andrije Mandića i Milana Kneževića dobio garancije o tome, Milatović nije direktno odgovorio.

"Od početka sam jasan kako vlada treba da izlgeda"

On je rekao da su jedine stvari o kojima ima snažne stavove one koje se tiču principa - "da vlada mora biti napravljena na principma ubrzanja puta Crne Gore ka EU, kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i Crne Gore kao dobrog susjeda".

"To su tri stava naše spoljne politike... Osim toga, građani od naredne vlade očekuju da ubrza reforme u okviru pravosuđa, kako bi se dodatno osnažila borba protiv kriminala i korupcije. Crna Gora je imala ljude koji su, umjesto da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, bili dio organizovanog kriminala. To su podaci koje trenutno dobijamo iz Skaj aplikacije, koja nam je dostavljena preko strateških partnera iz Evrope i Amerike. Još jedan od principa je unapređenje životnog standarda. Tih pet stvari su principi za koje se snažno zalažem u ime građana. Sve što sam rekao o vladi, već sam rekao. Bio sam od početka jasan i prinicipijelan kako vlada treba da izlgeda", istakao je Milatović na konferenciji za medije.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

Tarner: Milatović ukazao da će Crna Gora ostati snažan NATO partner

Kongresmen Tarner, predsjedavajući Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, kazao je da cijeni Milatovićevo liderstvo u Crnoj Gori.

Naveo je da Crna Gora ima snažne odnose sa SAD-om i da je važan saveznik ne samo kroz bilateralnu saradnju, nego i kroz NATO savez.

"Cijenim vašu podršku. SAD podržavaju vaše planove za priključenje Crne Gore EU. Ta tranzicija je jako važna. Vaše liderstvo je važno za ovu zemlju, kako težite ekonomskom rastu. Jako mi je drago što sam ovdje, hvala vam što ste istakli kako su SAD radile naporno da podrže Crnu Goru svih ovih godina. Isto ćemo nastaviti i kad su u pitanju vaše aspiracije ka EU. Cijenim snažne izjave vezane za rusku agresiju na Ukrajinu. Želim da se zahvalim na kontinuiranoj podršci izgradnji demokratskih institucija u Crnoj Gori. Puno je toga urađeno u Crnoj Gori i bilo je zadovoljstvo sresti se sa vama i vidjeti koliko ste posvećeni ovoj zemlji i bilateralnim odnosima sa SAD-om", rekao je Tarner.

Tarner
Tarnerfoto: Predsjednik.me

Na pitanje kako komentariše to što Milatović insistira da proruske i anti-NATO partije, koje zagovaraju prekid sankcija Rusiji i povlačenje priznanja Kosova, budu dio vlade, on je odgovorio da je Milatović jasno ukazao da će Crne Gora ostati snažan saveznik Alijanse.

"Kako sam bio aktivan u zalaganju za crnogorsko pristupanje NATO savezu, mogu reći da sam ponosan na ono što je Crna Gora ostvarila u NATO savezu. Crna Gora je snažna članica svih ovih godina u smislu investicija u sopstvene vojne kapacitete i u smislu podrške za NATO savez. Impresioniran sam posvećenošću predsjednika za NATO savez. Mislim da je on jasno u svojim izjavama ukazao na to da će Crna Gora ostati snažan i održiv partner NATO saveza, i mi smo zahvalni na tome", naglasio je Tarner.

Upitan vidi li ikakvu kontroverzu u tome što je Milatović imenovao za savjetnika Dejana Vukšića, navodno bliskog Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i srpskim i ruskim obavještajnim službama, Tarner je kazao:

"Nemam bojazni vezano za liderstvo predsjednika. Mislim da je on vrlo snažan lider za Crnu Goru, NATO i evroatlantsko usmjerenje koje ova zemlja ima na putu ka članstvu u EU".

Milatović: Razgovarali smo o Ukrajini, ruskoj agresiji...

Milatović je kazao da je Tarner veliki prijatelj Crne Gore, i da je današnji susret bio dobra prilika da dodatno u razgovoru učvrste prijateljstvo dviju država.

Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

"Snažnu poruku sam poslao da Crna Gora može postati zemlja u koju SAD imaju najviše povjerenja u ovom dijelu svijeta. Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini, ruskoj agresiji na tu zemlju i podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini u tom vrlo ružnom ratu. Između Crne Gore i SAD-a postoji strateško partnerstvo u okviru NATO saveza. Razgovarali smo o rezultatima o sastanku iz Viljnusa, koji se desio u okviru NATO samita. Razgovarali smo i ekonomskoj saradnji između SAD-a i Crne Gore. Stavili smo akcenat na memorandum o razumijevanju kad je u pitanju ekonomski dijalog. Zahvalio sam se kongresmenu na dosadašnjoj podršci koju je pružao na planu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore, na njegovoj ulozi kad je Crna Gora postala članica NATO-a. Mislim da je ovakvo interesovanje senatora i kongresmena, generalno američke administracije, dobra osnova unaprijeđenog prijateljstva i strateškog partnerstva", poručio je šef države.

Bonus video: