Milatović: Učiniću sve da se otvorena pitanja sa Hrvatskom zatvore tokom mog mandata

Predsjednik Crne Gore boravi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj. Nakon sastanka delegacija kazao da očekuje skoro potpisivanje više memoranduma o saradnji između dvije zemlje i održavanje zajedničke sjednice dvije Vlade

14306 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Milatović i Milanović u Zagrebu, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović i Milanović u Zagrebu, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 04.09.2023. 13:10h

Veoma cijenimo podršku koju nam Hrvatska kontinuirano pruža kako bismo ubrzali naš evropski put. Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao jednom od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta. Znamo da imamo snažnu i nedvosmislenu podršku Hrvatske da Crna Gora postane prva naredna članica evropske porodice.

To je saopštio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji boravi u dvodnevnoj posjeti Zagrebu gdje se sreo sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji ga je dočekao uz vojne i državne počasti.

„Crna Gora i Hrvatska imaju odlične i prijateljske odnose, i brižljivo ih njeguju uz obostranu želju za jačanjem partnerstva na političkom i ekonomskom planu. To potvrđuju i učestali susreti na najvišem nivou. Koristim ovu priliku da zahvalim predsjedniku Milanoviću na pozivu i srdačnoj dobrodošlici i da mu uputim poziv za uzvratnu posjetu Crnoj Gori tokom naredne godine“, kazao je Milatović.

On je, navodi se u saopštenju kabineta, istakao da je riječ o prvoj zvaničnoj posjeti zemlji članici Evropske unije i da su dobrosusjedski i saveznički odnosi dvije zemlje u okviru NATO alijanse odlična platforma za dalji podsticaj međusobne saradnje i podršku Hrvatske ubrzanju evropskih integracija Crne Gore.

Jakov Milatović, Zoran Milanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Naglasio je da se intenzivna saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa treba ojačati, posebno u oblasti ekonomije.

Kazao je da očekuje skoro potpisivanje više memoranduma o saradnji između dvije zemlje i održavanje zajedničke sjednice dvije Vlade, kako bi se dalje unaprijedili odnosi u oblastima od zajedničkog interesa, na korist privrede i građana.

"Milatović je saopštio da hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori i crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj daju veliki doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu dvije zemlje i da ga raduje što, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, hrvatska zajednica ima svog predstavnika u Parlamentu".

Na sastanku dva zvaničnika vođen je iskren i otvoren razgovor u dijelu otvorenih pitanja između država koja već decenijama opterećuju njihove odnose.

„Ja sam ova pitanja naslijedio od svojih prethodnika i učiniću sve da se zatvore tokom mog mandata i prije učlanjenja Crne Gore u EU. Ta pitanja su u nadležnosti dvije Vlade i želim da kao Predsjednik ohrabrim nastavak dijaloga u cilju iznalaženja održivih rješenja. Ova pitanja ne smiju opterećivati naredne generacije i smatram našom dužnošću i obavezom da ih oslobodimo tereta prošlosti i omogućimo im da njeguju dobrosusjedske odnose, regionalnu stabilnost i zajedničke evropske vrijednosti“, zaključio je Milatović.

Jakov Milatović, Zoran Milanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Dio zvanične posjete, na poziv Milanovića biće organizovan na Brionima, gdje će predsjednik Hrvatske u čast Milatovića prirediti svečanu večeru u Vili Jadranka.

Milatovića, kazali su iz kabineta, u Zagrebu očekuju i sastanci sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Bonus video: